بازار سرمایه
دلالی مدرن در بورس
نماینده مردم اهواز در مجلس با اشاره به مطالبات سهامداران خرد برای افزایش شفافیت در بورس گفت: این روزها هم صاحبان سهام عدالت و هم اشخاص حقیقی که با در باغ سبز مسوولان وارد بازار سرمایه شدهاند، ابهامات بسیاری دارند. اصلیترین مطالبه سهامداران از مسوولان، شفافیت و برنامهریزی مناسب است. بر اساس بررسی کارشناسی، بیش از 70درصد از کسانی که وارد بورس شدهاند با سرمایه خرد حدود 10میلیونی وارد این بازار شدهاند. بنابراین بخش اصلی مخاطبان بورس را مردم دهکهای پایین جامعه تشکیل میدهند. یوسفی در تشریح اصلیترین مشکلات بازار سرمایه خاطرنشان کرد: ابهام نخست، شفاف نبودن فعالیتهای خود سازمان بورس و اوراق بهادار و زیرمجموعههای این سازمان است. در واقع، برخی شرکتهای کارگزاری برای جمعآوری سرمایههای مردم و جهتدهی به سرمایهگذاریها وارد بورس شدهاند که نظارت درستی بر روی فعالیتهای آنان وجود ندارد. بر اساس برخی اعداد و ارقام که به دست من رسیده تا به امروز بیش از 13هزار میلیارد تومان، سهام عدالت فروخته شده است. او افزود: مشخص نیست این سهام به چه قیمتی فروخته شده؟ کدام شرکتها این سهام را خریدهاند؟ شرکتهای کارگزاری که در نقش واسطه و دلال معاملات سهام عدالت را هدایت کردهاند، چه نام و نشانی دارند؟ و سایر پرسشهایی از این دست که این روزها صاحبنظران و کارشناسان مطرح میکنند، اما پاسخی به آنها داده نمیشود.
به گفته این نماینده مجلس؛ زمانی که تجربه تلخ موسسات غیرمجاز پیش روی اقتصاد کشور است، باید به کارشناسان حق داد که نسبت به این فضای پُر از ابهام نگران باشند. سخنگوی فراکسیون اکثریت مجلس همچنین گفت: اگر از ابتدا، دستهبندی مناسبی از شرکتهای پُرریسک، ریسک متوسط و کم ریسک برای مردم انجام شده بود، امروز شاهد این حجم از خسارت به سرمایههای خرد نبودیم. از سوی دیگر، مردم برای حضور در بازار سرمایه باید مجهز به مهارتهای لازم میشدند که به هیچکدام از این ضرورتها توجه نشد. این در حالی است که برخی جریانات در بازار سرمایه در حال دلالی مدرن هستند و سود سرشار خود را از طریق تاراج داراییهای خرد مردم تامین میکنند.او افزود: ردپای این عدم شفافیت در جریان عرضههای اولیه که گفته شده از 5هزار و 300 میلیارد تومان به 25هزار میلیارد تومان رسیده بهطور مشخص پیداست. هرچند از سوی مسوولان اعلام شد که این عرضه اولیه شرکتها واقعی است، اما برخی اطلاعات مستند نشان میدهد که برخی زیر مجموعههای شرکتهای حاضر در بورس و برخی شرکتهای خصولتی که به برخی نهادهای با نفوذ هم مرتبط هستند به عنوان عرضه اولیه به بازار سرمایه معرفی شدهاند.
نماینده مردم اهواز در پاسخ به این پرسش که چه اندازه ناهماهنگی وزارت اقتصاد با سایر بخشهای اقتصادی را در نزول شاخصها دخیل میدانید، گفت: ناهماهنگی میان وزارت اقتصاد و سایر بخشهای اقتصادی که یک نمونه آن در مرداد ماه و قبل از عرضه دارا دوم، رسانهای شد، شاخص را در مسیر دورهای از نوسانات پی در پی و بیاعتمادی عمیق قرار داد. ضمن اینکه فقدان شفافیت در کنار سوءمدیریتها و ناهماهنگیها باعث شد تا فرایند اطلاعرسانی و سیگنال دهی به بازار سرمایه که طبیعتا باید از سوی وزارت اقتصاد و به وسیله رسانههای رسمی انجام گیرد به دست چند کانال تلگرامی و اینستاگرامی بیفتد. یوسفی خاطرنشان کرد: چنانچه اصلاح این ضرورتها مورد توجه قرار نگیرد، همانطور که کارشناسان اقتصادی نیز هشدار دادهاند، تکرار تجربه تلخ موسسات غیرمجاز در بورس دور از ذهن نیست. فاجعهای که باعث شد بانکهای خصوصی در غیاب نظارت دقیق و پایش مستمر نهادهای مسوول، سرمایههای خرد مردم را جذب کرده و بر باد دهند. در نهایت نیز دولت ناچار شد از بیتالمال و از منابع بانکهای دولتی و در واقع از جیب مردم، بهای سوءمدیریت وزارت اقتصاد را پرداخت کند.
درباره کتاب سرمایهگذاری محافظهکار
این کتاب با توجه به نگاه محافظهکارانه در سرمایهگذاری، در سه بخش اصلی بورس، طلا و ریسک نگاشته شده . در این میان بازارهای نفت، بانک، مسکن و در خلال مباحث، بازار ارز نیز مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است. واقعیت این است که بازار پر قدرت بورس همواره سهم مهمی در ثروتسازی داشته است. از طرفی بازار جذابی همچون طلا در پرتفوی سرمایهگذاران حرفهای جایگاه ویژهای دارد. در نظر داشته باشید که بیمه در سرمایهگذاری یعنی کم کردن ریسک و این اولویت سرمایهگذار است تا با شناخت جنبههای مختلف ریسک مالی در بازارها سرمایه خود را در کوران بحرانها محافظت کند. نویسنده در معرفی کتاب مینویسد: سرمایهگذار محافظهکار در حوزه مالی و رفتاری با بررسی ریسک در بازارهای بورس و طلا دعوتی است برای پرهیز از رفتارهای جمعی در بازارها و اینکه اندیشهورزی اقتصادی مختص به خود را فراگیریم. دعوتی برای اینکه همواره در میان افرادی قرارگیریم که هم موفقتر و هم باهوشتر از ما هستند. افرادی که وجه تمایزشان در بینش و عمل، سرمایهگذاران حرفهای بازهای مالی لقب گرفتهاند. ما خواستهایم که ایشان، با دوری از انزوای مصلحتی سودآور خویش، مهمترین نکات بازارهای مالی را با چشماندازی به آینده به اشتراک گذارند.