درمان هیچ بیمار کرونایی به دلیل مشکل مالی متوقف نمیشود
تعادل| مهمترین دارویی که برای درمان بیماران کرونایی بستری در بخش مراقبتهای ویژه مورد استفاده قرار میگیرد داروی «رمدسیویر» است. این دارو در حال حاضر فقط در برخی از بیمارستانها پیدا میشود و البته کوچه پس کوچههای ناصرخسرو آن هم با قیمتی بین 30 تا 80 میلیون تومان. داروی «رمدسیویر» بسیار نایاب است و همین مساله باعث شده که سودجویان خیابان ناصر خسرو به فکر دلالی این دارو باشند و با قیمتهای هنگفت آن را به بیماران بفروشند. هرچند برخی از مردم معتقدند که برخی بیمارستانها این دارو را برای درمان بیماران استفاده نمیکنند و به همراهان بیمار میگویند که اگر میخواهید این دارو برای بیمار شما استفاده شود باید آن را از بیرون تهیه کنید.
این در حالی است که «رمدسیویر» تحت پوشش بیمه نیست به همین دلیل قیمت آن حتی در بیمارستانها هم بسیار بالا است و بیمار باید هزینه این دارو را به بیمارستان پرداخت کند. اما رییس سازمان غذا و دارو در نشست خبری روز گذشته اعلام کرد که اگر بیمارستانی «رمدسیویر» را در اختیار داشته باشد حتما برای درمان بیماران از آن استفاده میکند و درمان دارویی هیچ بیماری به دلیل مشکلات مالی متوقف نخواهد شد.
قیمت ارزان داروی «رمدسیویر» ایرانی
دکتر محمدرضا شانهساز در پاسخ به سوالی درباره تولید دارویی برای کرونا از سوی شرکت داروسازی عبیدی، گفت: این دارو تولیدی تحت لیسانس شرکت «فاویپیراویر» است که در بازار جهانی دارو حضور فعالی دارد و این دارو در اکثر کشورها در بیمارستانها و مراکز مجاز دیگر مانند برخی داروخانهها توزیع میشود. این دارو با آرم شرکت داروسازی عبیدی در ایران توزیع میشود که قیمت آن 10 تا 15 درصد پایینتر از قیمت بینالمللی این دارو است.
داروی هیچ بیماری به دلیل بیپولی قطع نخواهد شد
او درباره علت گرانی داروی تولید داخل «رمدسیویر»، گفت: علیرغم اینکه ارز نیمایی به «رمدسیویر» تعلق گرفته است، قیمت آن بین ۱۰ تا ۱۵ درصد نُرم بینالمللی و پایینتر است. البته اصولا این دارو، داروی گرانقیمتی است و ارزان نیست. حتی به دانشگاههای علوم پزشکی اعلام کردیم که مطمئن شوید که هیچ بیماری به دلیل بیپولی، دست خالی برنمیگردد و یقین بدانید که بیمار دارویش را دریافت میکند. حتی در سازمان غذا و دارو و با دستور وزیر بهداشت بخشی را در اعتباراتمان برای این دارو در نظر گرفتهایم. علیرغم اینکه این دارو نتوانست پوشش بیمهای هم پیدا کند، اما اعلام شده بیمارستانها و دانشگاهها، داروی بیماران را تامین کنند و مطمئن باشید داروی هیچ بیماری به دلیل بیپولی قطع نخواهد شد. اینطور نیست که به دلیل بیپولی به دارو دسترسی پیدا نکند. البته این مشکلات عمدتا در محلی غیر از بیمارستان و در مراحلی غیر از مراحلی که برای تجویز این دارو اعلام شده، دیده میشود.
افزایش تولید داخلی کیتهای تشخیص کرونا
شانهساز در پاسخ به سوال دیگری، درباره وضعیت کیت تستهای تشخیصی کرونا با توجه به سیاست افزایش بیماریابی، گفت: در زمینه تولید کیت، به سرعت ظرفیت تولید داخلیمان در انواع کیتها افزایش یافته است. بهطوری که در حال حاضر نیازمند صادرات هم هستیم. یعنی علاوه بر اینکه نیاز کشور را برطرف میکنند، متقاضی صادرات هستند. برخی از کیتها هست که درباره آن نگرانی داریم که تولیدکنندگانمان نتوانند ظرفیتشان را برای این انواع خاص کیت، برسانند که آن را هماهنگ کردیم و افزایش ظرفیت تعداد بالایی را برای واردات پیشبینی کردیم که ارز آن هم موجود است و مشکل آن برطرف میشود. از نظر تامین کیت به لطف خداوند نگرانی خاصی نداریم.
با تخصیص ارز، نگرانیهایمان برطرف شد
شانهساز درباره وضعیت تولید و واردات تجهیزات پزشکی و امکان ایجاد کمبود در این زمینه، گفت: ما از نیمه دوم شهریور ماه با بهبود روند تامین و تخصیص ارز، نگرانیهای قبلیمان برطرف شده است. اولویت ما در تخصیص و تامین ارز، مواد اولیه واحدهای تولیدکنندهمان است.
زیرا بار اصلی تامین هم در حوزه دارو و هم در حوزه تجهیزات پزشکی بر عهده تولیدکنندگانمان است. داریم ارز را تامین میکنیم و نگرانیها مربوط به قبل از نیمه دوم شهریور ماه بوده است که با اصلاح روند تامین و تخصیص ارز این نگرانیها کاهش پیدا کرده است.
شانهساز گفت: استمرار تامین و تخصیص ارز ضامن خواهد بود که در این زمینهها مشکلی برایمان به وجود نیاید. امیدواریم با پیگیریهای همکارنمان در بانک مرکزی و در بخش افزایش باری که بعد از کرونا به ما تحمیل شد، آن تخصیصها و تامینها صورت گیرد و در این صورت قول میدهیم که بیماران هیچ نگرانی از بعد تامین دارو و تجهیزات پزشکی مورد نیازشان پیدا نکنند.
سودجویی از داروی IVIG
شانهساز در پاسخ به سوالی درباره تامین داروی IVIG اظهار کرد: این دارو برای درمان کرونا در پروتکلهای درمانی وجود ندارد و مستند علمی نیز درباره آن صحبت نکرده است. این یک داروی وارداتی است که اخیرا یکی از شرکتهای داخلی اقدام به تولید آن کرده است اما این تولید در دست بررسی بیشتر قرار گرفته و حتی زمانی که نتایج نهایی تایید شود، دارو میتواند ۲۰ درصد از نیاز کشور را تامین کند. برخی از این اقلام بدون هیچ منبع خاصی برای بیماران بدحال تجویز میشود؛ در حالی که در کمیته علمی بارها در این زمینه صحبت شده و همه منابع بینالمللی را بررسی کردهایم.
او با تاکید بر اینکه داروی اختصاصی برای درمان کرونا وجود ندارد، گفت: البته اقلیتها و اکثریتهای موافق و مخالفی در مورد برخی از داروها که به درمان کرونا کمک میکند، وجود دارد. طی چندین بار مکاتبه با معاونت درمان و نظام پزشکی از آنها خواستهایم در مورد تجویز این دارو به آنها اطلاعات کافی بدهند. IVIG یک داروی گرانقیمت است که به شکل وارداتی تامین میشود. در حال حاضر با کمبود آن مواجه هستیم، اما به هیچ عنوان نایاب نیست و به همین بهانه افرادی سودجو اقدام به فروش آن به قیمتهایی بالاتر از چیزی که هست میکنند.
انسولین وارد کردهایم
رییس سازمان غذا و دارو در ادامه سخنان خود در مورد تامین انسولین اظهار کرد: یک شرکت خارجی تحت لیسانس قرار تولید انسولین را در کشور دارد، اما اصرار میکنند که قیمت دارو حدود سه برابر بیشتر از قیمت دنیا در ایران عرضه شود که این موضوع منطقی ندارد. در حال حاضر برای تامین نیازمان به صورت فوری اقدام به واردات انسولین کردیم، اما همزمان چند رغیب نیز برای این شرکت در کشور فعال کردهایم. البته بر اساس مذاکرات شرکت مذکور هم در حال پذیرش این موضوع است که قیمت را به نصف کاهش دهد. مشکل ما در مورد تامین قلم انسولین است. همچنین برای جلوگیری از خارج شدن دارو از کشور و مشکلاتی که بازار سیاه ناصرخسرو ایجاد میکند از مردم میخواهیم از طریق سامانه تی تک اطلاعات دارو و صحت و سلامت آن را مورد استعلام قرار داده و از این طریق تمام مردم و مصرفکنندگان میتوانند به بازرسان سازمان غذا و دارو تبدیل شوند. زیرا اطلاعات به شکل کامل از طریق این سامانه در اختیار آنها قرار خواهد گرفت.
مجوز به ۳ داروی گیاهی موثر در درمان کرونا
شانهساز در ادامه سخنان خود درباره برخی ادعاها پیرامون داروهای طب سنتی برای درمان کرونا تصریح کرد: موارد زیادی در این زمینه مطرح میشود اما تایید یک دارو به عنوان یک کالای سلامت محور باید از دو منظر سلامت و ایمنی مورد بررسی قرار گیرد و از طرف دیگر اثربخشی آن نیز باید در مطالعات بالینی اثبات شده باشد. گزارشهای زیادی داشتیم که برخی داروها میآمد اما چون فرآیند علمی را برای کسب مجوزهای لازم طی نکرده بود یا کسانی که این داروها را ارایه میدادند جایگاه علمی درستی نداشتند، دارو به ثبت نمیرسید. ما در سازمان غذا و دارو برای داروهای گیاهی که ادعای درمان کرونا را داشتند خط ویژهای در نظر گرفتهایم. تاکنون حداقل سه داروی گیاهی مجوز گرفتند که میتوانند در درمان کرونا موثر باشند. بقیه موارد نیز اگر مسیر و استانداردهای مورد نظر ما را طی کنند میتوانند مجوز دریافت کنند.
او با تاکید بر اینکه در طب سنتی ظرفیتهای بالقوه فراوانی وجود دارد، خاطرنشان کرد: اگر کسی در این زمینه صاحب نظر است باید با دستورالعملهایی که موجود است دارویش را اثبات کند. نمیتوان دارو را در جایی به صورت مخفیانه به عدهای داد و بعد ادعا کرد که دارویمان اثربخش بوده است. زیرا این روش در هیچ کجای دنیا نیز تایید نمیشود. این حق بیمار است که اطمینان داشته باشد دارویی که مصرف میکند ایمن بوده و اثربخشی کامل دارد.
پیشرفت سه شرکت ایرانی در ساخت واکسن کرونا
شانهساز در پاسخ به سوالی در خصوص واکسن ایرانی کرونا، گفت: شرکتهای مختلفی فعال هستند که از این میان سه شرکت کار خود را بیشتر پیش بردهاند و هر کدام با یک روش مطالعاتی فعالیت میکنند. البته اطلاعات در زمینه واکسن بر اساس توافقات صورت گرفته از سوی وزیر بهداشت اعلام میشود. در مورد تامین واردات واکسن کرونای خارجی نیز اقداماتی صورت گرفته و مطالعات روی انواعی از آنکه اطمینان بیشتری داشته باشند انجام میشود.
شانهساز در مورد کیتهای تشخیص سریع کرونا اظهار کرد: ما از ابتدای شیوع بیماری انواع کیتها را تولید کردهایم و علی رغم تولید به صادرات آنها نیز دست پیدا کردهایم. در مورد رپید تستها قبلا به نتیجه مشخص نرسیده بودیم اما اکنون به این نتیجه رسیده ولی احتمالا بازه زمانی تا تولید انبوه آن وجود خواهد داشت. اکنون نیز با توجه به سیاست ستاد ملی کرونا مبنی بر افزایش اخذ تستهای روزانه اگر لازم باشد اقدام به واردات این کیتها خواهیم کرد و از قبل تامین ارز آن نیز صورت گرفته است.