انتخابات امریکا اثری بر بازار مسکن ایران ندارد
بیتالله ستاریان، کارشناس اقتصاد مسکن با بیان اینکه امریکا از جنبههای اقتصادی و سیاسی ضعیف شده و مساله تحریم دیگر موضوعیت خود را از دست داده است گفت: انتخاب بایدن یا ترامپ تفاوتی برای اقتصاد ایران و بازار مسکن ندارد.
ستاریان در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: انتخابات امریکا ممکن است در کوتاهمدت اثر روانی بر بازارهای ایران بگذارد اما اگر از دید وسیعتری به فضای بینالمللی نگاه کنیم این انتخابات دیگر همانند سابق تعیینکننده سرنوشت کشورهای جهان نخواهد بود؛ چرا که ایالات متحده از جنبههای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی دچار بحران شده و ترامپ یا بایدن هرکدام به کاخ سفید راه پیدا کنند به قدری درگیر چالشهای داخلی امریکا میشوند که مجالی برای موضوعات فرعی مثل تحریم دیگر کشورها پیدا نمیکنند.
وی افزود: اگر بر اساس تئوری توطئه بپذیریم کرونا یک حمله بیولوژیک از طرف چین به کشورهای غربی بوده و باعث تضعیف اروپا و امریکا شده است در آینده شاهد انتقال سرمایه از غرب به شرق خواهیم بود. نشانههای این انتقال بزرگ نیز هماکنون دیده میشود. یک سرمایه سرگردان در دنیا وجود دارد که با فروکش کردن بحران کرونا به سمت شرق میآید.
این کارشناس مسکن با بیان اینکه چین در دنیای پساکرونا اقتصاد اول جهان خواهد بود، تصریح کرد: چین به عنوان یک تولیدکننده بزرگ عرض اندام خواهد کرد. در روزهای ابتدایی بروز کرونا، چین بسیاری از شرکتهای اروپایی و امریکایی مستقر در چین را با قیمتهای ارزان خریداری کرد و الان هم در حال خریداری بزرگترین شرکتهای اروپایی و امریکایی است. از طرف دیگر یوآن را وارد بازار بینالمللی کرد که میتواند سلطه دلار را تضعیف کند. چین به یک شریک با منابع غنی نیاز دارد. ایران به عنوان کشوری که در منطقه خاورمیانه قدرتمند است و تقریبا بالای ۵۰ تا ۶۰ درصد منابع مورد نیاز چین از زیر بلیت ایران رد میشود میتواند شریک اول چین باشد.
ستاریان تاکید کرد: کشورها به قدری درگیر مشکلات ناشی از ویروس کرونا هستند که دیگر به تبعیت از امریکا فکر نمیکنند. حتی ممکن است شرکتهای بزرگ امریکایی مثل جنرال موتورز یا گوگل از امریکا خارج شوند. وی درباره پیشبینی از وضعیت آینده بازار مسکن گفت: مسکن حوزهای است که از پارامترهای اقتصادی تاثیر میگیرد. با توجه به رکود حاکم بر همه کشورها از جمله ایران حداقل تا شب عید روند کجدار و مریز بازار مسکن ادامه مییابد. در سال ۱۴۰۰ احتمال رشد اقتصادی ایران وجود دارد. یعنی ما هم مسیر توسعه را طی میکنیم و هم تولید ناخالص داخلی ما رشد میکند که با رونق مسکن همراه میشود.
سقوط قیمت مسکن با افت قیمت دلار؟
در همین حال، مصطفی قلی خسروی، رییس اتحادیه مشاوران املاک استان تهران گفت: در صورتی که کاهش ارزش دلار در بازار ادامهدار باشد، قیمت خانه سقوط میکند. البته این نظریه مورد تایید کارشناسان مسکن نیست، چرا که قیمتهای مسکن چسبنده هستند و به یکباره حباب آنها تخلیه نمیشود، بلکه در طول زمان با جا ماندن از نرخ تورم عمومی به تدریج حباب قیمتی مسکن تخلیه میشود.
قلی خسروی روز یکشنبه به ایرنا گفت: مدتهای زیادی است که ارزش ملک در کشور به وضعیت قیمت دلار وابسته شده و به همین دلیل اکنون قیمت ملک در کشور با حباب بسیار زیادی همراه است.
وی گفت: به محض افزایش قیمت دلار قیمت آپارتمان نیز افزایش مییابد اما کاهش قیمت دلار بلافاصله منجر به کاهش قیمت مسکن نمیشود، چرا که انتظار بازگشت قیمت دلار به مدار صعودی منجر به مقاومت بازار در کاهش قیمتها خواهد شد. وی ادامه داد: با این حال رصد ما از وضعیت بازار مسکن حاکی از این است که در صورت تدوام کاهش قیمت دلار و ماندگاری دلار روی قیمت متعادل حتما با سقوط قیمتها در بازارمسکن همراه هستیم.
به گفته قلی خسروی تدبیر دولت در کاهش قیمت دلار میتواند قیمت مسکن را تحت تاثیر قرار داده و از ادامه رشد قیمتها در بازار مسکن جلوگیری به عمل آورد. رییس اتحادیه مشاوران املاک استان تهران ادامه داد: ٣٥ درصد قیمت ملک به مصالح استفاده شده در آن مربوط میشود و در صورتی که دولت روی قیمت مصالح ساختمانی نظارت داشته باشد میتوانیم باز هم به کاهش قیمت مسکن برسیم.
وی با بیان اینکه ٨٠ درصد مصالح ساختمانی تولید داخل است، ادامه داد: برای مثال قیمت ماسه چرا باید صد درصد گران شود؟ چرا نظارت در بازار مصالح ضعیف است؟ بخشی به دلیل جو روانی و بخشی به دلیل کاهش نظارتها است.
قلی خسروی تاثیر سیاست خارجی بر قیمت مسکن را نسبی اعلام کرد و با اشاره به انتخابات ریاستجمهوری امریکا گفت: پیروزی دموکراتها یا جمهوریخواهان هیچ کدام بر کاهش یا افزایش قیمت مسکن تاثیرگداز نیست، مساله اصلی کنترل و ثبات قیمت دلار است که اکنون با سیاستهای جدید بانک مرکزی انتظار کاهش قیمت دلار افزایش یافته است.
وی ادامه داد: صاحبخانهها به بهانه مشخص شدن نتیجه انتخابات ریاستجمهوری امریکا از عرضه ملک خود خودداری نکنند، تجربه ما به عنوان اتحادیه املاک تهران این است که قیمت مسکن در بازار رو به کاهش است و رشد قیمتها در 6 ماهه نخست سال در پایان سال تکرار نخواهد شد.
بر اساس این گزارش، بر اساس اعلام مرکز آمار، شاخص قیمت اجارهبها را به عنوان یکی از بخشهای مهم در برآورد شاخص قیمت مصرفکننده دانست. در تابستان ۹۹ شاخص قیمت اجارهبهای واحدهای مسکونی در مناطق شهری، به عدد ۱۹۵.۸ واحد رسید که نسبت به فصل قبل ١١.٨ درصد افزایش داشته است. در این فصل بیشترین نرخ تورم فصلی مربوط به استان همدان با ١٦.٢ درصد افزایش و کمترین آن مربوط به استان سیستان و بلوچستان با ٣.١ درصد افزایش بود. نرخ تورم اجارهبها در تابستان امسال نسبت به فصل مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه)، ٢٨.٩ درصد است.