چشم امید به واکسن داخلی کرونا
نزدیک ۹ ماه است که ایران با شیوع ویروس کرونا دست و پنجه نرم میکند. ویروسی که تاکنون سه موج انتشار بزرگ در کشور داشته و با آغاز پاییز دوباره طغیان کرده است و اینطور که از ظواهر امر برمیآید، زمستانی سختتر از پاییز در پیش است. از طرفی در حالی که از گوشه و کنار جهان، خبر تولید واکسن این ویروس منتشر میشود، مسوولان در ایران میگویند تولید محدود و گران این واکسن در جهان و رقابت جهانی باعث میشود ایرانیان از واکسن خارجی محروم باشند و همین موضوع، چشم امید مردم ایران را به نمونههای داخلی واکسن کرونا معطوف کرده است. هرچند برخی از سازندگان واکسن خارجی هم عنوان کردهاند حتی اگر در سال جاری میلادی واکسنی که در حال ساخت است، به بازار عرضه شود، تاثیری بر شمار مبتلایان تا چند ماه آینده نخواهد داشت و شاید بتوان زمستان سال آینده را، زمستانی بدون این پاندمی اعلام کرد.
واکسن محدود و گران کرونا
در رقابت جهانی
از سویی در حالی که هر روز اخبار مختلفی در جهان به گوش میرسد، نایبرییس مجلس شورای اسلامی گفت که مجلس موضوع ایجاد تحرک در دولت برای تولید واکسن کرونا را پیگیری میکند. سید امیرحسین قاضیزاده هاشمی در توییتر نوشت: اطمینان دارم میتوانیم در داخل کشور واکسن کووید ۱۹ را تولید کنیم اما دولت متعهدی میخواهد که زمینه را فراهم کند؛ بنابراین برای ایجاد تحرک در دولت موضوع را پیگیری میکنیم. تولید محدود و گران این واکسن در جهان و رقابت جهانی باعث میشود ایرانیان از واکسن خارجی محروم باشند. از سوی دیگر، رییس دانشگاه علومپزشکی ایران با اشاره به اینکه یکی از واکسنهای ایرانی کرونا موفق به دریافت کد اخلاق شده است، درباره آخرین اقدامات صورت گرفته در زمینه آزمایشات انسانی واکسنهای ایرانی کرونا توضیح داد. جلیل کوهپایهزاده در گفتوگو با ایسنا، درباره نحوه ورود به فاز مطالعات بالینی واکسن ایرانی کرونا بر انسانها، گفت: در حال حاضر در دانشگاه علومپزشکی ایران با یکی از شرکتهایی که در حال ساخت واکسن هستند، قرارداد داریم تا فاز انسانی واکسن توسط ما انجام شود؛ البته درحال حاضر مجوزی برای آغاز مطالعات انسانی اخذ نشده است اما کد اخلاقی برای این واکسن دریافت شده است. وی افزود: در مورد واکسن دیگری هم با شرکت دیگری مذاکره کردیم و اعلام آمادگی کردیم در مجموعه دانشگاه به صورت پایلوت و نمونه فاز مداخلات انسانی را انجام دهیم. در واقع اعلام آمادگی کردیم که فاز انسانی دو واکسن از مجموعه واکسنهایی که در ایران بر آنها فعالیت میشود توسط دانشگاه ما انجام شود. کوهپایهزاده درباره زمان اجرای فاز مطالعات انسانی واکسن، تصریح کرد: مطمئن نیستیم اما امیدواریم تا اواخر آذرماه بتوانیم نمونه را دریافت کنیم. پس از آن یک تا دو ماه همزمان خواهد برد تا تریال انسانی آن انجام شود و تصور میکنیم در مورد این دو واکسن که دانشگاه ما مسوول آن است تا اواسط زمستان میتوانیم به انجام فاز انسانی واکسن امیدوار باشیم. وی درخصوص نحوه جذب داوطلب برای آغاز فاز مطالعه انسانی واکسن ایرانی کرونا، اظهار کرد: با اعلام فراخوان اقدام به جذب داوطلب میکنیم و طبیعتا برخی ویژگیها و مشخصات در تریال انسانی برای داوطلبان تعریف میشود تا به عنوان مثال کسانی که بیمار نباشند و شرایط سنی مشخص و ... داشته باشند، جذب شوند اما، اساس کار ما داوطلبانه است. رییس دانشگاه علومپزشکی ایران با بیان اینکه هر واکسنی میتواند دارای عوارضی هم باشد، تاکید کرد: کسانی که به شکل داوطلب برای تزریق واکسن میآیند، به این موضوع هم آگاه هستند. اما عوارض واکسن در فاز حیوانی بررسی میشود و اگر در فاز حیوانی عوارض جدی نداشته باشد، در فاز انسانی هم اتفاق عمده و جدی برای انسان نمیافتد. وی درباره زمان تاثیر و ایجاد ایمنیزایی واکسن کرونا، اظهار کرد: چون بیماری هنوز ابعاد ناشناختهای دارد، پیشبینی میزان اثرگذاری واکسن خیلی سخت است؛ چون ویروس را خیلی خوب نمیشناسیم و با جهشهایی که یافته است قضاوت در مورد آن راحت نیست. کوهپایهزاده همچنین تاکید کرد: مردم نباید فراموش کنند فعلا بهترین واکسن موجود علیه کرونا، استفاده از ماسک، رعایت فاصلهگذاری اجتماعی و رعایت بهداشت فردی است.
زمستانی سختتر از پاییز در پیش است
سخنگوی وزارت بهداشت با تاکید بر اینکه زمستانی سختتر از پاییز پیشرویمان خواهد بود، بر لزوم تغییر کنشهای فردی و اجتماعی برای توقف زنجیره انتقال بیماری تاکید کرد. سیماسادات لاری با اشاره به ثبت رکورد جدیدی در تعداد موارد فوتشدگان بیماری در کشور گفت: تقویت مسوولیتپذیری اجتماعی، اساسیترین عامل در قطع زنجیره انتقال بیماری در کشورمان است. ما مجبور هستیم کنشهای فردی و اجتماعی خود را تغییر دهیم؛ چراکه همچنان موثرترین عامل در توقف شیوع بیماری در جهان پیشگیری از آن است. وی افزود: بهرغم تاکید فراوان وزارت بهداشت بر امر فاصلهگذاری اجتماعی، استفاده از ماسک و رعایت پروتکلهای بهداشتی و پیشگیری از تجمعات، همچنان شاهد صحنههایی از مراسم پر تجمع در ماههای اخیر بودیم و با وجود اینکه آمار فوتیها از مرز ۴۵۰ نفر عبور کرده است چنین صحنههایی زیبنده مردم مسوولیتپذیر کشورمان نیست. سخنگوی وزارت بهداشت تاکید کرد: مطمئنا زمستانی سختتر از پاییز پیشرو خواهیم داشت و امیدواریم با همکاری شما عزیزان با پرهیز از رفتار اجتماعی پرخطر و همچنین تداوم و تقویت رویکرد مدیریت فرابخشی و افزایش همکاریهای بین بخشی شاهد توقف زنجیره انتقال بیماری در کشور باشیم.