خبر
آغاز تحولات در ساختار بازار سرمایه توسط کمیسیون اقتصادی
پورابراهیمی، رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در تشریح نشست کمیسیون اقتصادی با حضور رییس سازمان بورس و اعضای هیاتمدیره گفت: در این نشست محورهای مهم طرح اصلاح قانون اوراق بهادار که در دستور کار قرار داشت، مورد بررسی قرار گرفت و یکی از محورهای مهم آن اصلاح ساختار بازار سرمایه بهویژه ارتقا جایگاه سازمان بورس در تصمیمگیریهای اقتصادی کشور بود. وی با بیان اینکه در این نشست مباحثی با و محورهای مختلف مطرح شد، تصریح کرد: به دلیل نقش، اهمیت و جایگاه سازمان بورس در عرصه اقتصادی کشور و با توجه به حجم گسترده فعالیتها و اثرگذاری در نظام اقتصادی کشور یکی از بندهایی که در کمیسیون اقتصادی مصوب شد، این بود که جایگاه بازار سرمایه از طرق تقویت اصلاح ساختاری سازمان بورس ارتقا یابد. پورابراهیمی اعلام کرد: نحوه انتخاب رییس سازمان بورس بر اساس مصوبه و قانون جدید با حکم رییسجمهوری به عنوان عالیترین مقام اجرایی کشور و با پیشنهاد وزیر اقتصاد و تصمیم هیات وزیران انجام خواهد شد و این سازمان به عنوان یک عضو فعال در هیات وزیران نقش ایفا خواهد کرد. وی گفت: نقش محوری آن (سازمان بورس) در تصمیمات اقتصادی هیات وزیران خواهد بود که بتواند نقش اصلی و محوری خود را تصمیمات کلان اقتصادی کشور با حضور در هیات وزیران ایفا کند و ساختار آن شبیه به ساختار بازار پول خواهد شد که محوریت آن بر عهده بازار مرکزی است. لذا بازار سرمایه با محوریت سازمان بورس نیز نقش متناظر بانک مرکزی در هیات دولت ایفا خواهد کرد. رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: بر اساس بخشی از مصوبات امروز کمیسیون، قرار است هیاتمدیره سازمان بورس به صورت غیرموظف و با شرایط ویژه انتخاب شود که حداقل ۱۰ سال سابقه تخصصی و اجرایی در حوزه بازار سرمایه داشته باشند تا با حضور افراد غیر موظف مرتبط امکان اداره هر چه بهتر بازار سرمایه فراهم شود. وی گفت: موضوع ایجاد مرکز پژوهشها و مطالعات تخصصی بازار سرمایه از دیگر محورهای مهمی بود که در این نشست به آن پرداخته شد که در ساختار جدید بازار سرمایه ایفای نقش خواهد کرد. پورابراهیمی افزود: موضوع تشکیل ساختار نظارتی جدید در بازار سرمایه نیز یکی از ظرفیتهای جدید است و در دستور کار کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی قرار دارد. وی تاکید کرد: با توجه به اینکه مقرر شد ویرایش نهایی در زمینه مصوبات کمیسیون طی چند روز آینده با حمایت مرکز پژوهشها کمیته تخصصی و ناظرین مجلس در شورای عالی بورس و همچنین سازمان بورس عملیاتی شود، گزارش نهایی آن ظرف چند روز آینده عملیاتی خواهد شد.
۲۸هزار میلیارد تومان مازاد فروش سهام در حساب دولت
احسان ارکانی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس درباره سرنوشت منابع حاصل از خرید سهام توسط مردم در بورس گفت: در ماههای ابتدایی امسال و با دعوت رییسجمهور و وزیر اقتصاد از مردم برای سرمایهگذاری در بازار سرمایه، استقبال مردم از بورس رونق خیلی خوبی را در بازار سرمایه برجا گذاشت و بسیاری از شرکتها جان دوباره گرفتند. وی ادامه داد: در همین راستا تامین سرمایه و منابع مالی انجام شد تا جایی که در هفت ماه اول سال جاری به قدری استقبال بالا رفت که با وجود اینکه ردیف درآمدی منابع مالی حاصل از فروش سهام شرکتهای دولتی و واگذاری باقیمانده سهام بانکها و بیمههای دولتی در هفت ماهه بودجه سال جاری ۴ هزار میلیارد تومان مصوب شده بود. لیکن دولت و مجموعههای دولتی ناباورانه ۳۲ هزار میلیارد تومان فروش سهام داشتند. یعنی ۲۸ هزار میلیارد تومان مازاد درآمد مصوب دولت و شرکتهای دولتی! عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در این خصوص یادآور شد: مساله فوق نشان از آن دارد زمانی که بازار سرمایه با استقبال مردم و عرضه سهام شرکتهای سودآور دولتی مواجه شود، حتی بیشتر از پیشبینیها جلو میرود، اما وقتی دولت و شرکتهای وابسته به آن و بانکها به صورت ناگهانی دست به فروش سهام زدند و از بازار بورس خارج شدند، بورس با سقوط وحشتناکی روبرو شد و متأسفانه سرمایهگذاری مردم عادی در بورس به تاراج رفت. ارکانی گفت: به نظر میرسد سهامداران حقوقی که شرکتهای وابسته به دولت و بانکها هستند، دارای رانت اطلاعاتی از سرنوشت آتی بورس بودند که به صورت هماهنگ و ناگهانی با فروش سهام در اوج قیمت حبابی از بازار سرمایه بیرون رفتند و در واقع جیب سهامداران حقیقی یعنی مردم را در بورس خالی کردند.
ابلاغ دستورالعمل افزایش سرمایه شرکتها از محل صرف سهام
علی بیگ زاده، مدیر نظارت بر بازار اولیه سازمان بورس دستورالعمل اجرایی قانون افزایش سرمایه شرکتهای بورسی و فرابورسی را از محل صرف سهام با سلب حق تقدم به کلیه شرکتها ابلاغ کرد. براین اساس، به پیوست دستورالعملهای اجرایی قانون افزایش سرمایه شرکتهای پذیرفتهشده در بورس تهران یا فرابورس از طریق صرف سهام با سلب حق تقدم که در اجرای ماده ۵ قانون افزایش سرمایه شرکتهای پذیرفتهشده در بورس یا فرابورس از طریق صرف سهام با سلب حق تقدم (مصوب ۲۹ مرداد مجلس) توسط سازمان بورس تدوین و در ۲۱ آبان به تصویب شورای عالی بورس رسید، تقدیم و ابلاغ میشود. دستورالعمل مالیاتی قانون فوق نیز توسط سازمان امور مالیاتی تهیه و به تصویب شورای عالی بورس رسیده که بخشنامه آن متعاقباً توسط آن سازمان ابلاغ میشود.