رخت قرمز بورسهای جهانی
تنش بین چین و امریکا هنوز رو به افزایش است و در تازهترین اقدام ضد چینی، وزارت خزانهداری امریکا با صدور بیانیهای اعلام کرد نام ۱۴ عضو ارشد حزب مرکزی کمونیست چین را به دلیل آن چه دخالت در امور داخلی هنگ کنگ خوانده، به فهرست تحریمهای خود افزوده است که این اقدام با انتقاد شدید وزارت خارجه چین موجه شد. سفیر چین در امریکا نیز از این کشور خواست تا دست از سیاستهای مخرب خود بردارد و به جای آن با نشان دادن حسن نیت، مسیر را برای بهبود روابط دو کشور فراهم کند. پیش از این نیز کنگره امریکا طرحی را تصویب کرد که به موجب آن شرکتهای چینی که قوانین حسابداری و حسابرسی امریکا را رعایت نکنند اجازه ورود به بورس این کشور و عرضه سهام خود را نخواهند داشت. این لایحه پیشتر نیز در سنا تصویب شده بود و اکنون برای اجرایی شدن تنها نیاز به امضا توسط رییسجمهور دارد. در صورت اجرایی شدن این قانون، یک مهلت سه ساله به بورسهای چینی داده خواهد شد تا خود را با این استانداردها وفق دهند و گرنه سهامشان از بورس امریکا خارج خواهد شد. در تغییر رویکردی غیرمنتظره برای معامله گران، جو بایدن- رییسجمهور امریکا گفته است قصدی برای برداشتن فوری تعرفه بر روی واردات محصولات چینی ندارد و رویکرد فعلی که دو دولت ترامپ اتخاذ شده است تا مدتی ادامه خواهد داشت. وی همچنین در اظهارنظری که احتمالا خوشایند پکن نخواهد بود، از برنامهریزی برای ایجاد اتحاد پایدارتر با متحدان امریکا در شرق آسیا (در مقابه با پکن) خبر داده است که پس از انجام این کار مذاکرات تجاری جدیدی با چین آغاز شود. یوسف عباسی، کارشناس ارشد سرمایهگذاری در موسسه استون ایکس گفت: در حال حاضر بازارهای جهانی خود را در یک موقعیت سردرگم کننده یافتهاند، از یک طرف این نگرانی وجود دارد که در کوتاهمدت تلفات ناشی از کرونا کماکان بالا باشد و تا رسیدن واکسن خسارتهای جانی و اقتصادی آن ادامه داشته باشد و از سوی دیگر این خوشبینی وجود دارد که پس از غلبه بر کرونا نرخ رشد به سطوح بالایی برسد. در بورس امریکا و وال استریت، بیشتر شاخصها نزولی بودند تا جایی که دو شاخص از سه شاخص اصلی بورسی در سطح پایینتری از روز قبل خود بسته شدند. شاخص «داوجونز ایدانسترال اوریج» با ۰.۷۳ درصد کاهش نسبت به روز قبل و در سطح ۳۰ هزار و ۸.۸۶ واحد بسته شد. شاخص «اساند پی ۵۰۰» با ۰.۳۶ درصد ریزش تا سطح ۳۶۸۰.۹۹ واحدی پایین رفت و دیگر شاخص مهم بورسی امریکا یعنی «نزدک کامپوزیت» با ۰.۲۵ درصد پیشروی در سطح ۱۲ هزار و ۵۰۰.۸۲ واحدی بسته شد.
در معاملات بازارهای بورس در اروپا، شاخص «فوتسی ۱۰۰» بورس لندن با ۰.۰۸ درصد افزایش نسبت به روز قبل و در سطح ۶۵۵۵.۳۹ واحد بسته شد. شاخص «دکس ۳۰» بورس فرانکفورت در آلمان با ریزش ۰.۲۱ درصدی و ایستادن در سطح ۱۳ هزار و ۲۷۱ واحدی به کار خود خاتمه داد و شاخص «کک ۴۰» بورس پاریس با افت ۰.۶۴ درصدی در سطح ۵۵۷۳.۳۸ واحد بسته شد. در مادرید شاخص «ایبکس ۳۵» ۰.۵۷ درصد پایین رفت و به ۸۲۷۵.۶۰ واحد رسید.
در معاملات بورسهای آسیا، شاخصها عملکرد بدی داشتند؛ تا جایی که شاخص «نیک کی ۲۲۵» بورس توکیو ژاپن با افت ۰.۷۶ درصدی تا سطح ۲۶ هزار و ۵۴۷.۴۴ واحدی پایین رفت. شاخص «هانگ سنگ» بورس هنگ کنگ ۱.۲۳ درصد پایین رفت و در سطح ۲۶ هزار و ۵۰۶.۸۵ واحد بسته شد. در چین شاخص «شانگهای کامپوزیت» ریزش ۰.۸۶ درصدی را تجربه کرد و در سطح ۵۰۲۲.۲۳ واحد بسته شد. در استرالیا شاخص «اساند پی اساند ایکس ۲۰۰» بورس سیدنی با ۰.۸۲ درصد افزایش و ایستادن در سطح ۶۶۷۵.۰۲ واحدی به کار خود خاتمه داد. در بین دیگر شاخصهای مهم آسیایی، شاخص «تاپیکس» ژاپن نزولی بود.