اخبار
انتشار اوراق سلف استاندارد مسکن به زودی در بازارسرمایه
فلاح، مدیر مطالعات اقتصادی و سنجش ریسک بورس کالای ایران با بیان اینکه «به زودی شاهد انتشار اوراق سلف استاندارد مسکن در بازارسرمایه برای توسعه تامین مالی و تولید مسکن در کشور خواهیم بود» توضیح داد: موضوع معاملات مسکن در بورس کالای ایران با دو ایده در حال پیشروی است. معاملات در بازارفیزیکی بورس کالای ایران نخستین روش در این رابطه است. براین اساس، اموال مازاد دولت و بانکها در بورس کالا عرضه میشوند. شایان ذکر است، آخرین عرضه در این خصوص هم مربوط به وزارت دفاع و پشتیبانیهای نیروهای مسلح بود که یک قطعه زمین مازاد خود را روی تابلوی بورس به فروش رساندند. فلاح اضافه کرد: اما بحثی مهمتر از عرضه فیزیکی مسکن یا به عبارتی عرضه اموال فیزیکی غیرمنقول در بورس در حال پیگیری و عملیاتی شدن است و آن هم انتشار اوراق سلف استاندارد مسکن است. وی تصریح کرد: پیش خرید مسکن، یکی از روشهای خانهدار شدن است، اما در پیش خرید مسکن در بازار غیرمتشکل، مساله ریسک نکول سازنده همواره یکی از مهمترین دغدغههایی است که همیشه برای افرادی که اقدام به پیش خرید میکنند وجود دارد، بهطوریکه آنها همیشه نگران انجام تعهدات سازنده در سررسید و رسیدن به مسکن خود در زمان اعلامی هستند مدیر مطالعات اقتصادی و سنجش ریسک بورس کالای ایران تاکید کرد: درصدد هستیم در بازارسرمایه بستری فراهم کنیم تا متقاضیان بتوانند به راحتی مسکن پیش خرید کنند. در حال حاضر و در بازار آزاد آنقدر قیمت مسکن بالا رفته است که فراهم کردن مبلغ مورد نیاز برای پیش خرید آن بسیار دشوار شده است. فلاح افزود: اگر این امکان در بازار سرمایه به وجود بیاید که افراد بتوانند حتی به اندازه یک متر مربع و به میزان نقدینگی خود پیش خرید خانه انجام دهند تا بتوانند قدرت خرید پس انداز خود را نگه دارند؛ بنابراین اگر بتوانیم مسکن را به قطعات کوچک تبدیل کنیم و امکان فروش آن و نیز امکان انجام معاملات ثانویه را فراهم کنیم، کمک زیادی در این راستا خواهیم داشت. وی توضیح داد: در این طرح بورس کالا به دنبال این است که بتواند مسکن را به شکل متری و در قالب اوراق سلف استانداردِ مسکن پیش فروش کند و این کار را در بستری که تضامین لازم از سازنده گرفته شود و خریدار با خیال راحت اقدام به خرید کند انجام دهد. همچنین، اگر در سررسید سازنده تعهدات خود را ایفا نکرد بتواند از سازنده خسارت بگیرد و ضرر احتمالی پیش خریدار را جبران کند.
فلاح اجرایی شدن این مدل را راهی برای توسعه سرمایهگذاری قابل اعتماد در حوزه مسکن دانست و افزود: به این ترتیب، سرمایههای خرد بازارسرمایه به سمت افزایش تولید و عرضه مسکن سوق پیدا میکند. افزایش تولید مسکن نیز تنها متغییری است که میتواند به مهار افزایش لجام گسیخته قیمت مسکن کمک کند. وی اظهار امیدواری کرد که این ابزار در آینده نزدیک با همراهی سازمان بورس و اوراق بهادار و وزارت راه و شهرسازی عملیاتی شود. این طرح با نظر موافق کمیته فقهی سازمان بورس همراه است و در حال حاضر در مرحله تدوین مقررات قرار دارد.
سود ۹۰ شرکت سرمایهگذار از سامانه سجام واریز شد
حسین قشمی، مدیر سیستمهای تسویه و پرداخت شرکت سپرده گذاری مرکزی در رابطه با واریز سود بیش از ۱۰ میلیون سهامدار از طریق سامانه سجام، اظهار کرد: سامانه جامع توزیع سود بر اساس درخواست سهامداران خرد، ناشران بورس و فرابورس در سال ۹۸ تشکیل شد، بعضی از ناشران باتوجه به در خواست خود سود سهامدارانشان را از طریق اطلاعات حاضر در این سامانه واریز کردند. وی بیان کرد: در سال ۹۹ این سامانه کار خود را به صورت جدی آغاز کرد، تصور ما این بود که در سال ۹۹ نهایتا صد ناشر میتوانند از این سامانه جهت توزیع سود استفاده کنند اما از اول سال ۹۹ تا روز ۲۵ آذر ۹۹ دقیقا ۹۰ شرکت بورسی از سامانه توزیع سود سجام استفاده کردند. مدیر سیستمهای تسویه و پرداخت شرکت سپرده گذاری مرکزی، تصریح کرد: در حال حاضر ۱۹ میلیون تراکنش به منظور واریز سود از طریق این سامانه صورت گرفته است. قشمی در رابطه با تصویب قانونی مبنی بر واریز سود از طریق سامانه سجام، گفت: طی جلساتی که در شورای عالی بورس برگزار شده این امر تصویب شده بهطوری که میتوانیم این نوید را به سهامداران بدهیم که واریز سود سهامداران از طریق این سامانه انجام خواهد شد. وی افزود: در ۶ ماهه نخست سال نزدیک ۴۵ شرکت از طریق سامانه سجام توزیع سود کردهاند در حالی که طی دو ماه گذشته به این تعداد حدود ۵۰ شرکت دیگر افزوده شده و اکنون ۱۵ شرکت دیگر نیز قصد دارند که سود خود را از این طریق واریز کنند، شرکتهای سرمایهگذاری که یکبار برای واریز سود از این سامانه استفاده کردند به دلیل صرفهجویی در زمان و هزینه گفتهاند که دیگر قرار نیست به قبل باز گردیم. مدیر سیستمهای تسویه و پرداخت شرکت سپرده گذاری مرکزی گفت: در رابطه با بحث مطالبات سهام افراد پنل جداگانهای طراحی و تست شده، ناشرانی که برآوردی از سود خود دارند و صورت مالیشان بررسی شده میتوانند مطالبات خود را از طریق این پنل به شرکت سپرده گذاری مرکزی انتقال دهند، سپس مطالبات آنها براساس اطلاعاتی که در سامانه سجام به ثبت رسیده پرداخت خواهد شد. قشمی بیان کرد: ناشرانی که از سال ۹۰ تا ۹۹ مجامعی داشته و نتوانستهاند سودی مبنی بر آن واریز کنند یا سهامدارانشان در دریافت با مشکل برخورد کردند، میتوانند با استفاده از (پنل مطالبات جامع توزیع) اقدامات لازم را انجام دهند و معوقات را واریز کنند.