نخستین رییس زن WTO انتخاب شد

۱۳۹۹/۱۱/۲۹ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۷۶۱۵۶

تعادل - گروه تجارت |

سازمان جهانی تجارت (WTO) «انگوزی اوکونجو ایویلا» یک اقتصاددان اهل نیجریه را به عنوان نخستین رییس زن و نخستین رییس آفریقایی این نهاد رسما انتخاب کرد. در نشست مجازی روز دوشنبه سازمان جهانی تجارت، ۱۶۴ کشور عضو این سازمان به اتفاق انگوزی اوکونجو ایویلا ۶۶ ساله که وزیر دارایی سابق نیجریه است را به مدت چهار سال به عنوان مدیرکل این نهاد انتخاب کردند. وی از اول مارس رسما این سمت را برعهده می‌گیرد و می‌تواند پس از پایان دوره چهار ساله‌اش در ۳۱ اوت سال ۲۰۲۵، برای بار دوم نامزد احراز این سمت شود. سازمان جهانی تجارت از سپتامبر که «روبرتو آزودو» یک سال زودتر از پایان موعد ریاستش، از سمت مدیرکلی کنار رفت، بدون رییس مانده بود و از آن زمان تحت مدیریت چهار معاون مدیرکل قرار داشت. اوکونجو ایویلا در دوران ترامپ با رای وتوی امریکا روبه رو

 که مانع انتخاب وی به این سمت شده بود اما اکنون در شرایط خطیری برای اقتصاد جهانی و خود سازمان جهانی تجارت این مسوولیت را برعهده می‌گیرد. دولت بایدن هفته گذشته حمایت رسمی خود از کاندیداتوری اوکونجو ایویلا برای ریاست بر سازمان جهانی تجارت را اعلام کرد تا مانع نهایی برای رسیدن وی به این مقام و انتصاب نخستین رییس زن آفریقایی بر این نهاد جهانی هموار شود.

انگوزی اوکونجو ایویلا دو دوره وزیر دارایی نیجریه بود و ۲۵ سال سابقه حضور در بانک جهانی داشت همچنین به عنوان رییس اتحاد جهانی واکسن ها و ایمن‌سازی فعالیت کرده است. تابعیت امریکایی 

دو گانه وی به معنای آن است که یک امریکایی برای نخستین‌بار مدیرکل سازمان جهانی تجارت می‌شود.

انتخاب وی پس از آن نهایی شد که «جو بایدن» رییس‌جمهوری امریکا از ریاست وی برای سازمان تجارت جهانی حمایت کرد. دونالد ترامپ رییس‌جمهوری سابق امریکا با انتخاب ایوالا مخالف بود. ترامپ بارها سازمان تجارت جهانی را به رفتار غیرمنصفانه با امریکا متهم کرده و برخلاف نظام و قوانین این سازمان جنگی تجاری را با چین آغاز کرد.

هدایت سازمان جهانی تجارت در بحبوحه شکاف عظیمی که میان چین و کشورهای غربی ایجاد شده است، یکی از چالش‌های اصلی اوکونجو ایویلا خواهد بود. هیات امریکایی در سازمان جهانی تجارت متعهد شد همکاری نزدیکی با اوکونجو ایویلا داشته باشد و اعلام کرد مدیرکل جدید سازمان جهانی تجارت می‌تواند روی امریکا به عنوان یک شریک سازنده حساب کند. هیات چینی در سازمان جهانی تجارت هم در بیانیه‌ای اعلام کرد این سازمان در شرایط حساسی قرار دارد و تصمیم جمعی که توسط همه اعضا گرفته شد، نشان دهنده رای اعتماد به اوکونجو ایویلا و همچنین نگرش و انتظارات ما و سیستم تجارت چند جانبه‌ای است که به آن باور داشته و حفظش می‌کنیم.

واشنگتن و بروکسل به برنامه‌های یارانه گسترده چین، انتقال اجباری فناوری و نفوذ گسترده این کشور بر اقتصادش انتقاد دارند و می‌گویند این سیاست‌ها به مختل شدن تجارت منتهی شده و تاثیر منفی بر اقتصاد جهانی گذاشته است.

بر اساس گزارش بلومبرگ، اوکونجو ایویلا در کمپین انتخاباتی خود بر لزوم بازسازی اعتماد بین امریکا و چین و تلاش برای یافتن بخش‌های منافع مشترک تاکید کرد. وی به عنوان نامزد این سمت از ابتکار میان امریکا، اتحادیه اروپا و ژاپن برای ایجاد مقررات جدید برای یارانه‌های صنعتی، شرکت های دولتی و انتقال اجباری فناوری حمایت کرده است. «ایوالا» همچنین در بیانیه‌ای گفت که اولویت اصلی وی پرداختن به تبعات اقتصادی و بهداشتی شیوع کرونا و «اجرای سیاست‌هایی است که برای راه‌اندازی مجدد اقتصادی جهانی به آن نیاز داریم.»