بازارسرمایه

۱۴۰۰/۰۱/۲۹ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۷۷۵۸۸

حد نصاب سهام در صندوق‌های با درآمد ثابت به ٩ درصد رسید

میثم فدایی مدیر نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار در خصوص موضوع حدنصاب الزامی خرید سهام صندوق‌های با درآمد ثابت در سال ۱۴۰۰ گفت: به‌طور کلی قرار بر این بود، صندوق‌هایی که حد نصاب زیر ۱۵ درصد سهام دارند، در اسفند ماه ۳ درصد سهام بخرند و در سال ۱۴۰۰ در هر فصل هم ۳ درصد به صورت پلکانی به حدنصابات سهام اضافه کنند.

وی گفت: در این خصوص نکته‌ای را باید توجه داشته باشید، اینکه برخی صندوق‌های با درآمد ثابت نوع دوم هستند که این صندوق‌ها هیچ اجباری برای خرید این ۱۵ درصد سهام ندارند. برخی از صندوق‌ها مانند اعتماد آفرین پارسیان، نوع دوم بوده و مشمول این ابلاغیه نمی‌شدند که با توجه به محاسبات انجام شده در بازار، صندوق‌های درآمد ثابت تقریبا باید ۷ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان سهام تا آخر ۱۳۹۹می خریدند که همه به خصوص صندوق‌های بزرگ بازار این کار را انجام دادند، حتی می‌توانیم بگوییم، ۳ تا ۴ صندوق اول بازار بیش از سهم خودشان هم حتی سهم خریداری کردند.

به گفته وی، روال به این صورت بود، صندوق‌ها باید در فروردین ماه ۳ درصد از خالص ارزش دارایی‌های خود را سهم بخرند، در فصل‌های بعدی هم ۳ درصد خریداری کنند تا به ۱۵ درصد برسند. از حد نصاب ۱۵ درصد به بعد دیگر اجباری وجود ندارد، اما تا حداکثر ۲۵ درصد خالص ارزش دارایی‌ها هم می‌توانند سهام بخرند.

صندوق‌ها چقدر سهام خریدند، حدنصاب رعایت شد؟!

 وی در پاسخ به اینکه تا پایان سال ۹۹ آیا صندوق‌ها این حد نصاب را رعایت کرده‌اند و به آن رسیده اند؟ گفت: عدد ۹ هزار میلیارد تومان تخمین زده شده توسط بازار برای کل صندوق‌های «فیکس اینکام» بود، اما در بین صندوق‌ها همانطور که اشاره شد، برخی، صندوق‌های با درآمد ثابت نوع دوم هستند که این صندوق‌ها هیچ اجباری به خرید ۱۵ درصد سهام ندارند که با وجود اینکه تعدادشان هم زیاد نیست (حدود ۵ صندوق)، اما حجم آنها تقریبایک عدد قابل توجهی می‌شود . درنتیجه عدد دقیقی که صندوق‌های با درآمد ثابت باید تا آخر سال سهم می‌خریدند حدود ۷ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان است که این عدد خرید انجام شده است. فدایی افزود: در مورد حد نصاب سهام در صندوق‌های «فیکس اینکام»، فکر می‌کنم، در حال حاضر میانگین نصاب شان به ۹ درصد رسیده است که تقریبا با این روند، امکان دارد در آخر فصل تابستان یا پاییز همه به آن نصاب مورد نظر برسند.

ورود منابع جدید مالی گامی به سوی تعادل‌بخشی

احسان عسکری، کارشناس بازارسرمایه گفت: ورود منابع مالی برای خرید سهام از دل خود بازار می‌تواند روند بازار را بهبود دهد.با توجه به ارزندگی بسیاری از سهام به واسطه گزارش‌های تولید و فروش ارایه شده در شش ماه اخیر، تزریق نقدینگی می‌تواند این اطمینان را به سرمایه‌گذاران بدهد که سهام در این قیمت‌ها فروشی نبوده و خرید به ویژه با دیدیکساله بسیار مناسب است. این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: قطعا انتشار اوراق و بروز نتایج آن یعنی شروع خرید سهام از سوی هلدینگ‌ها و شرکت‌های سرمایه‌گذاری و ایجاد تعادل در سهم‌های بزرگ و کوچک، از جمله آثار این اقدام خواهد بود. عسکری هچنین با اشاره به انتشار اوراق شرکتی و دولتی در بازار بدهی گفت: از آنجایی که در ماه‌های پایانی سال شاهد انتشار حجم خوبی از اوراق شرکتی و دولتی در بازار بدهی بودیم لذا صندوق‌های فیکس، کسری اوراق بدهی چندانی ندارند ولی افزایش حجم صندوق‌ها در روزهای سپرده شده از سال جدید نیازمند جذب اوراق است که اوراق منتشر شده جدید از سوی صندوق‌ها خریداری خواهد شد.

وی در پاسخ به سوالی درخصوص اقدامات مکمل برای توفیق کامل طرح اظهار داشت: به نظر می‌رسد حضور فعال و پرقدرت بازارگردانان در تمامی سهم‌ها از طریق ارایه اعتبار به این صندوق‌ها با تامین مالی بلندمدت، راهکاری است که در کنار انتشار اوراق از سوی هلدینگ‌ها و شرکت‌های سرمایه‌گذاری می‌توان انجام داد. همچنین افزایش حدود دامنه نوسان قیمت و حذف یا کاهش حجم مبنا می‌تواند بازار را به سرعت به تعادل برساند.

عسکری در پاسخ به این سوال هم که ریسک‌های محتمل این طرح برای شرکت‌ها و انتشار‌دهندگان اوراق بدهی چیست و با توجه به بالاتر بودن بازده بازار سهام نسبت به اوراق بدهی، آیا اساسا ریسکی در این میان وجود دارد یا خیر گفت: انتشار این اوراق به دلیل چارچوب تعریف شده و تضامین موجود برای صندوق‌های سرمایه‌گذاری به عنوان خریداران اصلی آن ریسک قابل ملاحظه‌ای به همراه ندارد.

معاون سرمایه‌گذاری و توسعه بازار شرکت تأمین سرمایه امید افزود: انتشار این اوراق همچنین به دلیل بلندمدت بودن آن و اختصاص به خرید سهام کم ریسک با نسبت های قیمت به درآمد پایین برای ناشرین نیز ریسک کمی را به همراه خواهد داشت؛ لذا این موضوع ریسک خاصی را برای بازار ایجاد نخواهد کرد.