آمار تخلفات ساختمانی کاهش یافت
عبدالرضا گلپایگانی، معاون شهرسازی شهرداری تهران با اشاره به سیستمی شدن صدور پروانه در حوزه شهرسازی از کاهش آمار تخلفات ساختمانی خبر داد و گفت: طرح تفصیلی ویژه محدوده تاریخی شهر تهران شامل منطقه ۱۲ و بخشی از منطقه ۱۱ تهیه شده است.
به گزارش ایسنا، گلپایگانی در یک نشست خبری آنلاین با تأکید بر لزوم ارتقای تاب آوری در شهر گفت: پروانه بهسازی لرزهای با کمک مرکز تحقیقات و مدیریت بحران شهر تهران در دستور کار قرار گرفته و نزدیک به ۸۰۰ هکتار محدوده بافت فرسوده به تازگی مصوب شد، یعنی در گذشته ۳۴۰۰ هکتار بافت فرسوده وجود داشت که ۸۰۰ هکتار به آن اضافه شد واین یعنی ۸۰۰ هکتار به فضاهای تخفیف صدور پروانه در شرایطی که شهرداری تهران با مشکلات مالی بسیاری روبروست اضافه شده است.
وی تأکید کرد: گسلهای شهر تهران در لایههای طرح تفصیلی اضافه شده و روی پهنههای گسلی محدودیتهایی در ساخت و ساز اعمال کردهایم تا به تاب آوری شهر کمک کنیم.
ساختمانسازی با رعایت ضوابط فنی و مهندسی اولویت بوده و امروز به جرأت میتوانم بگویم در شهر تهران ساخت و ساز هیچ ساختمانی بدون مهاربند که برای مقاومت دیوارهای جانبی است، انجام نمیشود.
گلپایگانی با اشاره به همکاری معاونت شهرسازی شهرداری تهران و سازمان آتش نشانی گفت: در گذشته ضوابط مبحث ملی ساختمان برای ساختمانهای زیر شش طبقه کنترل نمیشد، اما خوشبختانه امروز این اتفاق افتاده و به یک روال تبدیل شده است. کاهش تخلفات ساختمانی محور کلیدی بوده که در سه سال گذشته پیگیری شده است. پس از سالها و از زمانی که ماده ۱۰۰ شهرداریها تصویب شد و چند سال تبصره ۷ این ماده را یعنی نظارت مامور شهرداری را طی ۳۰ سال گذشته نداشتیم و نظارت به مهندس ناظر داده شده بود که این امر تبعات زیادی داشت اما خوشبختانه اقدام کلیدی صورت گرفت و چارچوب روشن و شفافی برای نظارت بر ساخت و ساز تبیین شد که از نیروی شهربان و شهرداری منطقه تقسیم وظایف روشنی صورت گرفت و با برطرف کردن اشکالات سیستمی مقدمات کار فراهم شده و آمار تخلفات ساختمانی کمتر شده است.
وی در خصوص عوارض صدور پروانه نیز گفت: این موضوع منطبق بر مصوبات شورا بوده و به صورت سیستمی انجام میشود و تخطی در این راستا نداریم اما مصوبه موردی در کمیسیون ماده ۵ بعضا مورد بررسی قرار میگیرد.
در مصوبه شورا عنوان شده که عوارض بر اساس تراکم باشد، اما پروندههای موردی کمیسیون ماده ۵ ممکن است تعداد طبقات با حفظ تراکم افزایش و سطح اشغال نیز کم شود که این امر سبب تغییر میشود و برای مالک ارزش افزوده ایجاد میکند. این امر را در شورا شفاف نکردهایم اما شهرداری پس از درخواست مالکین همه ماجرا را روشن میگوید و مالک هم میپذیرد. بیتردید بهتر است در مصوبات شورای شهر در خصوص این اتفاق تعیین تکلیف شود اما از سوی دیگر در شورا نگرانی برای اجازه صدور پروانه با تراکم مازاد نیز وجود دارد.
شن چالههای تهران؟
معاون شهرسازی شهرداری تهران در پاسخ به سوالی در خصوص شن چالههای تهران گفت: شن چالهها شامل محدودهای ۳۰۰ هکتاری در منطقه ۱۸ هستند که معدن شن و ماسه تهران بودهاند. در سال ۹۳ طرحی برای آنجا تهیه شد و در کمیسیون ماده ۵ نیز به تصویب رسید. در ابتدای کار تلاش کردیم که اجرای آن را به پیش ببریم، اما متأسفانه آنجا ۱۷ مالک عمده دارد و هر یک از آنها در خصوص اخذ سهم خود با مشکلاتی مواجه شدند.
بر همین اساس با تک تک آنها گفتوگو انجام شد تا طرح خود را ارایه کنند. تاکنون دو مالک این کار را انجام دادهاند و ما نیز برای پیشبرد اجرای طرح در تلاش هستیم.
تعیین تکلیف 14 گود پرخطر
او در خصوص گودهای پرخطر شهر تهران گفت: از مجموع ۲۵۹ گود رها شده شناسایی شده حدود ۳۰ گود نیازمند اقدام فوری تشخیص داده شد که تا به امروز ۱۴ گود یا پر شده یا عملیات اجرایی به جایی رسیده که از خطر خارج شدهاند. در سال ۱۴۰۰ نیز ردیف اعتباری در بودجه مصوب در نظر گرفته شده که قطعا کمک میکند سرعت این کار افزایش پیدا کند.
چه خبر از مسکن 30 متری؟
وی در پاسخ به سوالی در خصوص مسکن کوچک مقیاس نیز گفت: در سازمان نوسازی این موضوع پس از تأیید شورای عالی مسکن مورد توجه قرار گرفت و تلاش کردیم که مسکن کوچک مقیاس به تأیید هیات دولت نیز برسد اما وزارت مسکن با توجه به نگرانی در خصوص مسائل اجتماعی با موضوع، کمی مخالف بود. این در حالی است که تجربه جهانی نشان میدهد محلههای غنی و فقیر هیچگاه جدا نبوده و همه در کنار هم زندگی میکنند.
گلپایگانی درباره سند راهبردی حریم نیز گفت: گزارشهای نهایی در خصوص این سند ارایه شده و در حال بررسی است تا پس از این مرحله به شورای شهر تهران ارایه شود. در حریم شهر تهران تعارضات تقسیمات کشوری بین تهران و سایر شهرستانها وجود دارد و مساله جدی است که این سند نمیتواند این مشکلات را حل کند اما موضوع توسط شهرداری در حال پیگیری است تا منجر به تصمیم نهایی شود.
عقبنشینی ارتش از پادگان 06؟
وی در خصوص سرانجام پادگان ۰۶ و توافق با ارتش گفت: پادگان ۰۶ بعد از مصوبه شورای عالی شهرسازی و توافق با ارتش به گونهای پیش رفت که ارتش از کاری که باید انجام میداد مقداری عقبنشینی کرد. نگرانیهای ارتش دو محور اصلی داشت که یکی بارگذاری ممکن برای این محدوده بود و نگرانی دیگر این بود که آثار تاریخی این محدوده، حفظ و نگهداشت و مرمت آنها تعیین تکلیف شود که توسط چه نهادی باید انجام شود. مذاکرات ادامه دارد و به نتایج خوبی رسیده اما هنوز نهایی نشده است. امیدواریم اتفاقی بیفتد که به نفع شهر و شهروندان باشد.
گلپایگانی در خصوص بهرهگیری از فضای
جنگ افزارسازی در منطقه ۱۳ برای ارتقای سرانههای خدماتی این منطقه گفت: مذاکراتی با وزارت دفاع آغاز شده و قرار شد طرحی توسط سازمان نوسازی تهیه شود. هدف از بهرهگیری این محدوده این است که از این عرصه برای تأمین سرانهها در محلات صفا و زاهد گیلانی استفاده شوند. در حال حاضر توافق حاصل شده اما بر سر برخی از موضوعات جزئی اختلاف وجود دارد که باعث شده تفاهم به امضا نرسد. در این طرح ۳۰ درصد عرصه در اختیار وزارت دفاع برای ساخت مسکن قرار میگیرد و مابقی یعنی حدود ۱۲ هکتار برای تأمین سرانههای خدماتی مورد استفاده قرار میگیرد که ۸ هکتار آن فضای باز و فضای سبز خواهد بود.