ماینینگ داخلی جوابگوی واردات نیست
فعالان صنعت رمزارز معتقدند که علی رغم در دست نبودن اطلاعات بیشتری از صرافیهای مجاز مد نظر بانک مرکزی، احتمالا منظور از صرافیهای مجاز، صرافیهای تضامنی مجاز است که تا پیش از این هم فعالیت داشته و از بانک مرکزی مجوز دریافت کردهاند؛ حال برخی معتقدند که صرافیهایی که به صورت سنتی به خرید و فروش ارز میپردازند از تخصص کافی برخوردار نیستند و برخی دیگر معتقدند که این صرافیها آموزشهای لازم در این زمینه را دیدهاند و در شرایط فعلی نیز مشغول تبادل رمزارز هستند. مساله دیگر به گفته فعالان این حوزه پایین بودن حجم بیتکوین استخراج شده در یک روز در داخل کشور است که حتی اگر با وجود مخالفتهای بسیار برای اختصاص دادن بیتکوین استخراج شده صرفا به واردات، این کار نهایی شود، دردی را از مساله واردات کشور دوا نخواهد کرد و از طرف دیگر، به گفته متخصصان این حوزه، به کارگیری صرافیهای رسمی میتواند منجر به وضع محدودیتهایی برای ایران از سوی خارج از کشور شود.
مصوبه استفاده از رمزارزهای استخراج شده در داخل کشور برای واردات و توسط صرافیهای مجاز و بانکها، ابتدای اردیبهشت ماه و در حالی ابلاغ شد که به گفته فعالان این حوزه هنوز جزییات و الزامات این مصوبه به درستی روشن نیست و ابهامات زیادی را برای آنها برانگیخته است از همین رو برای واردات کالا فقط نمیتوان به حوزه ماینینگ داخلی اکتفا کرد. احسان قاضیزاده، مدیرعامل یکی از صرافیهای ارز دیجیتال از جمله کسانی است که اعلام میکند الزامات اجرایی این مصوبه برای آنها مبهم است. او به پیوست در این مورد میگوید: «بهطور مثال هنوز بر ما پوشیده است که آیا اگر به جز صرافیهای منتخب، صرافیهای دیگری هم الزامات لازم را داشته باشند، میتوانند محلی برای ارایه خدمات باشند یا خیر؛ مضاف براینکه ظاهرا قرار است بانکهایی هم در کنار این صرافیها مشغول به کار شوند.» قاضیزاده الزام ماینرها را به خرج بیتکوین استخراج شده خود در راه واردات، علامت سوالی بزرگ تلقی کرده و اضافه میکند: «آیا واقعا کسی که سرمایهگذاری برای کارش کرده، مایل است بیتکوین خود را به صورت دستوری برای این موضوع خرج کند؟ چه تضمینی است که بهطور مثال من به عنوان یک ماینر دارای مجوز، بیتکوین خود را به این صرافیها ببرم؟ چرا در کانالهای دیگری نبرده و نقد نکنم تا ارزش افزوده برای تجارتم خلق کنم؟» او در ادامه با تاکید براینکه بازار رمزارز، بازاری بهشدت رقابتی است و برخلاف بازارهای مالی دیگر، حاکمیت کمترین کنترل را روی آن دارد، میگوید: «فکر میکنم در کارایی چنین مصوباتی که حالت دستوری دارند، اندکی شک وجود دارد و باید صبر کرد تا الزامات آن مشخص شود؛ شاید در الزامات چیزی باشد که برما پوشیده است.»
تاکید بر استخراج شدن رمزارزها
در داخل کشور
مساله دیگری که در مصوبه ابلاغی توسط بانک مرکزی ذکر شده، تاکید بر استخراج شدن رمزارزها در داخل کشور است که منجر به شکلگیری سوالاتی فنی از سمت گروهی در این زمینه شده است. از جمله اینکه آیا به لحاظ فنی امکان تمییز قائل شدن بین بیتکوین استخراج شده در داخل یا خارج از کشور وجود دارد؟ پاسخ قاضیزاده به این سوال مثبت است. او معتقد است: «از آنجایی که شبکه بیتکوین بهشدت شفاف و قابل رصد است، به لحاظ فنی مشخص است و میتوان اصالت یک بیتکوین را مشخص کرد، ولی باید دید که آیا زیرساخت این موضوع در نهاد ناظر و برای رگولاتور پیادهسازی شده است یا خیر.» او با تاکید بر نامشخص بودن ابعاد و الزامات مصوبه اضافه میکند: «باید سازوکار این قانون مشخص شود که رگولاتوری چطور اصالت این بیتکوین را تعیین میکند. من میتوانم به عنوان یک ماینر مجاز به صرافی مراجعه کنم و اعلام کنم که تعدادی بیتکوین استخراج کردهام اما این سازوکار تعیین اصالت بیتکوین هم از نقاط دارای ابهام است.»
استفاده از رمزارز
فقط بهمنظور واردات نادرست است
طی سالهای گذشته همواره استفاده از فناوری بلاکچین و به تبع آن رمزارز برای دور زدن تحریمها از سوی کارشناسان مختلف حتی نمایندگان مجلس نیز مطرح شده است حال به نظر میرسد تصمیم رگولاتوری مبنی بر استفاده از رمزارز تولید شده از سوی ماینرها فقط برای واردات بر اساس همان دیدگاه اتخاذ شده است حال آنکه بسیاری از کارشناسان معتقدند همانطور که از طلا فقط نمیتوان به یک منظور استفاده کرد استفاده از رمزارز نیز فقط به منظور واردات، امری نادرست است. امین امینی، سهامدار یکی از پلتفرمهای معاملاتی ارزهای دیجیتال با بیان اینکه اگر صرافیهای اعلامشده در مصوبه بانک مرکزی را صرافیهای رسمی و فعلی بدانیم، میتوان روی توانایی آنها برای واردات حساب کرد میگوید: «این اتفاق یک تکنولوژی جدید است که آن را دست بازیگران قدیمی حوزه ارز میدهند؛ اتفاقی که قاعدتا نباید بیفتد؛ چرا که کاری که در حوزه کریپتوکارنسی و بلاکچین انجام میشود، دانش بنیان است و مانند کاری که برای تبادل ارزهای رایج در صرافیها انجام میشود نیست، صرافیها تجربهای این در این خصوص ندارند. از طرف دیگر وقتی صرافیها این کار را انجام بدهند، راه استفاده از کریپتوکارنسی که پیشتر آن را به عنوان راه دور زدن تحریمها در نظر داشتیم، دوباره مسدود میشود.» او ادامه میدهد: «تحقیقی انجام شده بود که در حدود ۷۰ یا ۸۰ درصد افرادی که در این حوزه فعال بودند، در بخش تبادل یا سرمایهگذاری فعالیت میکردند. این در واقع نشان میدهد که حجم ماینینگ نسبت به تبادل حجم خاصی ندارد. امینی با بیان اینکه روزانه ۹۰۰ بیتکوین در تمام دنیا استخراج میشود و در بهترین حالت سهم ایران از این میزان چیزی بین ۵ تا ۱۰ درصد است، میگوید: «اگر این درصد را ۹۰ بیتکوین در روز هم در نظر بگیریم، اصلا حجمی حساب نمیشود و اگر برای واردات کالا تنها روی حوزه ماینینگ حساب کنیم، اتفاق خاصی در راستای توسعه اقتصادی کشور رقم نخواهد خورد.» این فعال حوزه ماینینگ با تاکید بر اینکه دنیای حاضر در حال حرکت به سمت حوزه فینتک به ویژه کریپتوکارنسی و بلاکچین است، ادامه میدهد: «اگر به جای قدرتمندسازی این حوزه و نظارت هوشمند، آن را محدود کنند، ما از دنیا عقب خواهیم افتاد. اگر رفتارها در حوزه کریپتوکارنسی هم محدودکننده باشد بالاخره مردم راه خودشان را پیدا خواهند کرد و بعد از چند سال پشیمانی برایمان خواهد ماند. » امینی معتقد است که این مصوبات و تصمیمگیریهای نادرست باعث میشود عملا رشدی اتفاق نیفتد و دو مشکل رخ دهد. اول اینکه مجموعههای فعال که اغلب دانشآموختههای دانشگاههای برتر کشور هستند و دانش فنی در این حوزه دارند، بیکار شده و از کشور خارج شوند. در کنار این اتفاق به خاطر اینکه که تقاضا همچنان برای بازار رمزارزها در کشور وجود دارد، مجموعههایی که خدمات درستی ارایه نمیکنند، جای مجموعههای تخصصی را گرفته و به صورت زیر زمینی فعالیت خود را ارایه دهند که این موضوع زمینه ساز پولشویی، کلاهبرداری و سرقت خواهد بود.
برخورد ارزی با رمزارز مخرب است
مهدی ناصری، مدیرعامل یک استخر استخراج با بیان اینکه از جزییات این مصوبه هنوز چیزی مشخص نیست، اعلام میکند که نگرانیاش این است که با رمزارزها مانند ارز در بازار رفتار شود. او در این مورد میگوید: «تفسیر من از اعلام نشدن این صرافیها بهطور دقیق این است که محدودیتی ایجاد نکردهاند و منظور از صرافیها، همه صرافیهای تضامنی مجاز است.» ناصری با بیان اینکه در این مصوبه گفته نشده که ماینرها ملزم به ارایه رمزارز استخراج شده خود هستند و الزام زمانی است که با ماینر مانند بازرگان برخورد شود، ادامه داد: «این به خودی خود خبر بدی نیست؛ اما باید صبر کرد و دید ماینری که برق خود را با قیمت صادراتی و چند برابر قیمت جهانی و بدون هیچ یارانهای میخرد، ملزم به رفع تعهد ارزی خواهد شد؟» این فعال حوزه ماینینگ در این باره که آیا در صورت انتخاب صرافیهای فیزیکی توسط بانک مرکزی برای این کار آیا صرافیها از دانش لازم برای مبادلات رمزارزی برخوردارند، پاسخ مثبت میدهد و اعلام میکند: «به نظر من صرافیهای فعلی این توانایی را دارند. کما اینکه در حال حاضر هم آموزشهای لازم را دیدهاند و مشغول به کاراند و تا زمانی که در حوزه بیتکوین و رمزارزهای رایج کار میکنند، من فکر نمیکنم مشکلی وجود داشته باشد.» او در ادامه با اشاره به اینکه قانون هنوز بسیار غیرشفاف است و سوالات زیادی وجود دارد با ذکر مثالی میگوید: «برای مثال آیا تسویه ارزی ماینرها الزامی است؟ مبلغ رفع تعهد و نرخ چگونه تعیین میشود؟ نوسانات نرخ رمزارز چگونه منظور میشود؟ و بسیاری سوال دیگر که هنوز برای آنها پاسخی نیست. او مهمترین مساله را نگرانی برای آینده دانسته و توضیح میدهد: «ما از فروردین ۹۷ شاهد تغییرات بنیادین در نظام ارزی کشور و محدودیتهای شدید ارزی هستیم؛ یعنی نگهداری بیش از ۱۰ هزار یورو برای اشخاص جرم تلقی شد، حواله ارز شخصی ممنوع شد و در معاملات نقدی محدودیت ایجاد شد و حالا نگرانی ما این است که برخورد بانک مرکزی با رمزارز هم مانند ارز رایج باشد و سیاستهای محدودکننده موجب از بین رفتن فرصت پیش رو برای فعالیتهای نوآورانه در این بازار جدید شود.»