بازار سهام

۱۴۰۰/۰۲/۱۹ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۷۸۲۴۶

انتخابات مجامع استانی سهام عدالت باید ابطال شود

محمدرضا پورابراهیمی، رییس کمیسیون اقتصادی مجلس با تاکید بر لزوم ابطال برگزاری انتخابات مجامع استانی سهام عدالت گفت: ۴۰ درصد مالکانِ سهام عدالت شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی هستند و در سامانه سجام ثبت نام نکرده‌اند بنابراین برگزاری این انتخابات فاقد مشروعیت است. وی ادامه داد: در جلسه امروز یکشنبه کمیسیون اقتصادی مجلس، رییس سازمان بازرسی کل کشور در خصوص تخلفات و مغایرت‌های قانونی برگزاری انتخابات مجامع استانی سهام عدالت، گزارش خواهد داد. وی افزود: در شرایط کنونی باتوجه به اینکه ۴۰ درصد مالکانِ سهام عدالت شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی هستند و در سامانه سجام ثبت نام نکرده‌اند، برگزاری این انتخابات فاقد مشروعیت است. پورابراهیمی گفت: باتوجه به احراز تخلفات قانونی و مغایرت‌های ایجادشده از سوی دولت در ابلاغیه مقام معظم رهبری، این موضوع به صورت ویژه در جلسه روز یکشنبه کمیسیون اقتصادی به بحث و بررسی گذاشته خواهد شد. رییس کمیسیون اقتصادی مجلس افزود: پیشنهاد ما این است که انتخابات مجامع استانی سهام عدالت باید تا ثبت نام تمامی مالکان سهام عدالت به تعویق افتد و زیرساخت‌های لازم برای برگزاری انتخابات فراگیر فراهم شود. وی همچنین گفت: ما ابطال برگزاری انتخابات مجامع استانی سهام عدالت را خواستار هستیم و در صورت تخلف دولت از ضوابط قانونی، طرح دوفوریتی ابطال انتخابات شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی سهام عدالت در دستور کار قرار خواهد گرفت. به گفته پورابراهیمی در نامه هفته گذشته رییس سازمان بازرسی کل کشور به رییس قوه قضاییه در ۱۱ بند محور‌های تخلفات قانونی و مغایرت‌های اجرایی با ابلاغیه مقام معظم رهبری مورد اشاره قرار گرفته است.رییس کمیسیون اقتصادی مجلس تصریح کرد: در هفته جاری گزارش کمیسیون اقتصادی مجلس درخصوص چگونگی اجرای سامانه‌های نظارتی در امور بانکی در صحن علنی قرائت خواهد شد. وی افزود: در این گزارش به تخلفات بانک‌ها و موسسات مالی و اعتباری از دستورالعمل‌های بانک مرکزی و قوانین لازم الاجرا در حوزه نظام بانکی اشاره شده است.

پرداخت سود شرکت‌های بورسی به صورت متمرکز

حسین فهیمی مدیرعامل شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه در مورد اینکه تاکنون چه میزان از سود سهامداران از طریق سامانه جامع اطلاعات مشتریان، سجام واریز شده است، گفت: در مرحله اول واریز سود سهم عدالت که قبل از عید انجام شد، حدود ۴هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان سود سهام عدالت بین ۴۴ میلیون نفر از سهامداران در سراسر کشور واریز شد و ۵۰درصد دوم سود سهام عدالت هم به زودی از طریق سجام و به اندازه همین مبلغ واریز می‌شود. مدیرعامل سمات در مورد واریز سود شرکت‌های بورسی غیرسهام عدالت هم گفت: تاکنون ۱۳۰ شرکت بورسی سود سالانه مجامع خود را به مبلغ ۱۰هزار میلیارد تومان برای ۸ میلیون سهامدار و ذی‌نفع در قالب ۲۰ میلیون تراکنش واریز کرده‌اند.  وی در مورد این پرسش که آیا می‌شود شرکت‌ها را به واریز سود از طریق سجام اجبار کرد، گفت: این اجبار دست ما نیست و باید مصوبه داشته باشد. اما شرکت‌ها با توجه به اینکه سهامداران به صورت میلیونی اضافه شده‌اند و اکثراً دارای سهام خرد هستند، شرکت‌های سرمایه‌پذیر به تدریج استقبال می‌کنند و ترجیح می‌دهند سود سهامداران خرد را از طریق سجام و به صورت متمرکز واریز کنند.

بازار سرمایه سدی مقابل تورم است

مرتضی افقه، کارشناس اقتصادی درگفت‌وگو با سنا گفت: ریشه تورم عمیق‌تر از چیزی است که برخی اقتصادانان بیان می‌کنند، نقدینگی عاملی تورم زا است که باید در چند بند مورد بحث قرار بگیرد، نخست ریشه نقدینگی چیست؟ دوم اینکه چرا نقدینگی به بازارهای غیر مولد تزریق می‌شود؟ وی افزود: کسری بودجه باعث رشد نقدینگی در کشور شده و البته موانعی مانند حضور انبوه نان خوران بودجه‌ای مزید بر علت است، از طرفی نبود رونق در بازارها و تضعیف کسب و کارها باعث شده تا نقدینگی در بازارهای غیر مولد تزریق شود و نرخ تورم را افزایش دهد، لذا اینکه بازار سرمایه را بازار تورم‌زا بدانند بحثی حاشیه‌ای است که بی‌نتیجه می‌ماند. این کارشناس اقتصادی ادامه داد: بنده به هیچ عنوان اعتقادی به تورم زا بودن بازارسرمایه ندارم؛ چرا که بورس معلول تورم است. افقه به وضعیت کلی اقتصاد در سال جاری اشاره کرد و گفت: بخش قابل توجهی از مشکلات اقتصادی، اجتماعی و سیاسی کشورمان ناشی از بی‌تدبیری‌های ۳ دهه اخیر است؛ ما طی چند سال اخیر نتوانستیم از منابع انسانی و مالی به درستی استفاده کنیم، البته که تحریم و توقف مراودات بین‌المللی هم تاثیر مستقیم بر وضعیت فعلی اقتصاد دارند اما ابتدا باید وضعیت داخلی منظم باشد تا بتوانیم بُعد خارجی را مدیریت کنیم. وی عنوان کرد: شرایط فعلی اقتصاد نیاز به اهرم‌های قوی و تعاملات بین‌المللی دارد؛ به بیان ساده می‌توان گفت مراودات خارجی باید از سرگرفته شود تا اقتصاد جان دوباره‌ای بگیرد. اگر این اتفاق محقق نشود، هیچ دولتی نمی‌تواند وعده‌های خود را عملی کند و نرخ تورم باز هم افزایش خواهد یافت. این کارشناس اقتصادی به انتخابات ریاست‌جمهوری پیش رو اشاره کرد و گفت: بورس محل نقل و انتقالات پول به بخش تولید است بنابراین هر فردی که رییس‌جمهور آینده شود باید ابتدا موانع تولید را از بین ببرد، چون اگر تولید رونق نداشته باشد کماکان مشکلات بازار سرمایه هم ادامه مییابد. وی خاطرنشان کرد: ضریب نفوذ بورس نسبت به گذشته رشد قابل توجهی داشته است؛ بنابراین دولت به تنهایی نمی‌تواند راهکار توسعه‌ای ارایه و اجرا کند، بلکه تمام دستگاه‌ها و سازمان‌ها باید حمایت‌های اقتصادی را آغاز کنند.