بازارسهام
خبری از سود سهام عدالت نیست؟
سود سهام عدالت سالهای ۱۳۹۵، ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷ طی یک مرحله به حساب مشمولان سهام عدالت واریز شد اما قرار شد سود سهام عدالت سال ۱۳۹۸، طی دو مرحله به حساب سهام داران واریز شود.
بر این اساس، مرحله نخست در ۲۸ اسفندماه سال ۱۳۹۹ صورت گرفت و افراد ۵۰ درصد سود سهام خود را دریافت کردند. البته هر فرد به میزان سهامی که داشت سود دریافت کرد. برای مثال سود تعلق گرفته به مشمولی که ارزش اولیه سهام عدالتش ۴۵۲ هزار تومان است، حدود ۱۶۸ هزار تومان بود که نیمی از این مبلغ را در اسفند ماه دریافت کرد.در این راستا، قرار شد مرحله دوم سود در سال جدید واریز شود و حتی وعده داده شده بود این اتفاق قبل از ماه مبارک رمضان رخ دهد. اما مبلغ باقی مانده واریز نشد و آنطور که حسین فهیمی، مدیرعامل شرکت سپردهگذاری مرکزی در اواخر فروردین ماه توضیح داده بود، این شرکت در انتظار دریافت سود از سوی شرکتها بود. البته فهیمی، تقریبایک ماه بعد از صحبت مذکور اعلام کرد که احتمالا نام پنج شرکتی که تاکنون سود سهام عدالت را به حساب شرکت سپردهگذاری مرکزی واریز نکردهاند، اعلام خواهد شد.حال، با گذشت حدود یک هفته از وعده مذکور، هنوز نه بخش دوم سود سهام عدالت به حساب مشمولان واریز شده و نه نام شرکتهایی که در پرداخت سود بدقولی کردهاند، اعلام شده است.
زنجیره فولاد در بورس کالا مسیر رفع موانع تولید
مهدی کرباسیان، معاون اسبق وزیر صمت درگفتوگو با کالا خبربا بیان اینکه در بستر بورس کالا میتوان علاوه بر شفافسازی اقتصادی، منافع مصرفکننده و تولیدکننده را بهطور همزمان محقق کرد، گفت: سنگآهن، از اقلامی بود که اواخر سال ۹۶ قرار بود، وارد بورس کالا شود اما به دلیل برخی مقاومتها، عرضه محصولات معدنی به عقب افتاد؛ اما مشخص است که این مسیریعنی واقعیسازی قیمت کالاها دیریا زود اتفاق میافتد که در این حوزه، عرضه سنگآهن و سایر محصولات معدنی در بورس به تقویت و سلامت زنجیره فولاد کمک میکند. رییس اسبق هیات عامل ایمیدرو تأکید کرد: اگر سازوکار بورس کالا از مداخلات غیرکارشناسی در امان باشد و اجازه دهیم مکانیسم عرضه و تقاضا به درستی پیاده شود، با عرضه مستمر سنگآهن و کشف واقعی قیمت این محصول در بورس میتوانیم به مرور حجم سرمایهگذاریها در بخش معدن را افزایش دهیم و به تهدید کمبود سنگ آهن در آینده نیز پایان دهیم.
کرباسیان ضمن اشاره به اینکه بورس کالا از اوایل دهه ۸۰ با عرضه محصولات فولادی تأسیس شد، گفت: در مرحله بعد که بورس کالا با ادغام بورس فلزات و کشاورزی توسعه پیدا کرد، ورود محصولات پتروشیمی در بورس هدفگذاری شد. این رخداد به سالهای ۸۵ و ۸۶ برمیگردد که در آن مقطع مقاومتهای جدی برای ورود محصولات پتروشیمی به بورس کالا صورت میگرفت اما در نهایت از اواخر سال ۸۶ محصولات پتروشیمی هم به منظور شفافسازی مبادلات و کشف عادلانه قیمتها راهی بورس کالا شد. به گفته معاون اسبق وزیر صمت، اگر تاریخ ورود کالاهای مختلف به بورس کالا را مرور کنیم همواره در برابر شفافسازی بازارها مقاومتهایی وجود دارد اما در نهایت آن چیزی که محقق شده، اصل شفافیت و رقابت با توسعه عرضه کالاها در بورس بوده است.رییس اسبق هیاتمدیره ایمیدرویادآور شد: به خاطر دارم در آن مقطع توافق کردیم که دو محموله از محصولات پتروشیمی را وارد بورس کنیم؛ یعنی قیر و روغنپایه. باوجود همه مخالفتها اما بر عرضه محصولات در بورس تاکید شده و قیر شرکت نفت جی و برخی دیگر از محصولات تولیدشده در زیرمجموعههای شستا به بورس وارد شد و امروز میبینیم که بازاری شفاف، سالم و رقابتی برای این محصولات شکل گرفته است. او با بیان اینکه خوشبختانه در خصوص زنجیره فولاد مدتهاست کالاهای مختلفی از این زنجیره در بورس عرضه میشود و بازاری نظامیافته دارد، ادامه داد: بدیهی است اگر زنجیره فولاد را در نظر بگیریم، عرضه سنگآهن به عنوان حلقه ابتدایی این زنجیره از اهمیت بالایی برخوردار است. کرباسیان با تأکید بر اینکه باید بین تمام دستاندرکاران این حوزه همدلی ایجاد شود تاکید کرد: یکی از مشکلات دولت این است که در رابطه با بخش خصوصی مشورت پذیر نیست که امیدواریم در سال جاری این مشکل با برطرف شود.اگر میخواهیم در زنجیره تولید فولاد، سلامت عمل کنیم باید کل زنجیره براساس ساز و کار بورس و بهصورت علمی و عقلایی معامله شود نه اینکه یک قسمت از زنجیره کنترل شده باشد و یک قسمت دیگر آن، فعالیت آزاد داشته باشد. کرباسیان در پایان اظهار داشت: متاسفانه سال گذشته شاهد برخی مصوباتی بودیم که برخلاف نظر کارشناسان و فعالان بخش تولید به بورس تحمیل شد که همین اقدام نیز نظم بازار را برهم زد. به عبارت دیگر ریشه مشکلاتی که هر روز در حوزه بازار فولاد مطرح میشود همین محدودیتهای مختلف از جمله محدودیت قیمتی است بهطوریکه به دلیل اصرار بر عرضه محصولی با قیمتی پایینتر از نرخ واقعی آن، بر حجم متقاضیان خرید آن محصول افزوده میشود و شاهد فروش مواد اولیه در بازار آزاد و کسب سودهای بادآورده به جای انتقال مواد اولیه به چرخه تولید هستیم؛ با این تفاسیر امیدواریم که در سال جاری و با حضور کل زنجیره فولاد در بورس کالا، تصمیمهای منطقی و کارشناسی و به دور از قیمتهای دستوری بر معاملات حاکم باشد که قطعا این رویه به سود تولیدکننده و مصرفکننده تمام میشود.