تولید نفت ایران باید به روزانه ۶,۵ میلیون بشکه افزایش یابد
وزیر نفت با بیان اینکه به راحتی میتوانیم به تولید روزانه ۶.۵ میلیون بشکه نفت برسیم، گفت: هر دولتی که بیاید باید تولید نفت را به ۶.۵ میلیون بشکه برساند، اما این واقعیتی است که برخی نمیخواهند بپذیرند.
به گزارش ایرنا، «بیژن زنگنه» در مراسم امضای تفاهمنامه مطالعات توسعه میدان مشترک آزادگان و آغاز عملیات اجرای احداث ایستگاههای تقویت فشار گاز در میادین هما، وراوی و تابناک ادامه داد: در وضعیتی هستیم که ناچاریم برای تداوم تولید و نگهداشت بازیافت قراردادهایی را امضا کنیم که به ۲۵ تا ۳۰ میلیارد دلار نیاز است. وی افزود: این کارها به افزایش اشتغال در داخل منجر میشود و تمام تجهیزات در ایران ساخته خواهد شد.
زنگنه با اشاره به اینکه کاری که در منطقه پارسیان انجام میشود، تضمین برای تامین خوراک پالایشگاههای گاز منطقه است، گفت: ۳.۳ میلیون تن خوراک در آن منطقه ایجاد خواهد شد. وی با اشاره به اینکه برای بهکارگیری نیروهای بومی و مسوولیتهای اجتماعی تاکید داریم، گفت: اما مشکل این است که اصرار دارند بعد از اجرای طرح، تمام نیروها در بهرهبرداری بمانند و این شبیه این است که تمام کارگران در ساخت یک خانه در همان خانه بمانند. به گفته وزیر نفت این اصراری است که سرمایهگذاریها را متوقف میکند. زنگنه تاکید کرد: باید جریان سرمایهگذاری را زنده نگه داریم تا جریان کار در کشور حفظ شود. وی ادامه داد: میزان سرمایهگذاریها کمتر از نیاز کشور است، اگر چه در این سالهای تحریم کارهای بزرگی انجام شد با این حال کشور ظرفیتی که در نیروی انسانی دارد با این حجم سرمایهگذاری پاسخگو نیست. وزیر نفت با اشاره به اینکه طرحهایی که در منطقه پارسیان و کنگان برای افزایش ظرفیت گاز داریم، گفت: طرح ضربتی افزایش تولید گاز را داریم. اگرچه پیش از این، زمان اجرای این طرحها را به آینده موکول کرده بودیم اما رشد مصرف گاز بسیار بالاتر از برنامهریزیها بود، این طرحها را تسریع کردیم تا گاز مورد نیاز تامین شود.
وی با تاکید بر اینکه در خصوص توسعه میدان آزادگان، دولت آینده تصمیم نهایی را خواهد گرفت افزود: میدان آزادگان بیش از مطالعه است البته که اقدام اجرایی نیست بلکه ارائه پیشنهاد فنی و مالی برای امضای قرارداد توسعه است و به ۴.۵ میلیارد دلار تامین مالی نیاز دارد. زنگنه تاکید کرد: باید اصل را بر این بگذاریم که از بازارهای داخلی این نیاز مالی تامین شود. وی ادامه داد: شرکتهای جی سی باید در بخش نفت فعال شود. همچنین شرکتهای اکتشاف تولید مهم هستند اما برخی به اسم انقلابیگری گفتند شرکتهای اکتشاف تولید گرگزاده هستند.
وزیر نفت افزود: زحمت زیادی کشیده شد و ۱۷ شرکت با سطوح توانمندی مختلف شناسایی شدند. وی تاکید کرد: امیدوارم درست عمل شود و شرکتهای ایرانی در امر معاملات نفت و فرآورده حضور داشته باشند البته به دلیل تحریم توانستیم شرکتهای بازرگانی را در این زمینه تعریف کنیم و امیدوارم بعد از تحریم بمانند.
زنگنه ادامه داد: این سه قرارداد باید با هم پیوند بخورند زیرا زمانی که تولید میکنند روی هم اثر منفی نداشته باشند. با وجود تحریمهای مالی و فناوری فقط با اتکای داخل کار بزرگی کردیم و غرب کارون از تولید ۷۰ هزار بشکه به ۴۰۰ هزار بشکه رسیده است. کسی که یک بشکه نفت اضافه کرده باشد معنای این افزایش تولید را میداند. وی گفت: اگر تولید میدان آذر را اضافه کنیم به ۴۶۰ هزار بشکه رسیده است. این کارها در شرایط تحریم و زمانی که صندوق توسعه پولی نداشت، انجام شد. به گفته وزیر نفت، تحریم که آمد نه تنها توقف نکردیم بلکه به رکوردهای افتخارآفرینی در صنعت نفت رسیدیم. از همین رو باید افتخارات خود را بزرگ بداریم نه اینکه با دست خودمان خراب کنیم. در آزادگان این کار قدم اول است و با فرض این که ضریب بازیافت اضافه نشود، این مدلها ارائه خواهد شد.
وزیر نفت ادامه داد: اکنون ضریب بازیافت از میدان آزادگان، ۵.۵ درصد است و ۱۰ میلیارد دلار با یک درصد افزایش ضریب بازیافت به درآمد کشور اضافه میشود. زمان این قرارداد ۶ ماه است و این برای کشور افتخاری است. اگر خارجی هم خواستند بیایند، میتوانند ملحق شوند. زنگنه گفت: به راحتی میتوانیم به ۶.۵ میلیون بشکه تولید نفت در روز برسیم اما این واقعیتی است که برخیها نمیخواهند بپذیرند. با این حال هر دولتی که بیاید باید تولید نفت را به ۶.۵ میلیون بشکه برساند.
وی ادامه داد: در سیاستهای کلی نظام بر افزایش تولید نفت برای بالا بردن قدرت امنیتی و سیاسی کشور تاکید شده است. وی افزود: این وابستگی به نفت نیست بلکه استقلال از نفت است. اگر پول نفت را در بخش خصوصی سرمایهگذاری کردند و ثروت زیرزمینی به ثروت رو زمینی تبدیل شود ما از بودجه نفتی فاصله گرفتهایم. زنگنه موضوع بازار برای نفت تولید نیز حل شده دانست و گفت: عراقی که هیچ وقت سه میلیون بشکه نفت تولید نمیکرد اکنون پنج میلیون بشکه تولید میکند و بازار دارد. در واقع به هر کاری که اراده داشته باشید و تدبیر کنید، میشود.
وی ادامه داد: من دیگر در صنعت نفت و هیچ کار دولتی نخواهم بود اما برای ایران دلم میسوزد و هر اطلاعاتی که میخواهند میدهم. به گفته وزیر نفت، زمان زیادی طول نخواهد کشید که کنوانسیونهایی وضع خواهد شد که تولید نفت کشورها را محدود میکند، بنابراین تا زمان داریم باید ظرفیت تولید نفت خود را افزایش دهیم زیرا محدودیتهای بینالمللی یقه ما را میگیرد.
اوپک: نفت ایران به صورت منظم و شفاف وارد بازار خواهد شد
محمد بارکیندو، دبیرکل سازمان اوپک روز دوشنبه اعلام کرد که نفت ایران به صورت منظم و شفاف وارد بازارهای جهانی خواهد شد. به گزارش ایرنا از «رویترز» دبیرکل سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) گفت: ورود نفت ایران به بازار مشکلی ایجاد نخواهد کرد و ما انتظار داریم نفت این کشور به صورت منظم و شفاف وارد بازارهای جهانی شود. سازمان اوپک همچنین تصمیم دارد که به طرح خود برای افزایش تدریجی ارایه نفت در بازارهای جهانی ادامه دهد.
این سازمان در ماه آوریل پیشبینی کرد که با وجود افزایش موارد ابتلا به کرونا در هند، تقاضا برای نفت خام در جهان افزایش یابد، به همین دلیل اوپک تصمیم گرفت تا بین ماههای مه تا جولای روزانه ۲.۱ میلیون بشکه نفت خام به بازار ارایه دهد.
از زمان این تصمیم، قیمت نفت خام در سال ۲۰۲۱ با ۳۰ درصد رشد به ۷۰ دلار در هر بشکه نزدیک شده است. اما پیشرفت در مذاکرات هستهای ایران و احتمال لغو تحریمهای تهران، باعث کاهش قیمت نفت خام در بازارهای جهانی شد. در جلسه کمیته مشترک فنی اوپک که برگزار شد، کارشناسان پیشبینی کردند در نیمه دوم سال ۲۰۲۱ تقاضای جهانی برای نفت تا ۶ میلیون بشکه در روز افزایش خواهد یافت. دو مقام در اوپک همچنین اعلام کردند این سازمان طرح افزایش تولید به صورت مرحلهای و تدریجی خود را فراتر از ماه جولای ادامه نخواهد داد زیرا هنوز مساله تولید و ارایه نفت ایران مشخص نشده است. سازمان اوپک سال گذشته با کاهش تقاضا در جهان، تولید نفت خود را ۹.۷ میلیون بشکه در روز کاهش داد.