جزییات جدید ازواردات واکسن بخش خصوصی
تعادل | رییس اتحادیه واردکنندگان دارو از نهایی شدن خرید و واردات واکسن کرونا از سوی بخش خصوصی خبر داد. بنابه توضیحات او، در گام نخست یک میلیون دوز واکسن آسترانزکا خریداری شده که به کشور وارد خواهد شد و در گام بعدی که بلافاصله پس از این قرارداد پیگیری میشود، ۳ میلیون دوز واکسن سینوفارم چین خریداری میشود که البته به شرط حمل مقطعی، مذاکرات بر سر آن ادامه دارد.ناصر ریاحی همچنین گفته است: آمادگی داریم که تمام یک میلیون دوز واکسن آسترازنکا را به شکل یک جا به کشور وارد کنیم، اما این بسته به ظرفیت و شرایط وزارت بهداشت خواهد بود. در صورتیکه شرایط برای دریافت چند مرحلهای فراهم باشد نیز ما در ابتدا ۱۰۰ هزار دوز و سپس در قالب محمولههای ۲۰۰ تا ۲۵۰ هزار دوزی این واکسنها را وارد خواهیم کرد.
دو گام برای واردات واکسن
بخش خصوصی چند هفته قبل خبر از نهایی شدن خرید شش میلیون دوز واکسن کرونا و واردات آن به کشور داده بود که پس از گمانه زنیهای فراوان به دلیل صادر نشدن مجوزها و عملیاتی نشدن فرایند، واردات آن رسما متوقف شد.پیش از این مسوولان اتاق بازرگانی پیشنهاد کرده بودند که این واکسنها در اختیار کارگران و فعالان خط تولید کشور قرار گیرد. حال اما ناصر ریاحی رییس اتحادیه واردکنندگان دارو در گفتوگو با ایسنا، از نهایی شدن خرید و واردات واکسن کرونا از سوی بخش خصوصی خبر داده است. او گفته است: خوشبختانه با پیگیریهای انجام شده، سرانجام سازمان غذا و دارو، نامه مجوز لازم برای واردات واکسن کرونا از سوی بخش خصوصی را صادر کرد و به این ترتیب شرکت دریافتکننده مجوز از روز دوشنبه نسبت به گشایش ال سی و انتقال منابع مالی برای واردات این واکسن اقدام خواهد کرد تا در کوتاهترین زمان ممکن به کشور برسد. ریاحی، درباره نوع واکسن خریداری شده از سوی بخش خصوصی نیز گفت: در گام نخست یک میلیون دوز واکسن آسترانزکا خریداری شده که به کشور وارد خواهد شد. در گام بعدی که بلافاصله پس از این قرارداد پیگیری میشود، سه میلیون دوز واکسن سینوفارم چین خریداری میشود که البته به شرط حمل مقطعی، مذاکرات بر سر آن ادامه دارد.عضو هیات رییسه اتاق بازرگانی تهران ادامه داد: با توجه به اینکه احتمالا در آینده نزدیک واکسن ایرانی کرونا نیز عرضه خواهد شد، ما این شرط را برای واکسن چینی گذاشتیم تا در صورتی که دولت تغییر نظر داد یا سیاست دیگری اجرایی شد، تمام این واکسن بالاجبار به کشور وارد نشود و فقط بخشی از آن را وارد کنیم. ریاحی درباره زمانبندی واردات این واکسن به کشور نیز بیان کرد: آمادگی داریم که تمام یک میلیون دوز واکسن آسترازنکا را به شکل یک جا به کشور وارد کنیم، اما این بسته به ظرفیت و شرایط وزارت بهداشت خواهد بود. در صورتی که شرایط برای دریافت چند مرحلهای فراهم باشد نیز ما در ابتدا ۱۰۰ هزار دوز و سپس در قالب محمولههای ۲۰۰ تا ۲۵۰ هزار دوزی این واکسنها را وارد خواهیم کرد.
10 نکته درباره واردات واکسن
در همین حال نریمان صدری، مدیر شرکت درمانآرا به تشریح ۱۰ نکته مهم درباره واردات یک میلیون دُز واکسن کرونا توسط بخش خصوصی به شرح زیر پرداخته است: ۱. بخش خصوصی برای واردات یک میلیون دُز واکسن کرونا با کارخانههای واکسن ساز در کشورهای مختلف وارد مذاکره شده است. روند واکسیناسیون در سراسر جهان به گونهای پیش رفته که این شرکتها به فروش واکسن به بخش خصوصی کشورها تمایل نشان دادهاند. دلیل آنها، فروش واکسن به بخش خصوصی کشورها با قیمتی بیش از قیمت فروش به دولتهاست. ۲. ساختارهای نظام سلامت و دولت کشورها متفاوت است. هر کدام در دوره کرونا، مسیر خود را برای خرید واکسن کرونا و واکسیناسیون طی کردهاند. در بعضی کشورها مثل ایالات متحده امریکا و آلمان ساختار دولتی قادر به تامین همه واکسن مورد نیاز برای واکسیناسیون بوده است. در بعضی کشورها بخش خصوصی وارد عمل شده و به دولتها برای تامین واکسن کمک کرده است.
۳. سازمان غذا و داروی ایران در چند هفته گذشته با حداکثر توان با اتاق بازرگانی تهران و بخش خصوصی برای واردات واکسن و پیمودن این مسیر با کمترین مشکل همکاری کرده است. ۴. صدور مجوز مذاکره برای نزدیک به 50 شرکت در مرحله اول باعث شد فرایند واردات واکسن توسط بخش خصوصی به مشکل بخورد. این مساله واکسن سازها را هم گیج کرده بود. در نهایت اتاق بازرگانی تصمیم گرفت تعداد شرکتهای مجاز برای مذاکره را محدود کند. بنابراین یک شرکت به عنوان نماینده اتاق بازرگانی وارد مذاکره برای خرید واکسن کرونا شده است. ۵. فرایند واردات واکسن کرونا توسط بخش خصوصی با نظارت و همکاری کامل با وزارت بهداشت انجام میشود. ۶. زمانی که واکسیناسیون افراد بالای 65 سال در خردادماه انجام شود، اولویت سن در واکسیناسیون افراد 16 تا 65 سال کمرنگ میشود و همه باید برای واکسیناسیون مردم دست به دست هم بدهیم. ۷. هدفگذاری اتاق بازرگانی برای واکسیناسیون کارگران خطوط تولید هم چنان پابرجاست. پروتکلهای وزارت بهداشت در اولویتبندی صنایع اهمیت دارد. ۸. بخش خصوصی به ادامه واردات واکسن کرونا به ایران تمایل دارد. اگر وزارت بهداشت صلاح بداند، پس از واردات یک میلیون دُز واکسن کرونا، هم چنان به عنوان سربازان سلامت کشور به کار ادامه میدهیم اما اگر خرد جمعی تصمیم بگیرد که حضور شرکتها به فرایند واردات آسیب میزند، برای همکاری آمادهایم. ۹. پیش بینی میکنیم یک میلیون دُز واکسن کرونا توسط بخش خصوصی در تیرماه به کشور وارد شود. انجام کارهای بازرسی و طی فرایند حقوقی دست کم دو هفته زمان میبرد. ۱۰. در هیچ کجای دنیا، مردم، مسوولان و روزنامهنگاران تا این اندازه درباره واردات واکسن کرونا در فضای رسانهای کشور حرف نزدهاند. بسیاری از بحث و جدلها به زیان واردات واکسن کرونا عمل کرد و میکند چراکه بدون توجه به اطلاعات و واقعیتها بود.