بازارسهام

۱۴۰۰/۰۳/۱۹ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۷۹۱۹۳

کنترل تورم با هدایت نقدینگی به بورس

مهدی امیری، عضو هیات‌مدیره بورس تهران به رشد بورس و کنترل تورم اشاره کرد و اظهار داشت: رابطه رشد بورس با تورم نیازمند بررسی در مدل‌های اقتصادی و اقتصاد سنجی است تا بتوان به صورت علمی در این خصوص اظهارنظر کرد.

وی ادامه داد: در پی خروج امریکا از برجام و به دنبال آن افزایش نرخ ارز از یک‌سو و افزایش حجم نقدینگی و رشد پایه پولی در کشور از سوی دیگر انتظارات تورمی را نزد همگان افزایش داد.

امیری خاطرنشان کرد: در آن مقطع حساس زمانی بازار سرمایه توانست با جذب بخش قابل توجهی از حجم نقدینگی موجود در سطح کشور از رشد تساعدی کالاها جلوگیری کند، اما عارضه‌ای که در این خصوص شکل گرفت رشد تقاضای خرید سهام شرکت‌ها بدون در نظر گرفتن شرایط بنیادی و سودآوری بود.

عضو هیات‌مدیره بورس تهران اظهار داشت: این امر موجب شد برخی از شرکت‌ها بیش از ارزش ذاتی در بورس معامله شده و پول حاصل حاصل از این رشد در صورت خروج از بازار سرمایه موجب افزایش تورم شد.

وی هدایت نقدینگی در بورس با هدف کمک به رونق تولید را موجب کنترل تورم دانست و تصریح کرد: ضرورت دارد نقدینگی و منابع تورم‌زا در سطح کشور به گونه‌ای به سمت بورس هدایت شود که موجب افزایش شاخص‌های تولید و اقتصاد ملی شد و به‌جای رشد و رونق ظاهری تحت تأثیر افزایش تولید و سودآوری، شاهد رونق و رشد بازار سهام باشیم، در این صورت انتظارات کنترلی تورم محقق خواهد شد.

طی چند روز گذشته مهدی تقوی، کارشناس بازار سرمایه اعلام کرد: با مدیریت صحیح نقدینگی و هدایت آن به بازارهای مولدی چون بورس، تولید نیز رونق می‌گیرد و تورم سیر نزولی به خود خواهد گرفت. وی افزود: بورس نه تنها باعث افزایش تورم نمی‌شود بلکه بازدهی و گردش پول در بخش صنعت و در نتیجه میزان تولید را افزایش می‌دهد که این نیز به نوبه خود در کاهش تورم اثرگذار خواهد بود. از طرفی چاپ پول بدون پشتوانه و افزایش نقدینگی کشور، باعث تورم و افزایش قیمت کالاها می‌شود.

کاهش تورم در کشور  به شروط خاص

باشگاه خبرنگاران| سعدوندی کارشناس اقتصادی در پاسخ به این پرسش که، ورود درآمدی‌های ناشی از صادرات نفت به بودجه کشور، چرا سبب تورم در طول ۵۰ سال گذشته شده است، اظهار کرد: مزمن‌ترین دوره تورم را در جهان داشته‌ایم. از نظر من رویکرد جدید جامعه و سیاست‌گذاران از جمله نامزد‌های انتخاباتی بسیار خوب است. بعد از ۵۰ سال در کشور به این نتیجه رسیده‌ایم که کنترل تورم باید اولویت اول سیاست کشور باشد. او بیان کرد: همیشه کنترل تورم جزو شعار‌های نامزد‌های انتخاباتی و سیاست دولت و بانک مرکزی بوده است. در حال حاضر رکورد ۷۵ ساله تورم در فروردین ۱۴۰۰ شکسته شد؛ بنابراین نمی‌توان اهداف دیگر را به کنترل تورم ترجیح داد.

او افزود: قطعا ما در کشور می‌توانیم در ظرف ۴ سال مانند کشور عراق، افغانستان، نرخ تورم را به زیر ۵ درصد کاهش دهیم، اما به این شرط که تزریق درآمد نفتی به بودجه ریالی در کشور متوقف شود، این پاشنه آشیل اصلی کنترل تورم در اقتصاد ایران بوده است؛ بنابراین اگر نامزد‌های انتخاباتی این ادعا را مطرح می‌کنند، کاملا قابلیت اجرا دارد. کارشناس اقتصادی گفت: قبل از دهه ۵۰ ایران بالاترین رشد اقتصادی و پایین‌ترین نرخ تورم را داشت، از زمانی که در کشور طمع توسعه به وجود آمد و درآمد نفتی وارد بودجه ریالی شد، مشکل افزایش تورم به وجود آمد. سعدوندی در پاسخ به این پرسش که، در حال حاضر سیاست ضد تورمی نیز در میان نامزد‌ها وجود دارد، ویژگی سیاست ضد تورمی چیست؟، تشریح کرد: یک نوع سیاست‌هایی که از قبل انقلاب شروع شد و تا بعد از انقلاب ادامه پیدا کرد و هنوز هم برخی نامزد‌ها روی این مساله تاکید دارند، سیاست‌های کنترل قیمتی است؛ که این نوع سیاست‌ها نه تنها برای کنترل تورم موفق نبوده بلکه سیاست‌های قیمت‌گذاری و کنترل قیمتی سبب ایجاد تورم‌های بالاتر می‌شود. در سال ۹۸ و ۹۹ تورم بسیار بالایی را تجربه کردیم که به علت اعمال سیاست‌های کنترل قیمتی بود. او بیان کرد: در بسیاری از کشور‌های دنیا کسری بودجه معادل کسری بودجه کشور ما نسبت به تولید ناخالص ملی نسبت به GDP (تولید ناخالص داخلی) با تورم‌های بسیار پایین وجود دارد، برای کنترل تورم باید مشکل کسری بودجه حل شود، اما اکثر کشور‌های جهان کسری بودجه دارند، اما تورم ندارند؛ بنابراین کنترل تورم از طریق تغییرات تکنیکی حل شدنی است. سعدوندی در پاسخ به این پرسش که وجود تورم‌های بالا در اقتصاد ایران ذی‌نفعانی هم دارد که قصد مخالفت با کاهش تورم را داشته باشند، اظهار کرد: اقتصادی سیاسی کشور باید حل شود. افرادی وجود دارند که از افزایش نرخ ارز و افزایش تورم به‌شدت منتفع می‌شوند. در حال حاضر بیش از ۹۰ درصد مردم کشور از افزایش تورم متضرر می‌شوند، اما چند درصد از دهک درآمدی بالای کشور از افزایش نرخ تورم منتفع می‌شوند. او بیان کرد: باید یک تعادل قدرت میان افراد ثروتمند و قشر متوسط و ضعیف در کشور ایجاد شود تا بتوان تورم را کنترل کرد؛ زیرا کنترل تورم در کوتاه‌مدت عارضه‌هایی را نیز به دنبال خواهد داشت. مشکل تورم را می‌توان یک بار برای همیشه حل کرد.