اهدای خون سالم نجات‌دهنده زندگی است

۱۴۰۰/۰۳/۲۹ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۷۹۵۰۸
اهدای خون سالم نجات‌دهنده زندگی است

ایران نخستین کشور منطقه مدیترانه شرقی است که دستورالعمل چگونگی تامین و حفظ سلامت خون را در دوره همه‌گیری کرونا تدوین کرد و در اختیار کشورهای منطقه قرار داد. سخنگوی سازمان انتقال خون با بیان این مطلب گفت: سازمان انتقال خون ایران دارای بالاترین نرخ اهدا در میان کشورهای منطقه مدیترانه شرقی است و در حال حاضر سالانه بیش دو و نیم میلیون نفر برای اهدای خون به مراکز انتقال خون کشور مراجعه می‌کنند که از این تعداد ۲میلیون و یکصد هزار واحد خون اهدا می‌شود. بشیر حاجی بیگی ادامه داد: مطابق آمار سازمان جهانی بهداشت، نرخ اهدا خون در ایران، یک و نیم برابر کشورهای با درآمد متوسط رو به بالاست و ایران از لحاظ سلامت خون، سرآمد کشورهای منطقه است و از حیث سلامت خون در رده کشورهای با درآمد بالا قرار دارد.

او اعلام کرد: بر اساس تقسیم‌بندی سازمان جهانی بهداشت کشورهای منطقه مدیترانه شرقی (EMRO) شامل کشورهای افغانستان، بحرین، جیبوتی، مصر، جمهوری اسلامی ایران، عراق، اردن، کویت، لبنان، لیبی، مراکش، فلسطین، عمان، پاکستان، قطر، عربستان سعودی، سومالی، سودان، سوریه، تونس، امارات متحده عربی و یمن است.

 حاجی‌بیگی تاکید کرد: ایران نخستین کشور در منطقه بود که در سال ۱۳۸۶ به اهدای ۱۰۰ درصد داوطلبانه رسید و در حال حاضر اهدای خون درایران سال‌هاست که داوطلبانه و بدون چشمداشت و با اهداف ایثارگرانه است. او گفت: خون سالم، نجات‌دهنده زندگی است و همه روزه، در سراسر جهان بسیاری از افراد به خون و فرآورده‌های خونی نیاز دارند، به‌طوری که از هر سه نفر مردم دنیا، یک نفر در طول زندگی احتیاج به تزریق خون و فرآورده‌های خونی پیدا می‌کند. حاجی بیگی اضافه کرد: همچنین زنان باردار در حین زایمان، نوزادان و به خصوص نوزادان نارسی که به زردی دچار می‌شوند، نیازمند خون هستند و از طرفی بیماران مبتلا به سرطان که تحت شیمی درمانی یا اشعه درمانی قرار دارند هم از مصرف‌کنندگان خون و فرآورده‌های خون هستند.

سخنگوی سازمان انتقال خون گفت: بسیاری از بیماران دیگر مانند بیماران تالاسمی و هموفیلی نیز ناگزیرند برای بهره مندی از یک زندگی به نسبت طبیعی برای تمام عمر به شکل منظم خون یا فرآورده‌های خون دریافت کنند.

وی با اشاره به اینکه دلایل نیاز برای انتقال خون متفاوت است، گفت: نیاز به خون و فرآورده‌های خون به صورت مداوم وجود دارد و به‌طور مرتب هم در حال افزایش است.

     در زمان همه‌گیری کرونا

فقط ۸ درصد کاهش اهدای خون داشتیم

سخنگوی سازمان انتقال خون تصریح کرد: در سال گذشته به دلیل همه‌گیری کرونا، سازمان انتقال خون با ۸ درصد کاهش ذخایر خونی نسبت به سال گذشته مواجه شد که این رقم بسیار کم‌تر از پیش بینی سازمان جهانی بهداشت برای کاهش ذخایر خونی برای کل کشورهای جهان است که بین ۲۰ تا ۳۰ درصد تخمین زده می‌شود.

او گفت: مراکز اهدای خون سازمان انتقال خون ایران تشابهی با مراکز درمانی ندارند و میزبان داوطلبان اهدای خون هستند که در گروه سالم‌ترین اقشار جامعه جای گرفته‌اند از این رو خطر ابتلا به بیماری کووید۱۹ در مراکز اهدای خون بسیار ناچیز است. همچنین از زمان همه‌گیری کرونا، در سازمان انتقال خون بیش از ۱۵ هزار بیمار بهبود یافته کرونا پلاسما اهدا کرده‌اند که از این میزان ۱۱ هزار واحد به مراکز درمانی و بیمارستان‌ها برای درمان بیماران مبتلا به کرونا ارسال شده است. سالانه در کشور بیش از دو میلیون یکصد هزار نفر به صورت کاملا داوطلبانه خون اهدا می‌کنند.