بازارسهام
عرضه صکوک مرابحه در فرابورس
غلامرضا ابوترابی، مدیرعامل شرکت مدیریت دارایی مرکزی بازار سرمایه با اعلام « با مجوز سازمان بورس و اوراق بهادار، صکوک مرابحه شرکت بهمن دیزل (سهامی عام) به مبلغ ۵ هزار میلیارد ریال از دوشنبه ۳۱خرداد تا چهارشنبه ۲ تیر ۱۴۰۰ در نماد «دیزل۰۴» عرضه عمومی میشود»گفت: صکوک مرابحه شرکت بهمن دیزل به ارزش ۵ هزار میلیارد ریال جهت خرید قطعات تولید خودرو از طریق شرکت فرابورس ایران عرضه خواهد شد.
مدیرعامل شرکت مدیریت دارایی مرکزی بازار سرمایه اظهار داشت: این اوراق ۴ ساله و با نرخ ۱۸ درصد است که اقساط آن هر سه ماه یک بار پرداخت میشود.
وی در خصوص شیوه ضمانت و ارکان انتشار این اوراق توضیح داد: جهت تضمین پرداخت اقساط و اصل اوراق در سررسید، بخشی از سهام شرکتهای گروه بهمن (سهامی عام) و تراکتورسازی ایران (سهامی عام) توثیق شده است. شرکت تامین سرمایه تمدن به عنوان متعهد پذیره نویس و بازارگردان این اوراق ایفای نقش میکند. شرکت کارگزاری بانک توسعه صادرات عامل فروش، شرکت واسط مالی آذر ناشر اوراق و شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه عامل پرداخت این اوراق هستند.
ابوترابی تصریح کرد: در این اوراق، شرکت واسط مالی آذر (ناشر) به وکالت از طرف خریداران اوراق، با منابع حاصل از انتشار صکوک مرابحه، مواد اولیه مورد نیاز (قطعات تولید خودرو) شرکت بهمن دیزل (بانی) را نقداً خریداری خواهد کرد و سپس این مواد اولیه را به صورت اقساطی به بانی خواهد فروخت و بانی متعهد میشود که در سررسیدهای سه ماهه، اقساط مربوطه را از طریق ناشر و شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه به دارندگان اوراق پرداخت کند.
به گفته مدیرعامل شرکت مدیریت دارایی مرکزی بازار سرمایه، تاکنون در حوزه خودروسازی ۱۵ مورد تامین مالی مجموعاً به مبلغ ۵۸,۵۶۵ میلیارد ریال از طریق انتشار انواع صکوک توسط شرکتهای سایپا، ایران خودرو، کرمان موتور و شرکتهای تابعه آنها در بازار سرمایه صورت پذیرفته است؛ و شرکت گروه بهمن چهارمین خودروسازی است که از این طریق اقدام به تامین مالی میکند.
کمک هوش مصنوعی به بورس
باشگاه خبرنگاران| امیر حسین زارع، کارشناس فناوری اطلاعات بازار در رابطه با هوش مصنوعی گفت: هوش مصنوعی میخواهد ابزارهای کمکی برای بازار سرمایه درست کند، اما تمامی قوانین حاکم بر آن را انسان تعریف نکند، برای مثال ابزاری تهیه شود که از روی رفتار بقیه سبد گردانها سبدی را تشکیل دهد تا به صورت مدیریت شده از بین هزاران سبد اقدام به خرید و فروش کند.
وی افزود: فردی سالیان طولانی سبدگردانی کرده است و بر اساس تجربهای که دارد در سبدهای مختلف خرید و فرش انجام داده اما این فرآیند میتواند به وسیله هوش مصنوعی انجام شود به این صورت که هوش مصنوعی برای ما مدیریت سبد میکند، به این صورت که از سبد شماره یک مقدار مشخصی و از سبد شماره دو نیز مقدار ثابتی اقدام به خرید میکند.
زارع اظهار کرد: در بحث بازرسی و کنترل پروژه شرکتها مخصوصا شرکتهای بورسی که باید اعداد و ارقام درستی را گزارش دهند، میتوان از هوش مصنوعی استفاده کرد، برای مثال شرکت ایران خودرو ۱ میلیون ابزار تولید ماشین دارد، اگر به صورت فرضی ۱۰ هزار مورد آن پرسنل داشته باشد که این ماشینها را بررسی کنند، شاید سالی یک بار نوبت هر ابزار شود برای بررسی آنها اما با استفاده از عکسبرداری میتوانیم لحظهای این ابزارها را رصد کنیم.
کارشناس فناوری اطلاعات گفت: برای مثال فرض بگیرید که در شرکتی چندین خط تولید وجود دارد و به ازای هر خط تولید یک نفر را قرار دهیم که مقدار کالای تولید شده را بشمارند و این امکان وجود دارد که یکی کمتر یا بیشتر گزارش داده شود، اما این قضیه با هوش مصنوعی حل میشود و به راحتی میتوان لحظه به لحظه آمار تولیدات شرکت را حساب کرد.
وی افزود: در بحث نظارت در معاملات بورس به هر طریقی میتوانند معاملات را دور بزنند و هیچ ارتباطی را بین افراد پیدا نمیکنند، اما تلفیق آمار و هوش مصنوعی که به عنوان شبکههای عصبی از آن یاد میشود، میتواند به راحتی ارتباط بین کدهای معاملاتی را پیدا کند.
زارع تصریح کرد: با استفاده از هوش مصنوعی فهمیدن ارتباط بین کدها در سطح وسیع مورد بررسی قرار میگیرد، برای مثال روزی ۲ میلیون سهم معامله میشود و هر معامله با ۱ میلیون و ۹۹۹ هزار معامله دیگرمورد بررسی قرار میگیرد.
کارشناس فناوری اطلاعات تشریح کرد: از ابزار هوش مصنوعی میتوان برای سایر ارگانهای بازار سرمایه استفاده کرد، صندوقهای سرمایهگذاری باید یک سری عملکرد خاص داشته باشند و سازمان نمیتواند افرادی را انتخاب کند که هر روز عملکرد این صندوقها را مورد بررسی قرار دهند، با استفاده از هوش مصنوعی مدل درستی که صندوق باید عمل کند را به ماشین میدهیم و بعد هوش مصنوعی طبق آن عمل میکند. بنابر گفتههای بالا هوش مصنوعی را این گونه میتوان تعریف کرد که ابزاری است که بهطور هوشمندانه فرآیندها را یاد میگیرد و براساس دانش به دست آمد اقدام به تولید میکند.