بازار سرمایه
راهکار رییس سازمان بورس برای قطعی برق
محمدعلی دهقان دهنوی رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در خصوص وضعیت نیروگاههای پذیرفتهشده در بورس نامهای به وزیر نیرو نوشته که خلاصهای از نامه به شرح زیر است: تعدادی از شرکتهای نیروگاهی در سالهای اخیر در بورس اوراق بهادار تهران و یا فرابورس ایران پذیرفتهشدهاند و به دلیل استقبال مردم از عرضههای اولیه دارای تعداد زیادی سهامدار هستند. در حال حاضر ۱۰ شرکت تولیدکننده نیروی برق نزد این سازمان به ثبت رسیدهاند که سهام ۸ شرکت در فرابورس ایران و سهام ۲شرکت در بورس اوراق بهادار تهران پذیرفتهشده است. از این میان شرکتهای برق و انرژی پیوند گستر پارس، توسعه مسیر برق گیلان و تولید نیروی برق آبادان در سال ۹۹ عرضهشدهاند، همچنین شرکت برق و انرژی پیوند گستر پارس دارای رکورد بیشترین مشارکت از سوی سهامداران در عرضه اولیه بوده است. (حدود ۵میلیون و ۵۷۰ هزار نفر) مطابق بررسیهای صورت گرفته و مکاتبه واصلشده از شرکتهای مذکور اهم مشکلات آنها به شرح موارد زیر است:
۱.عدم وصول مطالبات سنواتی شرکتهای نیروگاهی از زیرمجموعههای وزارت نیرو
۲. عدم تفکیک نهاد تنظیمی از تولیدکننده برق
۳.عدم اجرای مصوبات برنامه توسعه در خصوص تعیین نرخ انرژی و نرخ آمادگی
۴. تسهیلات ارزی
۵. عدم اعطای مجوز صادرات برق نیروگاهها
۶. عدم اجرای موثر ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور
۷. عدم اجرای ماده ۱۸ قانون توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید در راستای تسهیل اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی همچنین در بخش پایانی نامه پیشنهادهایی برای حل مشکلات ذکرشده است: عدم وجود نقدینگی کافی در شرکتهای نیروگاهی موجب شده که شرکتهای مذکور در پرداخت اقساط تسهیلات دریافت شده، هزینههای جاری، هزینههای مربوط به تعمیرات و نگهداری تجهیزات با مشکل مواجه شوند. بنابراین بهمنظور حمایت از حقوق و منافع سرمایهگذاران در بازار اوراق بهادار پیشنهادهایی به شرح زیر ارایه میشود.
الف) تشکیل نهاد تنظیمگر بازار برق
ب) تأمین برق مشترکان تجاری و صنعتی از طریق مکانیزم عرضه و تقاضا در بورس انرژی
ج) عرضه خوراک نیروگاهها در بورس انرژی همراه با ایجاد مشوق برای صادرات برق
د) تهاتر طلبها و بدهیهای واحدهای نیروگاهی
ه) امکان تسویه تسهیلات ارزی نیروگاهها از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی با نرخ ارز رسمی در زمان اخذ تسهیلات
بورس کالا مرجع جهانی قیمت زعفران میشود
جواد فلاح، مدیر توسعه بازار فیزیکی بورس کالای ایران در جلسه هماهنگی و ایجاد اتحاد میان زعفرانکاران، صادرکنندگان زعفران و سازمان بورس کالایی ضمن اشاره به اهمیت ایجاد اتحاد میان صادرکنندگان بهمنظور شفایت و استانداردسازی قیمت زعفران گفت: با همکاری و اتحاد صادرکنندگان زعفران، میتوان تعیینکننده قیمت زعفران در داخل و خارج کشور بود. وی عنوان کرد: قیمت زعفران در بورس کالای ایران نظیر سایر کالاهای مبادله شده در این بازار، قابلیت تبدیلشدن به مرجع قیمت جهانی را دارد. برای دستیابی به این هدف، با ایجاد اتحاد میان صادرکنندگان بهسوی شفافسازی قیمت زعفران کشور گام برداشتهایم. مدیر توسعه بازار فیزیکی بورس کالای ایران با اشاره به حمایت و اعطا تسهیلات به زعفرانکاران توسط بانکهای عامل، اضافه کرد: بورس کالای ایران منطبق بر مدلی که فائو به کشورهای دنیا توصیه کرده و با همکاری بانکهای مختلف کشور در نظر دارد در فصل برداشت زعفران توثیق گواهی سپرده کالایی زعفران را اجرایی نماید. وی ادامه داد: در این مدل کشاورزان با سپردن زعفران به انبارهای بورس و وثیقه کردن آن اقدام به دریافت تسهیلات از بانک خواهند کرد. اجرای این مدل میتوان فشار عرضه در فصل برداشت زعفران را کاهش دهد و مانع از افت قیمت زعفران در بازار شود. مدیر توسعه بازار فیزیکی بورس کالای ایران ابراز کرد: با شفافتر شدن مشخصات زعفران طبق نمونه بورس و اعطای تسهیلات به کشاورزان بورس کالای ایران امیدوار است صادرکنندگان و کشاورزان بیشتری خریدوفروش زعفران خود را در قالب معاملات بورس انجام دهند و بازار زعفران در بورس عمق بیشتری پیدا کند تا در آینده قیمت بورس به مرجع قیمت زعفران در بازار داخلی و خارجی تبدیل شود. غلامرضا میری، رییس اتحادیه صادرکنندگان زعفران نیز در این نشست گفت: در سال ۱۳۹۹، ۴۳۵ تن زعفران ایرانی در داخل کشور و در بازار جهانی مصرف شد که ۳۲۵ تن از این مقدار، مربوط به صادرات زعفران بود؛ البته این در حالی است که مقدار تولید این محصول در کشور در سال گذشته بیشتر از این رقم بوده است. میری تصریح کرد: نبود ثبات قیمت در زعفران از یکسو و از سوی دیگر نیاز ارز حاصل از صادرات زعفران سبب شده برخی افراد زعفران ایران را در خارج از کشور با نرخهای بسیار پایینتر از ارزش واقعی این محصول به فروش برسانند که خوشبختانه در این جلسه با ایجاد اتحاد در میان زعفرانکاران و صادرکنندگان تلاش شده تا با ایجاد شفافیت و یکسانسازی، قیمت زعفران به جایگاه اصلی خود بازگردد. احسان مصطفوی، مدیر طرح سازمان جهانی اوسک نیز در ادامه این نشست ابراز کرد: درزمینه قیمتگذاری زعفران باید طرحهای برد - برد برای کشاورزان، واسطه گران، صادرکنندگان و حتی مصرفکنندگان ارایه شود و بر همین اساس، زنجیرههایی پیشبینیشده است.