بازار سرمایه
فرابورس؛ بازار پیشگام در حوزه نوآوریها
امیر هامونی، مدیرعامل فرابورس ایران در رویداد Meet the Market فیاس (فدراسیون بورسهای اروپایی-آسیایی) که بهصورت آنلاین برگزار شد با اشاره به اینکه چشمانداز فرابورس خلق ارزش از طریق طراحی ابرازهای مالی متنوع و کاملاً شرعی است، گفت: فرابورس ایران در طول ۱۲ سال فعالیت خود بازاری پیشگام در حوزه نوآوریها بوده است. به گفته مدیرعامل فرابورس ایران، این بازار در سال ۲۰۰۸ باهدف تأمین مالی شرکتهای کوچک و متوسط تأسیس شد اما باگذشت زمان نهتنها در حوزه SMEها بلکه در تأمین مالی دولت و سایر شرکتهای خصوصی نیز فعالیت بسیار خوبی داشته است. وی به روند شاخص آیفکس نیز از ابتدای فعالیت فرابورس اشاره کرد و افزود: شاخص آیفکس در طول ۱۲ سال فعالیت فرابورس باوجود همه چالشهای پیش رو، جهشهای خوبی را تجربه کرده است. این مقام مسوول در ادامه بازارها و محصولات فرابورس را موردتوجه قرارداد و اظهار داشت: ارزش بازار سهام فرابورس ایران ۴۹.۲ میلیارد دلار و ارزش بازار صکوک ۱۱.۳ میلیارد دلار است. همچنین ۱۴۸ شرکت در بازار سهام فرابورس پذیرششدهاند و ۱۶۲ اوراق مالی اسلامی اعم از صکوک، اسناد خزانه اسلامی و ... در فرابورس وجود دارد. به گفته هامونی ارزش بازار پایه فرابورس ۱۵ میلیارد دلار است و ۱۸۰ شرکت در این بازار درج نماد شدهاند. همچنین ۲۴ صندوق قابل معامله و یک صندوق زمین و ساختمان در فرابورس فعالیت میکنند. ضمن آنکه ۱۱ صندوق جسورانه و سه صندوق خصوصی نیز در این بازار حضور دارند. مدیرعامل فرابورس ایران با اشاره به اینکه فرابورس سهامدار بازار متشکل ارز ایران، مرکز مالی ایران و شرکت مدیریت دارایی مرکزی است، افزود: بر اساس برنامهریزیها تلاش میشود تا جریانهای درآمدی فرابورس متنوع شوند و به همین دلیل هم از سال ۲۰۲۰ بازار متشکل ارزی راهاندازی شد. تأمین مالی طرحهای نوآورانه از طریق پلتفرمها یا سکوهای بازار سرمایه در این طرح اجرایی میشود.
هامونی به برگزاری مجمع عمومی عادی سالانه و فوقالعاده فرابورس برای سال مالی ۹۹ بهصورت الکترونیکی طی هفته گذشته اشاره کرد و گفت: در جریان این جلسه مجازی یک هزار سهامدار بهصورت آنلاین در این مجمع حاضر شدند و از طریق سیستم دیدار، رأیگیری الکترونیکی انجام شد. در حال حاضر شاخص صکوک از طریق سایت فرابورس در دسترس عموم قرار دارد.
توسعه بازارهای مالی یک هدف مشترک جهانی
حسین فهیمی، ، مدیرعامل شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه ایران در نشست (آشنایی با بازار سرمایه ایران) که به میزبانی FEAS برگزار شد، اعلام کرد: همه کشورها باید در مسیر دستیابی به هدف مشترک خود یعنی توسعه بازارهای مالی گام بردارند. حسین فهیمی در ادامه بابیان اینکه تفکری عمیق در مورد خدمات و سازوکارهای پس از معاملات برای تسویه معاملات در بازارهای سهام و بورسهای کالایی ایرانی بهخصوص در حوزه بورس انرژی وجود، اظهار داشت: یکی از مهمترین خدمات شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه ایران بررسی ریسکها و مدیریت آنها است که به چهار روش «محدودیت خرید اعتباری، ضمانتنامههای بانکی، مدیریت وثایق و صندوق تضمین تسویه» انجام میپذیرد. وی در خصوص خدمات مربوط به سرمایهگذاران خارجی افزود: در حال حاضر خدمات قابلارایه به سرمایهگذاران خارجی بازار سرمایه شامل سه گروه خدمات حقوقی، عملیاتی و ارزشافزوده است که بهصورت حضوری و الکترونیکی در اختیار این گروه از سرمایهگذاران قرار میگیرد. در ادامه مدیرعامل سمات تصریح کرد: صدور کدهای سهامداری، ثبت، سپردهگذاری، نگهداری سهام، مدیریت ریسک، تسویه و پایاپای، اقدامات شرکتی (همانند توزیع سود) و فعالیتهایی ازایندست ازجمله خدمات ارایهشده توسط شرکت سپردهگذاری ایران است که نقش مهم و بیبدیل شرکت سمات در انجام این مسوولیتها، موجب شده تا این شرکت به عنوان یکی از اصلیترین ارکان و تنها سپردهگذاری در بازار سرمایه ایران شناخته شود. فهیمی در پایان اظهار امیدواری کرد تا باارادهای محکم و تعهد کاری همه کشورها در مسیر دستیابی به هدف مشترک خود یعنی توسعه بازارهای مالی گام بردارند.
فصلی جدید در بینالمللی شدن بازار سرمایه ایران
بهادر بیژنی، جانشین رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در امور بینالملل در نشست فدراسیون بورسهای اروپایی-آسیایی (FEAS) گفت: تعداد سرمایهگذاران خارجی و حجم سرمایهگذاری آنان در بازار سرمایه را نمیتوان بهتنهایی «سرمایهگذاری خارجی» برشمرد، بلکه مشارکت آنان در ابزارها، خدمات و نهادهای مالی به همین میزان حائز اهمیت است. همچنین به ثمر رسیدن تلاش 13 ساله سازمان بورس و عضویت اصلی در «سازمان بینالمللی کمیسیونهای اوراق بهادار (IOSCO) » مهمترین عامل رفع دغدغه سرمایهگذاران خارجی به شمار میرود، چراکه این عضویت بهمنزله تایید وجود بازاری شفاف، منصفانه و کارآ و همچنین همسو با آخرین استانداردها و مطابق با قوانین و مقررات پیشروی دنیا است. جانشین رییس سازمان با اشاره به آمار واقعی بازار در سالهای اخیر بهویژه آمار خیرهکننده سال گذشته پس از ورود سهام عدالت و افزایش چشمگیر فعالان بازار و بهتبع آن، رشد بازار، بازار سرمایه ایران را فرصتی کمنظیر برای سرمایهگذاری عنوان کرد.