بازار سهام
امکان حضور ۱۹ میلیون عدالت مستقیم در مجامع
محسن انصاری مهیاری، مدیر ناشران سازمان بورس درباره امکان حضور سهامداران عدالت در مجامع شرکتها، گفت: سهامداران عدالت درواقع سهامدار در ۳۶ شرکت بورسی هستند که در حال حاضر حدود ۱۹ میلیون نفر از سهامداران روش مدیریت مستقیم سهام عدالت را انتخاب کرده و ۳۰ میلیون نفر روش مدیریت غیرمستقیم را برگزیدهاند. درواقع به شرکتهای سرمایهگذاری استانی و دستگاههای اجرایی وکالت دادهاند تا به وکالت از آنها در مجامع حضور یافته و تصمیمگیری کنند، اما ۱۹ میلیون نفر که خودشان مدیریت سهام خود را انتخاب کردند، مانند سایر سهامداران عادی طبق مصوبه شورای عالی بورس و اوراق بهادار میتوانند در مجامع سالانه شرکتهای سرمایه پذیر سهام عدالت شرکت کنند. وی توضیح داد: ۳۶ شرکت حاضر در بازار سرمایه که در پرتفوی سهام عدالت حضور دارند، سهامداران روش مستقیم از طریق سامانه سهام عدالت میتوانند میزان سهام خود را در هریک از این شرکتها ببینند و این افراد هم مانند سایر سهامداران عادی در آن شرکتها از حق حضور در مجامع سالانه برخوردار هستند و میتوانند اعمال رأی و نظر و در تصمیمگیریها مشارکت داشته باشند. به گفته انصاری، در مورد کسانی که هنوز زیر سن قانونی قرار دارند، اما روش مستقیم مدیریت را برگزیدهاند، از طریق ولی یا وکیل میتوانند اعمال رأی در مجامع داشته باشند. وی درباره اینکه سود سالانهای که در مجامع شرکتها ازجمله شرکتهای سهام عدالت تصویب میشود، چگونه پرداخت میشود، گفت: تاکنون این سودها بهصورت متمرکز از طریق شرکت سپردهگذاری مرکزی بهحساب ذینفعان واریز میشد، اما برای دوره فعلی با توجه به اینکه مجامع شرکتها کامل برگزار نشده، هنوز تصمیمگیری نشده است که آیا این سودها مستقیم بهحساب خود سهامداران عدالت روش مستقیم واریز شود یا اینکه از طریق شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار به سهامداران پرداخت شود. مدیر ناشران سازمان بورس اظهار داشت: درباره سود شرکتهای سرمایه پذیر عدالت درروش غیرمستقیم، این سودها بهحساب شرکتهای سرمایهگذاری استانی واریز میشود و سود آن شرکتها از طریق شرکت سپردهگذاری بهحساب سهامداران شرکتهای سرمایهگذاری استانی واریز میشود. انصاری درباره اینکه آیا سهام عدالت درروش مستقیم در پرتفوی افراد قرارگرفته است، گفت: هر یک از مشمولین سهام عدالت دارای دو پرتفوی هستند. البته این سهام در سامانه سهام عدالت قابلرویت است، اما در پرتفوی معمولی سهام افراد فعلاً قابلمشاهده نیست.
دلایل لغو معاملات و رشد فولاد و سیمان در بورس کالا
سید جواد جهرمی، معاون عملیات و نظارت بر بازار بورس کالای ایران اظهار داشت: در هفته قبل حدود ۱۰ هزارتن شمش برای عرضه به بورس کالا ارسال شده بود که قطعاً این حجم از عرضه نمیتوانست به بازار کمک کند؛ در روز گذشته نیز بالغبر ۱۱ هزارتن شمش ارسال شده بوده که طبیعتا این عرضه نیز نمیتوانست به بازار کمک کند؛ ضمن اینکه این حجم از عرضه طبعاً منجر به کشف نرخ منصفانه نمیشود. جهرمی ادامه داد: در هر دو هفته مکاتباتی با وزارت صمت صورت پذیرفته است که با توجه به اینکه وزارت صمت اعلام میکند بر وضعیت تولید و موجودی انبار شرکتها اشراف دارد، انتظار میرفت به سرعت ظرف یک هفته گذشته نسبت به برنامهریزی عرضهها اقدام عاجل انجام میشود.
معاون عملیات و نظارت بر بازار بورس کالای ایران گفت: در حال حاضر بازار با یک شوک در طرف عرضه مواجه است و باید نسبت به برطرف کردن آن، با انجام عرضههای مدتدار و سلف نسبت به اطمینان عرضه در آینده اقدام کرد. او گفت: در حوزه سیمان نیز علیرغم اینکه روند عرضههای مناسبی در حال شکلگیری بود و بیش از ۶۰۰ هزار تن عرضه و ۴۷۰ هزار تن معامله ثبتشده بود و بیش از ۱۳۰۰ مشتری تاکنون سیمان خریداری کردهاند، اما به علت چالش قطع برق با کاهش عرضه مواجه شدیم؛ البته معاملات روز شنبه عدم تایید شد که در تلاشیم عرضهها تجمیع شده و بهصورت عرضههای دوهفتهای انجام شود. جهرمی تصریح کرد: در این شرایط کاهش عرضهها و عدم اطمینان از عرضههای باثبات در آینده سبب افزایش تقاضا میشود. لذا مهمترین اقدامی که باید انجام شود، این است که بتوان اطمینان عرضه در آینده را به بازار داد که عرضههای سلف میتواند به این موضوع کمک کند؛ همچنین این مساله میتواند بخشی از تقاضای فعلی را نیز کاهش دهد. به گفته معاون عملیات و نظارت بر بازار بورس کالای ایران در حال حاضر امیدواریم تمامی ذینفعان به سرعت نسبت به موضوع در حیطه وظایف و اختیارات خود اقدام کنند. در این میان با توجه به اینکه اختلال ایجادشده در بازار از محل عرضه است باید بهجای ایجاد بحثهای فرعی، تمام سیاستها برافزایش عرضه متمرکز شود. جهرمی در پایان اظهار داشت: در شرایط فعلی نیز با توجه به کمیابی محصولات، خریداران مجبور به خرید با هر قیمتی خواهند بود که بتوانند جلوی بخشی از ضررهای آتی خود را بگیرند. در برخی از موارد مدیران پروژهها به ما مراجعه و اعلام کردند با توجه به عدم وجود دورنمای مناسب از عرضه محصولات و امکان تأخیر و تعویق پروژههایشان، تلاش دارند تا به هر قیمتی محصول خود را خریداری کنند؛ لذا بازهم تأکید میشود کنترل انتظارات در شرایط فعلی بیشترین کمک را به بازگشت بازار خواهد کرد.