چرا گوشت باید کیلویی ۱۵۰ هزار تومان باشد؟
ایسنا|مدیرعامل اتحادیه مرکزی دام سبک گفت: در حال حاضر میانگین قیمت هرکیلو دام سبک زنده در بازار ۵۰ هزارتومان است و گوشت آن را میتوان با قیمت ۱۱۰ تومان به دست مصرفکننده رساند. سوال اینجاست که چرا مصرفکننده باید برای خرید یک کیلو گوشت گوسفندی۱۵۰ هزارتومان هزینه کند؟
افشین صدر دادرس در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه دولت هیچ تلاشی برای اصلاح وضعیت موجود نکرده و قیمت نهادههای دامی همچنان رو به افزایش است، گفت: از ۴ میلیون تن نهاده دامی که دایما گفته میشود در گمرکات موجود است هنوز چیزی به دست دامدار نرسیده و فقط در حد وعده مانده است. یا اگر هم توزیع شده آنقدر کم بوده که تاثیری بر قیمت نهادهها در بازار آزاد نگذاشته است.
وی ادامه داد: متاسفانه هنوز خرید حمایتی دام سبک غیرعشایر آغاز نشده است و علی رغم ارایه مدارک و مستندات به شورای مربوطه حتی خرید حمایتی مطرح هم نشده است. خرید حمایتی دام سبک عشایر نیز به کندی پیش میرود.
مدیرعامل اتحادیه مرکزی دام سبک اضافه کرد: موضوع صادرات دام نیز مطرح شده است ولی رها مانده و دقیقا مشخص نیست قرار است به کجا برسد.
یعنی آیا صادرات آزاد میشود و اگر آزاد میشود شرایط آن چیست یا اگر قرار بود مجوز ندهند چرا مطرح شد. سوال اینجاست که این همه تعلل برای چیست؟ هر کاری باید در زمان خودش اتفاق بیفتد در غیر این صورت نوش دارو پس از مرگ سهراب خواهد بود.
صدر دادرس تصریح کرد: قیمت دام در بازار افزایش مختصری داشته ولی تا قیمت تمام شده هر راس دام پروار شده فاصله زیاد است. در حال حاضر نیز قیمت تمام شده هر کیلو دام زنده پروار شده بالای ۱۰۰ هزارتومان و میانگین قیمت آن در بازار کیلویی ۵۰ تا ۵۵ هزارتومان است. این فاصله نشان میدهد که دامدار دام سبک یا بهطور کل ورشکسته شده یا رو به ورشکستی است.
وی با اشاره به اینکه اگر اقدام عاجلی برای نجات دام سبک کشور و دامدار از این شرایط نشود اتفاقات بدی رخ میدهد که برای دولت جدید هزینههای زیادی در پی خواهد داشت، گفت: در حقیقت تعدادی از تولیدکنندههای کشور تبدیل به مصرفکننده خواهند شد. یعنی افرادی که خودشان اشتغال ایجاد میکردند بیکار میشوند و دولت باید برای آنها اشتغال ایجاد کند که طبیعتا این موضوع هزینه بر است. همچنین اگر دامها را از دست بدهیم تولید گوشت در کشور نیز کمتر میشود.
به گفته مدیرعامل اتحادیه مرکزی دام سبک کشور سال گذشته به دلیل سو مدیریتها در بانک مرکزی، وزارت صمت و جهاد کشاورزی ضربات زیادی به صنعت دام و طیور کشور وارد شد. اگر قرار باشد همین روال ادامه پیدا کند دام سبک را هم از دست خواهیم داد و بایستی به واردات گوشت بپردازیم. وارداتی که در این شرایط بحرانی اقتصادی هزینه اضافی بر دوش دولت خواهد گذاشت.
وی در ادامه گفت: چرا خرید حمایتی آغاز نمیشود؟ اگر دولت در شرایط فعلی دام دامداران را با قیمت عادلانه خریداری کند بهتر است یا مجبور شود برای واردات گوسفند ارز تخصیص دهد؟ اگر دولت اکنون هزینه کند که اشتغال دامدار حفظ شود بهتر است یا بعد از از دست رفتن اشتغال ؟ چرا تصمیم قاطعی در مورد آزادسازی صادرات گرفته نمیشود. راهکارهای آن را به وزارت جهاد کشاورزی ارایه دادهایم ولی نگران این هستند اگر صادرات آزاد شود قیمت گوشت بالا رود اگرچه برای آن هم راهکار ارایه شده است.
این فعال صنعت دامپروری عنوان کرد: چرا اجازه نمیدهند تشکلهای مرتبط با دام مستقیما وارد بازار شوند؟ چرا مکانهای عرضه را برای ما فراهم نمیکنند؟ قیمت هرکیلو دام زنده ۵۰ هزار تومان است و گوشت آن را میتوان با قیمت ۱۱۰هزار تومان به دست مصرفکننده رساند چرا مصرفکننده باید کیلویی ۱۵۰ هزارتومان پول گوشت گوسفندی بدهد؟
وی خاطرنشان کرد: اگر دولت جدید روال دولت قبلی را در پیش بگیرد مشکلات بسیار زیادی خواهیم داشت. همه امید ما این است که بیتدبیریها در دولت قبلی جای خودش را به برنامهریزی و اجرا در دولت جدید دهد. برای بحرانی که وجود دارد باید درکوتاهمدت و میان مدت و برای آینده در بلندمدت برنامهریزی کرد. در کوتاهمدت باید شرایط تامین، توزیع و تخصیص ارز برای نهادهها تغییر کند. مکانیزمی که بانک مرکزی برای تامین و تخصیص ارز واردات نهاده پیاده میکند، رانت ایجاد کرده است. وی گفت: یکی از دلایلی که برخی از واردکنندگان حاضر نیستند نهادههایشان را درگمرک ترخیص کنند این است که باید جواب طرف خارجی را بدهند. از فروردین ماه نهادههایشان به صورت اعتباری در سامانه بازارگاه توزیع شده است ولی ارز مورد نیاز تخصیص داده نشده است.به همین دلیل برای واردکنندگان هیچ تصمینی وجود ندارد که در صورت ترخیص نهاده ارز آن تامین شود. در حقیقت میتوان گفت سرمنشا بحرانی که با آن درگیر هستیم تامین و تخصیص ارز مورد نیاز است.