بازارسرمایه
فروش پسماند از طریق بورس کالا
شورای رقابت، دستورالعمل «تنظیم بازار پسماند» را با توجه به انحصاری تشخیص دادن بازار پسماند در حوزه جمعآوری و دسترسی فعالان صنعت بازیافت به انواع پسماند قابل بازیافت، مصوب کرد که براساس این دستورالعمل، بورس کالای ایران به عنوان اصلیترین بستر فروش به شیوه مزایده عمومی مواد قابل بازیافت بهطور تفکیکشده و قابلفروش معرفیشده است. شورای رقابت در این جلسه مطابق بند ۵ ماده ۵۸ قانون اجرایی سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی به دلیل انحصاری تشخیص دادن بازار پسماند در حوزه جمعآوری و دسترسی فعالان صنعت بازیافت به انواع پسماند قابل بازیافت، دستورالعمل تنظیم بازار پسماند را تصویب کرد. براساس ماده ۲ دستورالعمل تنظیم بازار پسماند، شهرداریهای سراسر کشور با رعایت قوانین و مقررات مربوط مکلفاند در مرحله انتخاب یا صدور مجوز برای اشخاص حقیقی و حقوقی برای جمعآوری زباله و پسماند با اعلام عمومی و اخذ پیشنهاد از سوی کلیه داوطلبین واجد شرایط به نحو رقابتی و با ضوابط قانونی مشخص اقدام و مجوز یا پروانه صادره را صرفاً در محدوده جغرافیایی و زمانی محدود و معین صادر نمایند. لازم است کلیه مجوزهای صادره با ذکر جزییات وظایف و تکالیف و محدوده مکانی و زمانی اشخاص دارای مجوز بهصورت کاملاً واضح و شفاف اعلام عمومیشود. در ماده ۳ این دستورالعمل اشارهشده که کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی که مجوز یا پروانه جمعآوری پسماند را کسب کردهاند مکلفاند مواد قابل بازیافت را تفکیک و بهصورت قابلفروش و واگذاری، منحصراً از طریق سامانههای بورس کالا یا سامانههای دیگری که با همکاری سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور و اتحادیه صنایع بازیافت ایجاد میشود به طریق مزایده عمومی و رقابتآمیز به واحدهای دارای پروانه بازیافت عرضه کنند. در ماده ۴ دستورالعمل مذکور نیز آمده است: هرگونه واگذاری به اشخاص حقیقی و حقوقی خارج از روشهای مذکور ماده ۲ و همچنین هرگونه عرضه مواد جمعآوریشده و قابلاستفاده و پسماند از سوی اشخاص دارای مجوز جمعآوری پسماند خارج از رویه مشروح در ماده ۳ به عنوان رویه ضد رقابتی سوءاستفاده از وضعیت اقتصادی مسلماً توسط شورای رقابت رسیدگی خواهد شد.
مجوز ارزشگذاری استارتاپها و داراییهای نامشهود
محسن مهدی نسب، معاون خدمات مالی شرکت مشاور سرمایهگذاری فاینتک از دریافت مجوز ارزشگذاری داراییهای نامشهود از سوی معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری توسط این شرکت خبر داد مجوز ارزشگذاری داراییهای نامشهود از سوی معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری به ۸ شرکت اعطا شد که از بین نهادهای مالی بازارسرمایه شرکت مشاور سرمایهگذاری فاینتک، هماکنون یکی از ۸ شرکت دارای مجوز ارزشگذاری معاونت علمی ریاستجمهوری است. وی گفت: اقتصاد دانشبنیان را میتوان نوعی از اقتصاد دانست که در آن تولید و بهرهبرداری از دانش، نقش عمدهای در ایجاد ثروت ایفا میکند. آنچه در این چارچوب اهمیت پیدا میکند، تجاریسازی طرحها و ایدههای نوآورانه و دانشبنیان است و ازآنجاییکه تحقق اقتصاد دانشبنیان مستلزم شکلگیری زیست بومی است که در آن کلیه حقوق صاحبان ایده بهطور دقیق محاسبه و ثبت شود، توجه به ارزشگذاری فناوری و کسبوکارهای نوآورانه، امری مهم و اجتنابناپذیر است. معاون خدمات مالی شرکت مشاور سرمایهگذاری فاینتک بیان کرد: در اجرای ماده ۶ اییننامه ارزشگذاری داراییهای نامشهود در طرحهای سرمایهگذاری مصوب هیات وزیران در تاریخ 25/۰۲/۹۶ و نیز اصلاحیه آن در تاریخ 7/۱۰/۹۸ مسوولیت راهاندازی سامانه ارزشگذاری و تدوین و اعلام ضوابط اعطای مجوز و نیز نحوه نظارت بر عملکرد موسسهها و شرکتهای ارزشگذاری با همکاری سازمان برنامهوبودجه به معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری واگذارشده است. بر اساس دستورالعمل ابلاغی توسط معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری شرکتهای دارای شرایط زیر میتوانند تقاضای دریافت مجوز فعالیت ارزشگذاری دارایی نامشهود کنند:
نوع اول: نهادهای مالی مورد تایید سازمانبورس و اوراقبهادار که مجوز ارزشگذاری دارند.
نوع دوم: شرکتها/ موسسات دانشبنیان دارای صلاحیت از کارگروه ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکتها و موسسات دانشبنیان معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری درزمینه خدمات تجاریسازی دانشبنیان همانند خدمات ارزیابی (ارزشگذاری و قیمتگذاری فناوری و دارایی فکری و محصول)، خدمات فن بازار و تبادل فناوری (خدمات فروش فناوری و دارایی فکری)
نوع سوم: شرکتهای در دست ارزیابی اقتصادی دارای مجوز و رتبه از سازمان برنامهوبودجه کشور
نوع چهارم: شرکتها/موسساتی که موضوع فعالیت آنها خدمات کارشناس رسمی و ارزشگذاری بوده و حداقل ۲ نفر از اعضای هیاتمدیره آنها کارشناس رسمی هستند
نوع پنجم: سایر شرکتها/موسسات دارای سوابق و نیروی انسانی متخصص بر مبنای ماده ۳ به تشخیص کارگروه مهدینسب درنهایت گفت: بر اساس مصوبه معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری در صورت انجام ارزشگذاری توسط شرکتهای دارای مجوز از این معاونت به شرکتهای دانشبنیان یارانه تعلق میگیرد که براساس آن تا ۷۰درصد از هزینه خدمت ارزشگذاری دانش فنی و قیمتگذاری سهام توسط معاونت علمی فناوری ریاستجمهوری پرداخت میشود. علاوه بر شرکتهای دانشبنیان و استارتاپ، شرکتهای بورسی و نهادهای مالی فعال بازارسرمایه میتوانند جهت ارزشگذاری داراییهای نامشهود یا سهام شرکتهایی که داراییهای نامشهود عمدهای در تملک خوددارند از این خدمات بهرهمند شوند.