رویداد

۱۴۰۰/۰۵/۲۱ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۸۱۲۴۳

کاهش 3 هزار تومانی قیمت شکر با حذف ارز دولتی

در شرایطی که دولت به بهانه افزایش قیمت اقلام اساسی از حذف ارز 4200 تومانی امتناع می‌ورزد و تداوم این سیاست منجر به توزیع میلیاردی رانت به اشخاص شده است، اکنون بهمن دانایی، دبیر انجمن صنفی کارخانجات قند و شکر حوزه قند و شکر از تجربه موفق حذف ارز دولتی در بازار شکر روایت می‌کند، به گفته او با حذف ارز 4200 تومانی، قیمت شکر داخلی در بازار تا 3هزار تومان کاهش یافته است. دبیر انجمن صنفی صنایع قند و شکر ایران با اشاره به اینکه حذف ارز دولتی از واردات شکر، مزیت تولید داخلی این محصول را آشکار کرده است، گفت که پیش از اعمال این سیاست، تولیدکنندگان قند و شکر با اتهام گران فروشی از سوی دولت مواجه بودند. به گزارش روابط عمومی اتاق تهران، بهمن دانایی با اشاره به میزان مصرف شکر در کشور گفت: مصرف شکر پیش از اپیدمی کرونا، حدود2.2 میلیون تن در سال بود و میانگین مصرف ماهانه به حدود 180 هزار تن می‌رسید؛ به‌طوری که میزان مصرف در پاییز و اوایل زمستان معمولا حدود140 هزار تن و در بهار و تابستان حدود 220 هزار تن بود. پس از شیوع کرونا، میزان مصرف شکر حدود 5 تا 20 درصد افت کرد و به حدود 1.7 میلیون تن رسید. دانایی با اشاره به دلایل کاهش مصرف شکر طی دو سال اخیر گفت: نخست آنکه تولید در صنایع پایین دستی به عنوان مصرف‌کنندگان اصلی شکر کاهش پیدا کرد؛ در واقع صادرات صنایع پایین دستی، طی این مدت با چالش مواجه شد. از سوی دیگر به دلیل کاهش قدرت خرید مردم، خرید شیرینی و شکلات نیز تحت تاثیر قرار گرفته است. دانایی در ادامه به حذف ارز ترجیحی در واردات شکر اشاره کرد و گفت: تا سال 1398 به واردات شکر ارز 4200 تومانی تعلق می‌گرفت و شکر بسیار ارزان وارد کشور می‌شد. این مساله، تولیدکنندگان را همواره با این اتهام مواجه می‌کرد که شکر گران عرضه می‌کنند. اتهاماتی از این دست که صنعت قند تنبل شده و خوب کار نمی‌کند یا شکر وارداتی بسیار ارزان است. یا اینکه مسوولان می‌گفتند، چرا باید جلوی واردات ارزان را بگیریم و مردم از شکر گران استفاده کنند. او افزود: وقتی ارز ارزان به واردات شکر اختصاص پیدا می‌کند و تولیدکنندگان داخلی هزینه‌های خود را با ارز بازار آزاد می‌پردازند، وجود اختلاف میان قیمت شکر تولید داخل و وارداتی طبیعی خواهد بود. اما خوشبختانه استدلال‌های ما به بار نشست و در سال 1398 هیات دولت حذف شکر از شمول ارز دولتی را تصویب کرد و به واردات این کالا ارز نیمایی تعلق گرفت. او با تاکید بر اینکه با حذف ارز دولتی، مزیت تولید داخل شکر آشکار شد، ادامه داد: با وجود آنکه قیمت چغدر در سال گذشته حدود 107 درصد افزایش پیدا کرد، در حال حاضر شکر داخلی 12 هزار و 500 تا حداکثر 13 هزار تومان درِ کارخانه قابل عرضه است. در حالی که قیمت شکر وارداتی، اکنون بالغ بر 15 هزار و 500 تومان است و این یعنی حدود 2500 تا 3 هزار تومان اختلاف قیمت میان شکر داخلی و وارداتی. او گفت: چنانچه تخصیص ارز دولتی به شکر ادامه می‌یافت، قیمت شکر وارداتی بر بازار داخل غالب می‎شد و صنایع باید شکر را از کارخانه با قیمت 15 هزار تومان خریداری می‌کردند. با وجود افزایش شدید قیمت جهانی شکر که طی 2 ماه اخیر به‌طور بی‌سابقه‌ای رشد داشته، می‌توانیم قیمت شکر را در بازار تا 13 هزار تومان نیز تثبیت کنیم، چرا که رقم تولید داخلی شکر نیز در سال جاری حدود یک میلیون و 500 تا یک میلیون و 600 هزار تن برآورد شده است و بخش عمده‌ای از شکر مورد نیاز از محل تولید داخل تامین خواهد شد.

مرز میلک باز شد

گمرک روز گذشته علام کرد که با عبور سه کامیون محموله صادراتی، مرز میلک بازگشایی شده است. با بازگشایی مرز میلک هر سه مرز رسمی ایران با افغانستان باز هستند و روند صادرات کالاهای ایرانی از طریق تجار و شرکت‌های حمل افغانستانی به این کشور ادامه دارد. بنابر اعلام گمرک، مرز میلک در استان سیستان و بلوچستان از روزجمعه به دلیل تحولات نزدیک به مرز تا فراهم شدن شرایط امن، بسته شده بود که از دقایقی پیش بازگشایی شد. مرزهای دوغارون در استان خراسان رضوی و ماهیرود در استان خراسان جنوبی هم فعال هستند.

روغن با دلار۴۲۰۰  خیال ارزان شدن ندارد! 

ایسنا | گرچه از تندی روند گرانی روغن کم شده ولی این کالا همچنان بیشترین افزایش قیمت را بین کالاهای خوراکی به مصرف‌کنندگان تحمیل می‌کند و افزایش قیمتی بیش از ۱۲۸ درصد دارد؛ کالایی که واردات آن چشمگیر و از دریافت‌کنندگان ارز ترجیحی است. روغن از اقلام مصرفی مردم و از جمله کالاهای اساسی وارداتی است که از نیمه دوم سال گذشته بازار آن در کنار افزایش قیمت با کمبودهایی مواجه و از جمله کالاهایی بود که در مدتی، مردم برای تامین آن صف می‌کشیدند. این در حالی است که اکنون در آخرین آمار رسمی در مرکز آمار ایران نشان می‌دهد که میزان افزایش قیمت روغن جامد و مایع بین ۹۲ تا ۱۲۸ درصد است؛ به‌طوری که هر بطری ۹۰۰ گرمی روغن مایع که در تیرماه سال گذشته حدود ۸۹۰۰ تومان به‌طور متوسط قیمت داشته در خردادماه امسال به ۱۶ هزار و ۶۰۰ و در تیرماه به ۱۷ هزار و ۲۰۰ تومان رسیده و حتی تا ۲۳ هزار تومان هم فروش رفته است. براین اساس روغن مایع نسبت به خردادماه ۳.۴ و در مقایسه با تیرماه پارسال بیش از ۹۲ درصد گران شده است. این در حالی است که بررسی وضعیت واردات روغن در سال جاری نشان می‌دهد که از ابتدای سال تا نیمه تیرماه ۶۷۹ هزار تن روغن خوراکی به ارزش ۸۷۵.۴ هزار تن واردات صورت گرفته است از سویی دیگر واردات دانه‌های روغنی نیز در این دوره ۷۹۴.۶ هزار تن به ارزش ۵۳۷.۵ میلیون دلار بوده است.