هیجانات بورس کاهش یافت
گروه بازار سرمایه|
بازار سرمایه این روزها وضعیت نوسانی را پشت سر میگذارد و میتوان گفت روزهای معاملاتی به دونیم مثبت و منفی تقسیمشده است. البته نباید فراموش کرد که دراینبین بازار سهام طی چند ماه گذشته شاهد بازگشت به روند صعودی بوده و این روند صعودی در حالی شکلگرفته که ارزش معاملات خرد حتی نتوانسته به نیمی از رکورد خود در سال ۹۹ برسد. از سوی دیگر افزایش ارزش خالص داراییهای صندوقهای سرمایهگذاری چه ثابت و چه در سهام حکایت از آن دارد که در طول ماههای اخیر به شکل آهسته و پیوسته در درآمد ثابتها و با شیبی تندتر در صندوقهای در سهام ادامه داشته است. بدینترتیب میتوان گفت که آینده این بازار تا حدود بسیار زیادی روشن است. روند معاملات هفته گذشته نیز تقریباً نوسانی بود و ارزش کل معاملات و همچنین حجم کل معاملات در هفته منتهی به ۱۷ شهریور، نسبت به هفته گذشته کاهشی شد؛ این در حالی بود که شاخص کل بورس به حرکت صعودی خود ادامه داد. بررسی معاملات بازار سهام، حاکی از آن است که ارزش کل معاملات این بازار در این هفته نسبت به هفته گذشته با ۳۱ درصد کاهش، از ۶۱۲ هزار و ۹۰۵ میلیارد ریال به ۴۲۴ هزار و ۵۹۰ میلیارد ریال رسید. همچنین، حجم کل معاملات این بازار از ۶۹ هزار و ۷۶۴ میلیون سهم در هفته گذشته به ۴۹ هزار و ۱۳۵ میلیون سهم رسید که کاهش ۲۹.۶ درصدی را نشان میدهد.
وضعیت صعود و نزول بازارها
در هفته یادشده، تمامی بازارها نسبت به هفته گذشته خود، روند کاهشی را طی کردند. بر این اساس، ارزش معاملات در بازار اول سهام، کاهش ۳۲ درصدی را در هفته جاری نسبت به هفته قبل تجربه کرد و از ۲۱۰ هزار و ۱۰۵ میلیارد ریال به ۱۴۲ هزار و ۸۵۹ میلیارد ریال رسید. حجم معاملات این بازار نیز که هفته قبل ۲۶ هزار و ۱۴۲ میلیون سهم بود به ۱۸ هزار و ۶۷۴ میلیون سهم در هفته جاری رسید و کاهش ۲۹ درصدی را به ثبت رساند. روند حرکت بازار دوم سهام نیز همانند بازار اول سهام کاهشی بود. بهطوریکه ارزش معاملات این بازار در هفته منتهی به هفدهم شهریور نسبت به هفته قبل، ۲۵ درصد کاهش یافت و از ۲۶۶ هزار و ۳۶۶ میلیارد ریال به ۱۹۹ هزار و ۶۳۶ میلیارد ریال رسید. حجم معاملات این بازار نیز با ۳۱ درصد کاهش، از ۳۸ هزار و ۴۳۸ میلیون سهم به ۲۶ هزار و ۶۸۹ میلیون سهم رسید. بازار بدهی همچون بازارهای دیگر، هفتهای سرخ را پشت سر گذاشت و ارزش معاملات این بازار با افت ۵۴ درصدی از ۱۵ هزار و ۴۵ میلیارد ریال در هفته قبل به ۶ هزار و ۹۱۷ میلیارد ریال در هفته جاری رسید. حجم معاملات بازار بدهی نیز از ۱۵ میلیون برگه به ۷.۰۵ میلیون برگه رسید که افتی ۵۴ درصدی را نشان میدهد. ارزش معاملات در بازار مشتقه در هفته قبل ۷۴۲ میلیارد ریال بود که در هفته جاری به ۲۷۳ میلیارد ریال رسید و کاهش ۶۳ درصدی را تجربه کرد. حجم معاملات در این بازار با ۹۷ درصد کاهش، از ۷۹ میلیون قرارداد در هفته قبل به ۱.۹ میلیون قرارداد در هفته جاری رسید. صندوقهای سرمایهگذاری قابل معامله نیز در هفته منتهی به هفدهم شهریور در مقایسه با هفته پیش، روندی نزولی داشتند و ارزش معاملات این بازار از ۱۲۰ هزار و ۶۴۸ میلیارد ریال در هفته قبل به ۷۴ هزار و ۹۰۶ میلیارد ریال در هفته جاری رسید و افت ۳۷.۹۱ درصدی را تجربه کرد. حجم معاملات در این بازار نیز با افت ۲۶ درصدی در این هفته نسبت به هفته قبل از ۵ هزار و ۹۲ میلیون یونیت به ۳ هزار و ۷۶۴ میلیون یونیت رسید.
روند افزایش شاخص کل ادامهدار شد
بر اساس این گزارش، شاخص کل بورس در هفته منتهی به هفدهم شهریور نسبت به هفته قبل رشد ۰.۳۵ درصدی را تجربه کرد و از یکمیلیون و ۵۲۰ هزار واحد تا یکمیلیون و ۵۲۶ هزار واحد صعود کرد که رشد ۵ هزار و ۳۸۲ واحدی را نشان میدهد. همچنین شاخص کل با معیار هموزن نیز در هفته جاری نسبت به هفته قبل روندی افزایشی داشت و با ۲.۳۵ درصد افزایش از ۴۵۵ هزار و ۳۷۳ واحد به ۴۶۶ هزار و ۹۶ واحد رسید و ۱۰ هزار و ۷۲۳ واحد افزایش یافت. همچنین ارزش معاملات خرد سهام در این هفته فاصله معناداری با روزهای خوب نه چندان دور گرفت و با میانگین ارزش 9847 میلیارد تومانی کار خود را به پایان رساند. این درحالی است که در ابتدای هفته ارزش معاملات در کانال 10 هزار میلیارد تومانی بود، اما در آخرین روز کاری به کانال 7 هزار میلیارد تومانی کاهش یافت که نشان از کمرمقی بیشتر بازار دارد. وضعیت ورود و خروج سرمایه حقیقی نیز روندی کاهشی به خود گرفت و در دو روز آخر شاهد خروج سرمایه حقیقی از بازار بودیم اما بهطورکلی میانگین این پارامتر در هفته گذشته 94 میلیارد تومان مثبت بود. طی هفته گذشته، گروه فلزات اساسی، خودرویی و شیمیایی بیشترین ارزش معاملات را به خود اختصاص دادند و میتوان گفت که گروه دارویی، رایانه و خودرویی بهخصوص سهام قطعهسازی معاملات جذابتری داشتند و بازدهی مناسبی را نیز نصیب سهامداران خود کردند. دلایل این بیرمقی در هفته اخیر بورس مشخص است. بیشک یکی از مهمترین عوامل را میتوان به دلار نسبت داد. بهطورکلی مدتی بود که بازار صعود و نزول خود را با دلار هماهنگ کرده بود و هرگونه تغییری در نرخ دلار، شرایط بورس را نیز دستخوش تغییر میکرد.
دلار هفته خود را در بازار آزاد با نرخ 27300 تومان شروع کرد و در طول هفته به دلیل خبرهای ضدونقیضی که از برجام و ادامه مذاکرات منتشر میشد، نوسان خاصی در دلار دیده نشد و صرفاً حرکات رفت و برگشتی در محدوده 26900 تا 27300 را از خود نشان میداد. همین عامل باعث شد که یکی از محرکهای مهم بازار، دیگر توانی برای کمک به رشد بورس نداشته باشد. البته در اواخر روز سهشنبه و بهخصوص چهارشنبه، شاهد افزایش دوباره قیمت دلار و حرکت آن به سمت 28 هزار تومان هستیم که میتوان تأثیر آن را در صورت ثبات و عدم ریزش دوباره، در بازار هفته آتی مشاهده کرد. اما یکی از عواملی که توانست تأثیری نسبی بر روی شرایط بازار بهخصوص در روزهای سهشنبه و چهارشنبه بگذارد، عرضه اولیه همزمان دو نماد کیمیا تک و فجهان بود که رویهمرفته در حداکثر حالت ممکن، سرمایهای بالغبر 5 میلیون تومان نیاز داشتند و همین عامل خود فشار عرضهای را بر روی اکثر سهام ایجاد کرد و اجازه رشد سنگین را به بازار نداد. درنهایت میتوان اینگونه جمعبندی کرد که شرایط موجود در نرخ دلار و ثبات و نوسان ناچیز آن در طی هفته، عدم توانایی بازار در عبور از یکی از مهمترین مقاومتهای تکنیکالی سر راه خود و نزدیک شدن قیمت نمادها به میزان ارزندگی آنها، باعث کاهش انگیزه فعالان بورس شدهاند و بر همین اساس، آنها صرفاً به نوسانات کوچک بسنده کرده یا اکثراً نظارهگر بودند.