رویداد

۱۴۰۰/۰۶/۲۰ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۸۲۰۰۹

به‌زودی سجامی‌ها هم می‌توانند از بورس کالا سیمان بخرند

سید جواد جهرمی، معاون عملیات و نظارت بر بازار بورس کالای ایران بابیان اینکه تاکنون ۶۴ شرکت سیمانی در بورس پذیرش‌شده است گفت: سه شرکت دیگر در نوبت پذیرش هستند که تا هفته آینده پذیرش آنها انجام می‌شود و بدین‌ترتیب بخش عمده صنعت سیمان در بورس کالا حضور یافته و پذیرش‌شده است. وی افزود: در بخش خریداران نیز کدهای بورسی در حال صدور است و تاکنون بیش از ۵۱۰۰ مشتری نسبت به خرید سیمان از بورس کالا اقدام کرده‌اند و بیش از ۱۰ هزار کد بورسی برای خریداران سیمان صادرشده است. به گفته او، در سه هفته اخیر و با احتساب هفته پیش رو حجم هفتگی عرضه سیمان در بورس کالا بالای یک‌میلیون تن بوده است. هفته قبل از ۱.۵ میلیون تن عرضه صورت گرفته ۱.۳ میلیون تن مورد معامله قرار گرفت. وی ادامه داد: ثبات عرضه‌ای که در چند هفته گذشته شکل گرفت توانست ثباتی را به بازار بدهد اما آن چیزی که در مورد قیمت‌ها صحبت می‌شود درواقع مکانیزم عرضه و تقاضا و آن چیزی است که در بازار اتفاق افتاده و سبب کشف قیمت می‌شود. لذا بورس نه در مورد روند قیمت‌ها در آینده و کاهش و افزایش آن و نه پیش‌بینی نرخ‌ها نمی‌تواند اظهارنظری داشته باشد. معاون عملیات و نظارت بر بازار بورس کالای ایران تأکید کرد: نکته مهم داشتن عرضه‌های منظم است و اینکه شرکت‌ها بتوانند با تمام توان عرضه‌های خود را انجام دهند و دراین‌بین وظیفه بورس کالا، مدیریت عرضه است. در سوی تقاضا نیز کنترل‌هایی از سوی وزارت صمت در قالب سامانه جامع تجارت و طرح افق در حال انجام و شکل‌گیری است تا بتوان زنجیره پس از بورس را نیز رصد کرد. وی اظهار داشت: زنجیره سمت عرضه از سوی بورس و با همکاری وزارت صمت در حال تکمیل شدن است و در صدور کدهای متقاضیان نیز روند رو به رشدی را شاهد هستیم و تقاضاها هر هفته در حال صعود است. جهرمی در پاسخ به این سوال که آیا روند صدور کدهای معاملاتی تسهیل شده است؟ گفت: بله، تا پیش‌ازاین برای مشتریان حقیقی موضوع مودی مالیاتی بودن و برای مشتریان حقوقی بحث صورت‌های مالی و اظهارنامه‌های مالیاتی جزو الزامات صدور کد بود اما در مورد معاملات سیمان این موارد فعلاً حذف‌شده تا روند پذیرش و صدور کد با سرعت‌بالا و بدون چالش انجام شود. ازاین‌رو تا جایی که می‌توانستیم دریافت مدارک را تسهیل کردیم و هفته آینده با ابلاغیه سازمان بورس، امکان معامله سیمان با کد سجام نیز فراهم می‌شود. 

معاون عملیات و نظارت بر بازار بورس کالای ایران در بخش دیگری از صحبت‌های خود در پاسخ به این سوال که برای جلوگیری از مهندسی قیمت‌ها باید چه اقدامی انجام داد اظهار داشت: برای جلوگیری از سودجویی در بازار باید عرضه‌های مناسبی در بورس اتفاق افتاده و بحث عرضه با جدیت پیگیری شود تا در همین سطوح حفظ شود به‌طوری‌که باعرضه بالای ۱.۲ میلیون تن سیمان در هفته می‌توان نیاز کشور را جوابگو بود. از سوی دیگر رصد بازار و خریدها پس از بورس باید از سوی وزارت صمت پیگیری شود. درواقع فرآیندهایی که از طرف وزارت صمت برای این کار تعریف می‌شود باید با جدیت دنبال شود تا درصورت‌ اخلال یا عدم تعادل در هر یک از بخش‌ها نسبت به آن اقدام و تصمیم‌گیری لازم اتخاذ شود. به گفته جهرمی عرضه و فروش کلیه سیمان تولیدی در بورس کالا موجب رقابتی‌تر شدن بازار سیمان و منصفانه‌تر شدن معاملات و کشف قیمت واقعی می‌شود.

شفاف‌سازی گام اول اعتمادسازی در بازار سرمایه 

رمضان علی سنگدوینی، نماینده مردم گرگان و آق‌قلا در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه موضوع شفاف‌سازی دستگاه‌های دولتی و غیردولتی از بحث‌های مهم نمایندگان مجلس شورای اسلامی است گفت: یکی از مهم‌ترین مسائلی که می‌تواند مسیر تصمیم‌گیری را برای این نظام یا مردم هموار کند، شفاف‌سازی عملکردها است. رمضان علی سنگدوینی افزود: سرمایه‌گذارانی که خواهان ورود به بازار سرمایه هستند باید بدانند که سازمان بورس چگونه و به کدام سمت‌وسو (مسائل مالی، تولیدی و توسعه‌ای) حرکت می‌کند. وی اعلام کرد: با توجه به انتشار صورت‌های مالی سازمان بورس و اوراق بهادار که بسیار مثبت ارزیابی می‌شود، دیگر سازمان‌ها و نهادهای مالی هم برای شفاف‌سازی صورت‌های مالی خود تشویق شدند. سنگدوینی تأکید کرد: با توجه به حضور ۵۰ میلیون نفری سرمایه‌گذاران در بازار سرمایه، شفاف‌سازی یک ضرورت است تا مردم نسبت به بازار سرمایه بی‌اعتماد نشوند زیرا در سال گذشته بسیاری از سرمایه‌گذاران بدون اطلاعات و آگاهی کامل، سرمایه‌های خود را وارد بازار کرده و دچار ضرر و زیان شدند. وی گفت: دستگاه‌های دولتی بر اساس ماموریتی که دارند باید شفاف‌سازی را سرلوحه فعالیت‌های خود قرار داده و دارایی‌های مردم را به‌درستی مدیریت کنند. نماینده مردم گرگان و آق‌قلا اظهار کرد: به نظر می‌رسد اقدام سازمان بورس برای انتشار صورت‌های مالی قابل‌تقدیر است زیرا امیدواری مردم و اعتماد ازدست‌رفته آنان را به بازار سرمایه برگرداند. وی بابیان اینکه شفاف‌سازی اعتماد بین مردم و دستگاه‌های دولتی را به همراه خواهد داشت، خاطرنشان کرد: مجلس شورای اسلامی نظارت‌کننده و ناظر بر قوانین است بنابراین به نظر می‌رسد وزارتخانه‌های متولی باید وارد این موضوع مهم شده و اعتمادسازی را در همه ارکان اقتصاد رقم بزنند و مجلس نیز بر اساس قوانین نظارت و تشویق‌های خود را برای متولیان امر خواهد داشت.