تلاش بایدن برای کنترل ارزهای دیجیتال
رویکرد کشورها نسبت به حوزه رمزارزها بسیار متفاوت بوده است. برخی مثل چین بهطور کامل با این فضا مخالفت و آن را ممنوع کردهاند، ولی برخی مثل السالوادور بیتکوین را به عنوان پول قانونی خود شناخته و اجازه معامله آن را دادهاند. دراین میان، کاخ سفید در بیانیهای به مشکلات ناشی از حملات سایبری به زیرساختها و باجافزارها اشاره کرده و استفاده غیرقانونی از رمزارزها را مورد توجه قرار داده است. گفته میشود که فرمان اجرایی جدید بایدن میتواند شرایط را برای ابزارهای مالی غیرسنتی سختتر کند. این فرمان شامل موضوعاتی مثل قانونگذاری در حوزه امور مالی، امنیت ملی و نوآوریهای اقتصادی خواهد بود. مفاد فرمان بایدن هنوز نهایی نشده و ممکن است تا پیش از امضا شدن دستخوش تغییراتی شود. این درحا لی است که بیتکوین در هفت روز گذشته شاهد یکی از بهترین دورههای قیمتی خود بود و در جریان این حرکت صعودی اخیر توانست قیمت خود را به ۵۵ هزار دلار برساند.
علت رشد اخیر قیمت بیتکوین
کارشناسان جیپیمورگان، بزرگترین بانک امریکا، معتقدند که دلیل اصلی افزایش قیمت بیتکوین در روزهای اخیر، بازگشت سرمایهگذاران نهادی به بازار این ارز دیجیتال بوده است. این بانک سنتی در یک یادداشت تحقیقاتی اعلام کرد که سرمایهگذاران نهادی در حال بازگشت به بازار بیتکوین هستند و این در حالی است که بسیاری از تحلیلگران هنوز اشارهای به دلایل حرکت صعودی اخیر بیتکوین نکردهاند. به گفته جیپیمورگان، سرمایهگذاران نهادی جدید برای فرار از تورم به بازار بیتکوین هجوم آوردهاند. این بانک توضیح میدهد که در گذشته سرمایهگذاران احتمالاً طلا را برای مقابله با تورم انتخاب میکردند، با این وجود آنها اکنون احساس میکنند که بیتکوین کارایی بیشتری در مقابله با تورم دارد. در گزارش جیپیمورگان آمده است: «به نظر میرسد سرمایهگذاران نهادی میخواهند دوباره در بیتکوین سرمایهگذاری کنند. شاید از نظر آنها بیتکوین در مقایسه با طلا ابزار بهتری برای مقابله با تورم است.» جیپیمورگان توضیح داده است که تنها در سال جاری، بیش از ۱۰ میلیارد دلار از صندوقهای قابلمعامله در بورس طلا خارج شده و این در حالی است که در بازه زمانی مشابه بیش از ۲۰ میلیارد دلار نقدینگی وارد صندوقهای سرمایهگذاری در بیتکوین شده است. در مقایسه با دیگر ارزهای دیجیتال، این جریان ورودی تأثیر مثبتی بر نرخ تسلط بیتکوین گذاشته است. از طرفی، افزایش سهم بیتکوین از بازار ارزهای دیجیتال را میتوان پیشرفت خوبی دانست، چراکه این موضع میتواند به معنی مشارکت بیشتر سرمایهگذاران نهادی در بازار بیتکوین، در مقایسه با ارزهای دیجیتال کوچکتر باشد. جیپیمورگان میگوید یکی دیگر از دلایل افزایش قیمت بیتکوین، این است که مقامات امریکایی به جامعه ارز دیجیتال اطمینان دادند که نمیخواهند این صنعت را ممنوع کنند. پیش از این در فضای ارزهای دیجیتال این ترس و نگرانی وجود داشت که امریکا هم مسیر چین را در پیش بگیرد و معاملات ارزهای دیجیتال را ممنوع کند.گری گنسلر، رییس کمیسیون بورس و اوراق بهادار امریکا، هم اخیراً اعلام کرد که امریکا بهدنبال ممنوعکردن ارزهای دیجیتال نبوده است. بانک جیپیمورگان اعلام کرد که رشد اخیر شبکه لایتنینگ و راهکارهای پرداختی لایه دوم که به پذیرش بیتکوین در السالوادور کمک کردند هم بر افزایش قیمت این ارز دیجیتال تأثیرگذار بودهاند.
بایدن روی یک فرمان اجرایی برای کنترل ارزهای دیجیتال کار میکند
این در حالی است که گزارشهای تازه نشان میدهد ظاهراً دولت بایدن قصد دارد برای قانونگذاری ارزهای دیجیتال از فرمان اجرایی استفاده کند. گفته میشود هدف بایدن از این کار شفافترکردن صنعت ارزهای دیجیتال و نظارت بیشتر بر این حوزه است. بایدن میخواهد برای هر حوزهای چهارچوب قانونی تعریف کند و ظاهراً اینبار ارزهای دیجیتال را مستقیماً هدف قرار داده است. به نظر میرسد که رییسجمهور امریکا بهدنبال صدور یک فرمان اجرایی است تا فضای ارزهای دیجیتال را شفافتر کند و کنترل بهتری بر این صنعت و فعالیتهای مرتبط با این حوزه داشته باشد. صدور فرمان اجرایی یکی از اختیارات رییسجمهور ایالات متحده است که بهکمک آن دولت میتواند حکمی را بهصورت قانون درآورد، با این حال اگر دادگاه یک فرمان اجرایی را خلاف قوانین تشخیص دهد، ممکن است آن حکم لغو شود.
این خبر برای اولینبار از سوی بلومبرگ منتشر شد و در آن به ادعاهای شخصی استناد شده بود که به گفته این رسانه، فردی مشهور است اما ترجیح داده نامش در این گزارش فاش نشود. با این حال انتشار این خبر چندان غافلگیرکننده نبود، چراکه بسیاری از کارشناسان با توجه به اظهارنظرهای اخیر برخی از اعضای کابینه، انتظار چنین حرکتی را داشتند. از آنجا که بایدن نمیتواند مستقیماً قانون موثری برای حوزه ارزهای دیجیتال وضع کند، میخواهد با استفاده از فرمان اجرایی که یکی از اختیارات سیاسی رییسجمهور ایالات متحده است، مقررات مورد نظر خود را بهصورت احکام قانونی به اجرا درآورد. بر اساس گزارش بلومبرگ، این فرمان اجرایی در ابتدا بسیاری از سازمانهای دولتی را موظف میکند تا با توجه به زمینهای که در آن تخصص دارند پیشنهادات خود را برای قانونگذاری در این حوزه ارایه کنند. به گفته وندی بنجامینسون، معاون سردبیر بلومبرگ که اخبار دولت امریکا را پوشش میدهد، وزارت خزانهداری، وزارت بازرگانی، بنیاد ملی علوم، بورس اوراق بهادار فایننشیال تایمز، کمیسیون معاملات آتی کالا، اداره درآمد داخلی و شورای امنیت ملی ایالات متحده از جمله سازمانهایی هستند که مشمول این دستور اجرایی میشوند. احتمالاً قرار است هرکدام از این سازمانها با کاخ سفید در ارتباط باشند و نظرات خود را درباره قانونگذاری بخشهای مختلف این حوزه مطرح کنند. ظاهراً دولت بایدن بهدنبال راهی میگردد تا دیدگاه نهادهای مختلف را با یکدیگر هماهنگ کند و از آنها بهرهمند شود.
واکنش فعالان حوزه ارز دیجیتال
طرفداران فناوری بلاکچین در قانونگذاری ارزهای دیجیتال با یکدیگر اختلاف نظر دارند. از طرفی، افرادی مانند راجر وِر و ایلان ماسک، که طرفدار آنارشیسم بازار آزاد و حریم خصوصی در حوزه فعالیتهای اقتصادی هستند، معتقدند که ارزهای دیجیتال نیازی به قانونگذاری ندارند و تلاشهای دولت برای نظارت بر این حوزه آزادی را از کاربران سلب میکند و در نهایت به کنترل مستقیم مردم منجر میشود. راجر وِر، سرمایهگذار و فعال در کسبوکارهای حوزه ارز دیجیتال، چند ماه پیش در توییتر خود گفته بود: «تصور کنید آنقدر مغزتان را شستوشو دادهاند که باور کردهاید اشخاص برای انتقال پول خود نیاز به اجازه دیگران دارند.» از طرف دیگر، افراد عملگرایی مانند مایکل سیلور، برد گارلینگهاوس و چهرههای سیاسی تأثیرگذار، معتقدند که شفافترشدن مقررات، امینت قانونی و اطمینان بیشتری را برای سرمایهگذاری جریان اصلی فراهم میکند و به استقبال گستردهتر سرمایهگذاران نهادی از بازار ارزهای دیجیتال منجر میشود. برد گارلینگهاوس، بنیانگذار ارز دیجیتال کاردانو، چند ماه پیش در توییتر نوشت: «برداشت اصلی من از این موضوع این است که جی کلایتون، رییس سابق کمیسیون بورس امریکا در حال پیوستن به کسانی است که میگویند ارزهای دیجیتال شفافیت قانونی ندارند و این موضوع باعث از بین رفتن نوآوری در امریکا میشود. مشخصاً کنایهآمیز است اما اقدامِ با تأخیر بهتر از اقدام نکردن است.» هر دو طرف ماجرا واکنشهای سریع و شفافی به این موضوع داشتهاند. برای مثال دیوید گاکشتاین، بنیانگذار پک پروتکل، گفته است این اقدام بایدن میتواند شفافیت بیشتری را برای اکوسیستم ارزهای دیجیتال به ارمغان آورد و باعث گسترش نوآوری شود. با این حال ریک مککراکن، در پادکست کاردانو لایو، خواستار واکنش فعالان حوزه ارزهای دیجیتال شد و این اقدام بایدن را با فرمان اجرایی سال ۱۹۳۳ روزولت مقایسه کرد. بر اساس فرمان اجرایی سال ۱۹۳۳، دولت امریکا استفاده از طلا را به عنوان پشتوانه پول ممنوع اعلام کرد و وزارت خزانهداری هم از فروش طلا در مقابل دلار منع شد.
یک سناتور امریکایی بین ۵۰ تا ۱۰۰ هزار دلار بیتکوین خریده است
در عین حال بیتکوین طرفداران پروپاقرصی هم در سنای امریکا دارد. سینتیا لومیس، نماینده جمهوریخواه ایالت وایومینگ در سنای امریکا و از طرفداران ارزهای دیجیتال، اعلام کرد که در ۱۶ اوت (۲۵ مرداد) و زمانی که بیتکوین با قیمتی کمتر از ۴۵,۰۰۰ دلار معامله میشد بین ۵۰,۰۰۰ تا ۱۰۰,۰۰۰ دلار بیتکوین خریده است. این افشاسازی مربوط به بخشی از قانون «افشای اطلاعات تجاری اعضای کنگره» است که بر اساس آن اعضای کنگره و کارکنان دولت نمیتوانند اطلاعات مربوط به درآمدهای شخصی خود را غیرعلنی نگه دارند. این قانون که با عنوان قانون استوک شناخته میشود، در آوریل ۲۰۱۲ (فروردین ۹۱) و توسط باراک اوباما، رییسجمهور سابق امریکا، به تصویب رسید. هدف از تصویب این قانون مبارزه با تجارت پنهانی اعضای کنگره و کارمندان دولت بود. به گزارش شبکه سیانبیسی، خرید لومیس خارج از فرصت ۴۵ روزهای اعلام شده که برای افشای اطلاعات تجاری در نظر گرفته شده است. گفته میشود علت این تأخیر خطایی بود که هنگام تشکیل پرونده به وجود آمده است. این خرید دو هفته پس از آن صورت گرفته است که لومیس و چند سناتور دیگر تلاش میکردند تا اصلاحیهای را به لایحه سرمایهگذاری زیرساختی دولت بایدن اضافه کنند که حاوی بندهایی برای حمایت از صنعت ارزهای دیجیتال بود. این اصلاحیه دوحزبی از سوی مارک وارنر و کریستن سینما، سناتورهای امریکایی هم مورد حمایت قرار گرفته بود. هدف از ارایه این اصلاحیه این بود که استخراجکنندگان و ارایهدهندگان کیف پولهای ارز دیجیتال از ارایه گزارشهای مالیاتی معاف شوند. اصلاحیه لومیس به شکل بحثبرانگیزی به لایحه سرمایهگذاری زیرساخت راه پیدا نکرد و این طرح بدون تغییر در تاریخ ۱۰ اوت (۱۹ مرداد) به تصویب سنا رسید. پت تومی، سناتور جمهوریخواه و نماینده پنسیلوانیا، گفته بود که این لایحه پر از نقص و ایراد است و برخی از شرکتهای فعال در حوزه ارزهای دیجیتال، امکان ارایه گزارشهای مالیاتی به شیوهای که در این طرح آمده است را ندارند. لایحه سرمایهگذاری زیرساختی هنوز در مجلس نمایندگان به رأیگیری گذاشته نشده است و به نظر میرسد علت این تأخیر رسیدگی کنگره به اقدامات معوقه است. خرید لومیس با توجه به موضع سرسختانه او در حمایت از ارزهای دیجیتال، چندان تعجبآور نیست. پیش از اینکه قیمت بیتکوین به زیر ۳۰ هزار دلار برسد، او گفته بود که دوست دارد بیتکوین بخرد، با این حال هنوز مشخص نیست که لومیس در آن زمان بیتکوین داشته است یا خیر. او در ژوئن (خرداد) به فاکس نیوز گفته بود: «واقعاً درباره این موضوع هیجانزدهام و به محض اینکه قیمت کمی پایینتر بیاید، باز هم مقداری بیتکوین میخرم.»