تکاپوی بورسهای جهانی
کاهش رشد اقتصادی چین باعث ریزش برخی از شاخصهای مهم بورسی جهان شد. رشد اقتصادی بیشتر کشورهای جهان در حالش کاهش است و این مساله بهنوبه خود کمی فعالان بازار بورس را نسبت به چشمانداز پیش روی اقتصاد جهان نگران کرده است. اقتصاد چین در سهماهه سوم امسال رشد ۴.۹ درصدی را به ثبت رساند که در مقایسه با فصل قبل ۳.۰ درصد کمتر شده است. این رشد اقتصادی همچنین ۰.۳ درصد کمتر از نرخ پیشبینیشده قبلی توسط کارشناسان است و بدترین رشد اقتصادی فصلی چین در طول دو فصل اخیر محسوب میشود.
صورتهای سود و زیان منتشرشده بسیاری از شرکتهای بزرگ بورسی امیدوارکنندهتر از چیزی بوده است که پیشتر تصور میشد. میزان درآمد شرکتهای بزرگ در سهماهه سوم سال بهویژه در بخش خدمات مالی و بانکی افزایش قابلملاحظهای داشته که میتواند نویدگر افزایش حجم تجارت خارجی و سرمایهگذاریها در ماههای پایانی سال باشد. از طرف دیگر بهبود نسبی وضعیت تراشهها نیز میتواند در بخش صنعت به افزایش میزان تولیدات کارخانهها کمک کند.
بازار کار بسیاری از کشورها تحت تأثیر پیامدهای کرونا باقیمانده است؛ دادههای منتشرشده توسط وزارت کار امریکا نشان میدهد تا پایان سپتامبر بیش از دو میلیون و ۷۰۰ هزار امریکایی بیکاری طولانیمدت را تجربه کردهاند بدان معنا که از زمان بیکاری آنها بیش از ۶ ماه میگذرد. این رقم بیش از یکسوم کل جمعیت بیکاران را تشکیل میدهد.
بالا بودن نرخ بیکاری احتمالاً کار بانکهای مرکزی را برای بازگرداندن شرایط اقتصادی به حالت عادی دشوارتر خواهد کرد.
درحالی که بیشتر کارشناسان اقتصادی انتظار کاهش یا دستکم ثابت ماندن تورم امریکا را داشتند، متوسط نرخ تورم بزرگترین اقتصاد جهان در ۱۲ ماه منتهی به سپتامبر با ۰.۱ درصد افزایش نسبت به دوره مشابه منتهی به ماه قبل به ۵.۴ درصد رسید. این نرخ تورم که ۰.۲ درصد بیشتر از نرخ مورد انتظار قبلی و بالاترین سطح تورمی ثبتشده در امریکا در ۱۳ سال اخیر بوده، بیش از همه تحت تأثیر افزایش قیمت بخش انرژی قرارگرفته؛ بهگونهای که تورم بنزین به ۲۴.۸ درصد رسیده است.
صندوق بینالمللی پول در گزارش جدیدی اعلام کرد برآورد خود از متوسط رشد اقتصادی کشورهای جهان در سال ۲۰۲۱ را به ۵.۹ درصد کاهش داده که این رقم ۰.۱ درصد کمتر از برآورد قبلی این نهاد است. صندوق بینالمللی پول همچنین انتظار دارد متوسط رشد اقتصادی جهان در سال آینده از رقم امسال نیز کمتر شده و به ۴.۹ درصد برسد. این نهاد با اشاره به اینکه اختلالهای ایجادشده ناشی از کرونا بهویژه در بخش تجارت خارجی ادامه خواهد داشت بار دیگر بر ضرورت واکسیناسیون تأکید کرد.
کریس بوشامپ، تحلیلگر بازار سرمایه در موسسه تریدرای جی گفت: یک مساله آشکار در معاملات بازار این است که هنوز نگرانیهای مختلف از شاخصهای کلان اقتصادی مانع از سرازیر شدن بخش قابلتوجهی از سرمایههای تازه به بازار میشود و این یعنی بازارها برای آغاز یک دوره صعودی پرقدرت با مشکل مواجه هستند. اینکه درنهایت بانکهای مرکزی بهویژه فدرال رزرو تصمیم بگیرند تا سیاستهای معکوس سیاستهای فعلی را اجرایی کنند، تعیینکننده خواهد بود.
در بورس امریکا و والاستریت بیشتر شاخصها صعودی بودند؛ تا جایی که دو شاخص از سه شاخص اصلی بورسی در سطح بالاتری از روز قبل خود بسته شدند. شاخص «داوجونز ایدانستریال اوریج» با ۰.۲۱ درصد کاهش نسبت بهروز قبل و در سطح ۳۵ هزار و ۲۲۳.۴۹ واحد بسته شد. شاخص «اساند پی ۵۰۰» با ۰.۲۲ درصد صعود تا سطح ۴۴۸۲.۳۵ واحدی بالا رفت و دیگر شاخص مهم بورسی امریکا یعنی «نزدک کامپوزیت» با ۰.۷۲ درصد افزایش در سطح ۱۵ هزار و ۶.۹۵ واحدی بسته شد.
در معاملات بازارهای بورس در اروپا، شاخص «فوتسی ۱۰۰» بورس لندن با ۰.۴۲ درصد کاهش نسبت بهروز قبل و در سطح ۷۲۰۳.۸۳ واحد بسته شد. شاخص «دکس ۳۰» بورس فرانکفورت در آلمان با ریزش ۰.۷۲ درصدی و ایستادن در سطح ۱۵ هزار و ۴۷۴.۴۸ واحدی به کار خود خاتمه داد و شاخص «کک ۴۰» بورس پاریس با عقبگرد ۰.۸۱ درصدی در سطح ۶۶۷۳.۱۰ واحد بسته شد. در مادرید شاخص «ایبکس ۳۵» ۰.۶۸ درصد پایین رفت و به ۸۹۳۶.۰۱ واحد رسید.
در معاملات بورسهای آسیا، شاخصها عملکرد بدی داشتند؛ تا جایی که شاخص «نیک کی ۲۲۵» بورس توکیو ژاپن با کاهش ۰.۱۵ درصدی تا سطح ۲۹ هزار و ۲۵.۴۶ واحدی پایین رفت. شاخص «هانگ سنگ» بورس هنگکنگ ۰.۳۱ درصد بالا رفت و در سطح ۲۵ هزار و ۴۰۹.۷۵ واحد بسته شد. در چین شاخص «شانگهای کامپوزیت» ریزش ۱.۱۶ درصدی را تجربه کرد و در سطح ۴۸۷۴.۸۲ واحد بسته شد. در استرالیا شاخص «اساند پی اساند ایکس ۲۰۰» بورس سیدنی با ۰.۲۶ درصد افزایش و ایستادن در سطح ۷۳۸۱.۰۷ واحدی به کار خود خاتمه داد. در بین دیگر شاخصهای مهم آسیایی، شاخص «تاپیکس» ژاپن نزولی بود.