شرایط برخورداری از ۹ ماه مرخصی زایمان برای بیمهشدگان زن
مدیرکل امور بیمهشدگان سازمان تأمین اجتماعی شرایط برخورداری بیمهشدگان زن از ۹ ماه مرخصی زایمان، مدارک مورد نیاز، نحوه تقاضا، نحوه محاسبه مبلغ و... را تشریح کرد. مهدی شکوری در خصوص اینکه مرخصی زایمان به کدام گروه از بیمهشدگان تعلق میگیرد، گفت: مرخصی زایمان در زمره تعهدات کوتاهمدت این سازمان است و به بیمهشدگان زن شاغل در کارگاههای مشمول قانون تأمیناجتماعی که دارای رابطه مزد بگیری با کارفرما باشند، پرداخت میشود. او به شرایط بیمهشدگان برای استفاده از آن اشاره کرد و افزود: براساس ماده ۶۷ قانون تأمین اجتماعی بیمهشدگان زن که طی یک سال قبل از زایمان، سابقه پرداخت حق بیمه ۶۰ روز کار را داشته باشد میتواند به شرط عدم اشتغال به کار و مزد بگیری، از کمک بارداری استفاده کنند. ضمن آنکه بیمه شده باید در تاریخ شروع استراحت، مشغول به کار بوده یا در مرخصی استحقاقی باشد. مدیرکل امور بیمهشدگان سازمان تأمین اجتماعی در مورد استفاده بیمهشدگان نیز گفت: محدودیتی در مرتبه استفاده از مرخصی زایمان نبوده و بابت هر زایمان در صورت احراز شرایط قانونی قابل پرداخت است.
مدت زمان مرخصی زایمان
او با اشاره به اینکه مدت مرخصی زایمان برای تمامی بیمهشدگان مشمول، یکسان است تاکید کرد: برای زایمانهای یک قلو و دو قلو ۹ ماه و برای وضع حملهای سه قلو و بیشتر، یکسال است. شکوری در پاسخ به این سوال که سالهای گذشته بسیاری از بیمهشدگان برای استفاده از ۹ ماه مرخصی زایمان به دیوان عدالت اداری مراجعه و شکایت تنظیم میکردند، چه تعداد شکایت علیه سازمان ثبت میشد و چه مشکلاتی در این خصوص ایجاد شده بود ادامه داد: در سال ۱۳۹۹ حدود ۱۷ هزار دادخواست در دیوان عدالت اداری برای پرداخت ۹ ماه کمک بارداری علیه این سازمان ثبت شد که اجرای دادنامههای مذکور علاوه بر مشکلات اداری و حقوقی بار مالی قابل توجهی را به سازمان تأمین اجتماعی تحمیل کرد که خوشبختانه با صدور مصوبه در اردیبهشت ماه ۱۴۰۰ توسط دولت، مشکلات مربوط به نحوه تأمین بار مالی مربوط به افزایش مرخصی زایمان به ۹ ماه و همچنین ضرورت مراجعه مردم به دیوان عدالت اداری مرتفع شد. او تاکید کرد: سال گذشته ۱۹۲ هزار و۳۱۵ سند کمک بارداری به مبلغ ۵۵۰ میلیارد تومان و در شش ماهه اول سال ۱۴۰۰ نیز ۹۲ هزار و۷۸۴ سند کمک بارداری به مبلغ ۳۵۰ میلیارد تومان صادر و به حساب متقاضیان واریز شده است.
ثبت نام غیر حضوری و مدارک مورد نیاز
مدیرکل امور بیمهشدگان سازمان تأمین اجتماعی در پاسخ به این سوال که بیمهشدگان برای برخورداری از مرخصی زایمان چگونه باید اقدام کنند و آیا به شیوه غیرحضوری میتوانند درخواست دهند اظهار داشت: به منظور تسهیل در پرداخت مرخصی زایمان به مادران و کاهش مراجعه آنان به واحدهای اجرایی، امکان ارایه درخواست و بارگذاری مستندات و مدارک مربوطه از طریق مراجعه به درگاه غیرحضوری به نشانی ES.tamin.ir فراهم شده است. به گفته او، برای استفاده از مرخصی زایمان لازم است گواهی ولادت یا شناسنامه نوزاد، شناسنامه بیمه شده و گواهی پزشک متخصص در سامانه خدمات غیرحضوری بارگذاری شود. ضمناً با بهرهگیری از سرویسهای سایر مراجع ذیربط از جمله سازمان ثبت احوال کشور کنترلهایی در زمینه تاریخ ولادت فرزند و ارتباط نسبی مادر و فرزند به صورت غیرحضوری انجام میشود. شکوری در خصوص اینکه آیا بیمهشدگان زن باردار میتوانند قبل از زایمان از مرخصی زایمان استفاده کنند نیز گفت: بیمه شده میتواند حداکثر سه ماه از مدت مرخصی بارداری را قبل از تاریخ زایمان استفاده کند، ضمناً در صورت ابتلاء بیمه شده به بیماریهایی که سلامت جنین یا مادر را تهدید میکند، متقاضیان میتوانند با ارایه گواهی پزشک متخصص و تأیید شورای پزشکی، در دوره بارداری از غرامت دستمزد ایام بارداری و مازاد بر استراحت زایمان استفاده کنند. او در مورد محاسبه مبلغ مرخصی زایمان نیز افزود: میزان کمک هزینه بارداری، معادل دوسوم آخرین مزد یا حقوق بیمهشده است که با در نظر گرفتن روزهای استراحت پرداخت میشود.
اما و اگرهای کارفرمایان
با همه این قوانین و اخباری که در مورد مرخصی زایمان زنان از سوی مسوولان اعلام میشود اما تصویب این قوانین هم مانند بسیاری دیگر تا زمانی که ضمانت اجرایی نداشته باشند نمیتوانند مشکلات را حل کنند. قانون مرخصی زایمان از سوی بسیاری از شرکتهای خصوصی اجرا نمیشود. شاید یکی از دلایلی که زنان فرصتهای شغلی خود را در مقایسه با مردان از دست میدهند چنین قانونهایی باشد که اغلب کارفرمایان از اجرای آن دل خوش ندارند و ترجیح میدهند به جای استخدام یک زن که ممکن است در طول دوران کاری خود به 9 ماه مرخصی زایمان احتیاج داشته باشد که البته در این ماهها حقوقش را هم دریافت کند، مردی را استخدام کنند که تمام مدت و بدون مرخصیهای طولانیمدت به انجام وظایف خود بپردازد و به این ترتیب دیگر دغدغهای در این زمینه نداشته باشند.