رویداد

۱۴۰۰/۰۸/۱۲ - ۰۳:۱۱:۱۵
کد خبر: ۱۸۳۵۸۱

90 درصد سرمایه مردم در بورس نابود شد

سیدناصر موسوی لارگانی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی روز سه‌شنبه مجلس شورای اسلامی و پیش از رای‌گیری نمایندگان درباره تصویب تحقیق و تفحص از عملکرد سازمان بورس اوراق بهادار، گفت: میلیون‌ها نفر سهامدار اصلی و خانواده‌های آنها امروز منتظر تصمیم نمایندگان مجلس هستند تا آنهایی که برای جیب خود، سرمایه مادی مردم و از آن مهم‌تر اعتمادشان به دولت را سلب کرده‌اند، مجازات شوند. نماینده مردم فلاورجان در مجلس شورای اسلامی افزود: درباره افزایش شاخص و افت تاریخی آنکه موجب شد ۹۰ درصد سرمایه ملت در حدود هزار و ۵۰۰ هزار میلیارد تومان ذوب و نابود شود، دو شائبه وجود دارد؛ ابتدا اینکه تأمین کسری بودجه دولت از طریق دست انداختن در سرمایه مردم در بورس صورت گرفته و دوم اینکه اشخاص دانه درشت سیاسی، حقوقی‌ها، شرکت‌های کاغذی و کارگزاران در یک سال چه میزان از سرمایه ملت را به جیب زدند. عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: بررسی تحولات رخ داده در سازمان بورس و اوراق بهادار و چگونگی و علت واقعی تشویق میلیونی مردم به حضور در بورس بدون دادن آموزش لازم به ملت و بررسی اینکه آیا در این فرآیند دولت دنبال کسری بودجه بوده یا خیر، سوال اصلی متقاضیان تحقیق و تفحص است. موسوی لارگانی گفت: این طرح در شهریور ماه به امضای ۱۴۰نفر از نمایندگان رسید تا با اولویت بررسی شود. زیرا مردم در هر جایی از نمایندگان خود نسبت به سرمایه از دست رفته‌شان سوال می‌کنند و می‌گویند ما به رییس دولت اعتماد کردیم و سرمایه خود را وارد بورس کردیم.

وی اضافه کرد: در سال ۹۹ رشد غیرمنتظره بازار سرمایه و افت شایان توجه و حضور آحاد مردم در بازار سرمایه و دخالت‌های صریح دولت در بازار سرمایه و دعوت عملی از آحاد ملت برای سرمایه‌گذاری در بورس موجب شد که بازار سرمایه نوسانات بسیار زیادی داشته باشد.  موسوی لارگانی خاطرنشان کرد: یکی از گناهان نابخشودنی دولت قبل، پودر کردن سرمایه مردم مظلوم است که تورم، بیکاری و سایر مشکلات معیشتی امان‌شان را بریده بود. با خودخواهی روحانی فرصت سهامداری مردم و حتی تغییر کلی سیستم بانک محوری به بورس‌محوری، اقتصاد برای دهه‌ها از بین رفت و میراث بی‌اعتمادی مردم را به جا گذاشت. نماینده متقاضیان تحقیق و تفحص از سازمان بورس و اوراق بهادار تصریح کرد: سال گذشته کارشناسان هشدار می‌دادند که بورس وضعیت شبیه به قمار دارد اما دولت دوازدهم بر عکس آن، تولید که بخش واقعی اقتصاد است را رها کرد و بورس و سفته‌بازی را تقویت کرد. موسوی لارگانی ادامه داد: در اردیبهشت ماه ۹۹ بانک مرکزی به یک باره سود سپرده‌ها را کاهش داد و مردم پول‌هایشان را از بانک‌ها بیرون کشیدند و در بورس سرمایه‌گذاری کردند و به یک باره سرمایه‌ آنها نابود شد؛ پذیرش شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی در بورس و پذیرش دو صندوق دارایی یکم و پالایشی یکم و تبلیغات مکرر مسوولان ارشد دولتی در تلویزیون زمینه جذب سرمایه‌گذاران بیشتر را فراهم کرد. نماینده مردم فلاورجان در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: در مرداد ماه سقوط شاخص آغاز شد، در ۲۶ مرداد ۹۹ بورس تهران با ۸۹ درصد ریزش رکورد سقوط در ۵۳ سال گذشته را شکست؛ همچنین در دوم شهریور ماه با خروج ۳ هزار هزار میلیارد تومان از بورس رکورد تاریخی خروج نقدینگی از بازار بورس شکسته شد.  وی یادآورشد: سرمایه مردم در حالی از دست رفت که پول خیلی از سهامداران در نمادهای شرکت‌های ایران خودرو، سایپا، شستا و ... قفل شده بود و دیگر قادر به فروش آن نیز نبودند و اکنون نیز این روند ادامه دارد.  موسوی در ادامه دستکاری دولت در شاخص بورس، عدم اجازه ورود شرکت‌هایی که همه مراحل را طی کرده‌اند به بورس و ورود شرکت‌های کاغذی به بورس را از دلایل تقاضای تحقیق و تفحص عنوان کرد و گفت: شرکتی که کل سرمایه‌اش ۲۰۰ میلیارد تومان بود را طی سه ماه آن را وارد بورس کردند که تمام مراحل را طی نکرده و نهایتا بخشی از سرمایه‌ این شرکت ۲۰۰ میلیارد تومانی را به ۳ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان فروخته‌اند در حالی که این شرکت حتی دفتر مرکزی ندارد. وی با اشاره به یقه سفیدهایی که طی یک سال گذشته ده‌ها میلیارد تومان از بورس به جیب زده‌اند باید بسزای عمل خود برسند، ادامه داد: افزایش نرخ بهره بین بانکی و فروش اوراق توسط دولت، فروش سهام توسط دولت به منظور جبران کسری بودجه و شایعه قیمت‌گذاری دستوری در صنعت فولاد، تأییدها و تکذیب‌های پی در پی برای عرضه صندوق‌های ATF دولتی، فروش‌های هیجانی حقوقی‌های بازار در نمادهای مختلف و ... از جمله مسائلی است که موجب شد سقوط شاخص بورس رخ دهد. لارگانی خاطرنشان کرد: رشد حبابی شاخص، علت تشویق روحانی به حضور مردم در بورس بدون هیچ‌گونه آموزش، گرانفروشی سهام، فروش سهام کاغذی از دیگر مسائل مرتبط با موضوع مذکور است.

رفع مشکل توزیع سود شرکت‌های بورسی از طریق سجام

مجید عشقی، رییس سازمان بورس و اوراق بهادار به توزیع سود نقدی شرکت‌ها از طریق سامانه سجام اشاره کرد و گفت: پیرو مذاکراتی که در جلسه با رییس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی صورت گرفت، توزیع سود نقدی شرکت‌ها از طریق سامانه جامع اطلاعات مشتریان (سجام) با اولویت بالا در دستور کار قرار گرفته است. وی افزود: پیرو همین موضوع در آینده نزدیک مشکلات توزیع سود شرکت‌های بورسی از طریق سامانه جامع اطلاعات مشتریان (سجام) به‌طور کامل مرتفع خواهد شد.