بازار سرمایه
چرا p/e بورس در یکسال کمتر از نصف شد؟
باشگاه خبرنگاران| آرتا اسدی، کارشناس بازار سرمایه در خصوص روند P/E بازار سرمایه در یکسال اخیر گفت: همانطور که در نمودار مشاهده میکنید از آبان ۹۹ تا آبان ۱۴۰۰ نسبت p/e بازار نزولی بوده است. این روند نزولی نشاندهنده افت قیمت سهام در برابر رشد سودآوری بسیاری از شرکتهای بورسی بوده است.
این کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این پرسش نسبت P/E چیست؟ اظهار کرد: p/e نسبتی از قیمت به سود هر سهم در یک نماد است. این نسبت از دو جهت، یکی تمایلات معاملگران برای قیمتگذاری سهم و از طرف دیگر بررسی شدت قیمت نسبت به ارزش واقعی سهم بررسی میشود.
او بیان کرد: به عبارت دیگر اگر p/e سهمی بالا باشد به این معناست که، قیمت سهم از ارزش واقعی آن بالاتر است و از طرف دیگر نیز، نشاندهنده این است که سرمایهگذاران پیشبینی افزایش سودآوری شرکت در آینده را دارند.
اسدی در پاسخ به این پرسش که، علت کاهش p/e بازار در یکسال اخیر چیست؟ اظهار کرد: علت ریزش p/e بازار سرمایه، کاهش قیمتها و افزایش سودآوری شرکتهاست. پس از کاهش قیمت تمام سهمها، تمایل سرمایهگذاران به سرمایهگذاری در بورس کاهش یافت. از طرف دیگر نیز در یک سال گذشته علی رغم همه مشکلات اقتصادی و شیوع کرونا شرکتها رشد خوبی در سودآوری داشتند، که این رشد خود به خود باعث کاهش نسبت p/e بازار شده است، نسبتی که افت آن با کاهش قیمت سهام، تشدید شد.
او بیان کرد: الزاما کاهش یا افزایش p/e نمیتواند مبنای تحلیل و خرید یا فروش یک سهم باشد اما میتوان از کاهش p/e نتیجه گرفت که، حداقل بازار سرمایه در نرخهای هیجانی یا نرخهای بالا قرار ندارد و قیمت سهمها از ارزش ذاتی شرکتها دور نیستند.
کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این پرسش که بیشترین و کمترین p/e مربوط به کدام صنعت است؟ گفت: بیشترین نسبتهای p/e بازار به گروه خودرویی و نمادهایی همچون خکمک با نسبت p/e ۱۰۰۶ خآذین با ۸۵۳ و خنصیر با ۱۳۸ است. کمترین p/e نیز متعلق به گروه نفتی در سهام همچون شاوان ۴.۹، شراز ۴.۹۵ و شبندر ۵.۰۹ است.
دلیل اختلاف نرخ فروش اوره صادراتی چیست؟
سنا| رییس اداره نظارت بر ناشران گروه شیمیایی و غذایی سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به اخبار منتشر شده در فضای مجازی مبنی بر تفاوت نرخ فروش اوره صادراتی در گزارش فعالیت ماهانه برخی از شرکتهای پتروشیمی با نرخ فعلی اوره، گفت: سازمان بورس و اوراق بهادار از شرکتهایی که این وضعیت برای آنها پیش آمده، خواستار شفافسازی شده است.
ولیالله جعفری ادامه داد: شرکتهای پتروشیمی پردیس، پتروشیمی کرمانشاه، پتروشیمی شیراز و پتروشیمی خراسان شرکتهایی هستند که در ماه گذشته، تفاوت قیمت فروش صادراتی اوره نسبت به نرخ اوره فوب خلیج فارس در زمان ارایه گزارش داشتهاند.
به گفته این مقام مسوول، در شفافسازی منتشر شده از سوی شرکت پتروشیمی کرمانشاه، دلیل این اختلاف در نرخ، فاصله زمانی ثبت سفارش و صدور پیش فاکتور تا تاریخ تحویل کالا و همچنین تفاوت در نرخ اوره صادراتی شرکتهای پتروشیمی اوره ساز بوده است.
رییس اداره نظارت بر ناشران گروه شیمیایی و غذایی سازمان شفافسازی و توجیه منتشر شده از شوی شرکت پتروشیمی کرمانشاه را چنین توضیح داد: «شرکتهای تولیدکننده اوره در راستای مدیریت کنترل تولید و جلوگیری از انباشت محصول و جلوگیری از توقف تولید، اقدام به پیش فروش محصول میکنند.
در نتیجه، صدور پیش فاکتور و زمان تحویل محصول و تاریخ محقق شدن فروش تفاوت دارد. این امر موجب اختلاف قیمت ثبت شده در دفاتر با نرخ جهانی ماه مورد گزارش میشود. ارقام گزارش شده در خصوص فروش صادراتی مهر ماه با توجه به توضیحات فوق مربوط به پیش فاکتور صادره در شهریور ماه است که مطابق با قیمتهای جهانی آن ماه بوده و با توجه به برداشت محصول در مهر ماه فاکتور فروش صادر و درآمد محقق شده است. با توجه به روند رو به رشد قیمت محصول اوره در مهر ماه و اقدامات صورت گرفته در خصوص پیش فروش محصول، برداشت محصول فروخته شده مهرماه در آبان ماه صورت میپذیرد و با قیمتهای جهانی مهر ماه مطابقت دارد.»
به گفته جعفری، شرکت پتروشیمی پردیس نیز با انتشار اطلاعیه شفافسازی بخشی از تفاوت مذکور را ناشی از فروش تهاتری عنوان کرده است.
وی در پایان از پیگیریهای مستمر سازمان بورس بهمنظور انتشار اطلاعیه شفافسازی از سوی سایر شرکتهای پتروشیمی اورهساز خبر داد.