گروسی، مدیرکل آژانس: مذاکراتم در ایران بینتیجه بود
در غیاب دسترسی منظم آژانس به تجهیزات نظارتی و نظارتی خود در تمامی تأسیسات و مکانهای ایران در رابطه با برجام، آژانس توافق موقتی را که در فوریه 2021 با ایران به دست آوردم، حفظ تداوم آگاهی ما از برنامه هستهای را تسهیل میکند. با این حال، تمدید مکرر توافق که اکنون برای حدود 9 ماه برقرار است، به چالشی مهم برای توانایی آژانس برای بازگرداندن این تداوم آگاهی و اطلاع تبدیل شده است.
رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در نشست شورای حکام، گزارش خود درمورد ایران را بیان کرد و گفت مذاکراتش در تهران بینتیجه مانده است.
امیرعبداللهیان: توافق اصولی برای حل مشکلات فنی با آژانس در سفر گروسی حاصل شده
به گزارش «انتخاب»؛ در ادامه این مطلب آمده است: دیروز از تهران برگشتم، اکنون آماده هستم تا شما را در مورد وضعیت پادمانی در مورد ایران در جریان بگذارم. من مذاکرات فشردهای با مقامات ارشد ایرانی برای رسیدگی به مسائل پادمان برجسته ایران داشتم. همانطور که گزارش خواهم داد، این مذاکرات بینتیجه ماند. تا 23 فوریه 2021، آژانس اجرای تعهدات هستهای ایران تحت برجام را راستیآزمایی و نظارت کرد. با این حال، از آن تاریخ، این فعالیتها بهطور جدی در نتیجه تصمیم ایران برای توقف اجرای تعهدات مرتبط هستهای خود تحت برجام، از جمله پروتکل الحاقی، تضعیف شده است. در غیاب دسترسی منظم آژانس به تجهیزات نظارتی و نظارتی خود در تمامی تأسیسات و مکانهای ایران در رابطه با برجام، آژانس توافق موقتی را که در فوریه 2021 با ایران به دست آوردم، حفظ تداوم آگاهی ما از برنامه هستهای را تسهیل میکند. با این حال، تمدید مکرر توافق، که اکنون برای حدود 9 ماه برقرار است، به چالشی مهم برای توانایی آژانس برای بازگرداندن این تداوم آگاهی و اطلاع تبدیل شده است.
علاوه بر این، برخلاف توافق صورت گرفته بین آژانس و ایران در 12 سپتامبر 2021، عدم دسترسی به تاسیسات کرج باعث شده است که بازگرداندن نظارت و نظارت بر تمامی تأسیسات و مکانهای ایران در رابطه با برجام امکانپذیر نباشد. این بهطور جدی بر توانایی آژانس برای بازگرداندن تداوم اطلاع و نظارت بر تاسیسات تأثیر میگذارد، چیزی که بهطور گسترده در رابطه با بازگشت به برجام ضروری شناخته شده است.
در 23 نوامبر 2021، دیدارهایی در تهران با معاون رییسجمهور و رییس سازمان انرژی اتمی ایران و وزیر امور خارجه داشتم. علیرغم تلاشهای من، این مذاکرات و رایزنیهای گسترده برای رسیدگی به مسائل پادمانهای باقیمانده ایران که در دو گزارش به تفصیل شرح داده شد، بینتیجه ماند.
امیرعبداللهیان: پیگیر صدور بیانیه مشترک با آژانس در اولین فرصت هستیم
وزرای امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین، امروز در یک گفتوگوی برخط، در مورد گسترش روابط دوجانبه، تحولات افغانستان و مذاکرات برجام برای لغو تحریمهای غیرقانونی رژیم امریکا علیه ملت ایران تبادلنظر کردند. وزیر امور خارجه کشورمان با ابراز خرسندی از تحولات مثبت روابط دو کشور در چند ماه اخیر، اظهار داشت: تمهیدات لازم برای اجرایی شدن توافقات اقتصادی دو کشور انجام شده و جزییات آن در اولین فرصت به طرف چینی ارایه خواهد شد.
امیر عبداللهیان دخالت رژیم امریکا در امور داخلی چین به بهانههای مختلف و تلاش این کشورها برای سیاسی کردن ورزش از جمله با منع دسترسی تیمهای ورزشی ایرانی به منابع مالی و تهدید به عدم مشارکت در المپیک زمستانی پکن را محکوم کرد.
وزیر امور خارجه با تشریح رایزنیهای همهجانبه جمهوری اسلامی ایران با 1 +4 و سفر مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران، تاکید کرد: توافق اصولی برای حل مشکلات فنی با آژانس در این سفر حاصل شده و پیگیر صدور بیانیه مشترک در اولین فرصت ممکن هستیم.
امیر عبداللهیان افزود: جمهوری اسلامی ایران با اراده کامل وارد مذاکرات وین برای حصول توافق خوب میشود و با توجه به خروج غیرقانونی امریکا و عدم پایبندی طرف اروپایی، چنانچه آنها با اراده لازم برای اجرای تعهداتشان وارد مذاکرات بشوند، امکان دسترسی سریع به توافق وجود دارد.
وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به سفر اخیر فرستاده ویژه جمهوری اسلامی ایران به کابل، اظهار داشت: در گفتوگو با مقامات طالبان به عنوان هیات حاکمه سرپرستی افغانستان، بر اهمیت تشکیل دولت فراگیر و باز بودن مرزهای دو کشور برای تامین نیازهای مردم افغانستان تاکید شده است.
وانگیی، عضو شورای دولتی و وزیر خارجه چین نیز در این تماس ضمن دعوت مجدد از همتای ایرانی برای سفر به پکن، بر ضرورت پیگیری ابعاد مختلف روابط تاکید نمود.
وی از سرگیری مذاکرات و سفر مدیرکل آژانس به تهران را مثبت ارزیابی کرد و مواضع جمهوری اسلامی ایران در مورد احیای برجام را منصفانه دانسته و مخالفت چین با هر اقدام افراطی در خصوص برجام را مورد تاکید قرارداد. وزیرخارجه چین بر ضرورت تقویت ابتکار همسایگان برای کمک به مردم افغانستان و استقرار صلح و ثبات در این کشور تاکید و اظهار داشت در این راستا، سومین اجلاس کشورهای همسایه افغانستان در چین برگزار خواهد شد. وبینار امروز (دیروز)، چهارمین رایزنی بین وزرای خارجه دو کشور در سه ماه اخیر بود.
کمالوندی: گروسی نگفت «بینتیجه»، گفت «ناتمام»
سخنگوی سازمان انرژی اتمی تاکید کرد که مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مصاحبه اخیر خود گفته است مذاکرات درباره مسائل باقیمانده «ناتمام» مانده است. بهروز کمالوندی در پاسخ به این پرسش که منظور آقای گروسی از اینکه گفتهاند مذاکرات با ایران سازنده بود اما به توافقی دست نیافتیم چیست؟ اظهار کرد: آقای گروسی در مصاحبه خود اشاره کردند که ما مذاکرات داشتیم و سازنده بود اما به نهایت نرسید و کلمهای که ایشان به کار بردند «Inconclusive» به معنای «ناتمام» است. وی افزود: با توجه به اینکه مسائل ما اجزای مختلفی داشت و از طرفی وقت کم بود و ایشان هم در آستانه اجلاس شورای حکام به تهران آمده بودند، نتوانستیم همه مسائل را به انتها برسانیم و جمعبندی نهایی داشته باشیم. قرار شد این بحثها را ادامه دهیم و در حقیقت تعاملات همان طور که ایشان هم اشاره کردند و همکاریها با آژانس ظرف روزها و هفتههای آینده ادامه پیدا خواهد کرد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی در پاسخ به این سوال که گفتوگوها با آژانس بر سر چه مسائلی ادامه دارد؟ به شبکه خبر گفت: موضوعات مختلف عمدتا به مسائل پادمانی و مسائلی مربوط بود که در یکی دو سال گذشته مطرح شده و اصرار ماست که باید اینها خاتمه یابد و در این راستا باید صحبتهایی میداشتیم اما همان طور که گفتم باید زمانبندی انجام میدادیم و چارچوبی را مشخص میکردیم و اولویتبندی کارها باید انجام میشد و بخش مهمی از کارها انجام شد. ما حتی دیشب تا لحظه آخر تا فرودگاه تلاش کردیم که کار را به اتمام برسانیم اما بخشی از کار باقی ماند؛ البته علتش این هم بود که ما بر برخی مواضع خود پافشاری و اصرار داشتیم و نتوانستیم دیشب کار را پایان دهیم.
گزارش توییتری امیرعبداللهیان از رایزنی اخیرش با گروسی
وزیر امور خارجه گفت: در تهران با رافائل گروسی گفتوگوهایی صمیمی، صریح و نتیجهبخش انجام شد.
حسین امیرعبداللهیان، در حساب توییتری خود با اشاره به دیدار اخیرش با رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی نوشت: «در تهران با آقای گروسی گفتوگوهایی صمیمی، صریح و نتیجهبخش انجام شد. در مورد ادامه همکاریها توافقات خوبی کردیم اما نهاییکردن متن، نیاز به کار بیشتر در مورد چند واژه دارد. حصول توافق امکانپذیر است. سیاسیکردن مسائل فنی غیرسازنده است. قرار شد به زودی نشستی مشترک برگزار و متن نهایی شود.»