ماینرها برای بورس بوده!
مجید عشقی رییس سازمان بورس و اوراق بهادار صبح امروز ۲۱ آذرماه در نشست خبری با خبرنگاران در محل سازمان گفت: با توجه به نوسانات نامناسبی که از سال گذشته در بازار شاهد بودیم، امیدواریم به زودی این نوسانات به حداقل برسد. با تلاشهایی که در سازمان بورس و اوراق بهادار و مجموعه سیاستگذاری دولت و مجلس و کمکی که رسانهها و فعالان بازار در راستای شفافیت بازار انجام میدهند، بتوانیم به ثبات برسیم. وی افزود: مهمترین دغدغه سازمان بحث بازگشت اعتماد مردم به بازار است و تمام تلاشمان نیز در این راستا شکل گرفته است. البته به واسطه اتفاقاتی که در سال گذشته رخ داده، این بازگشت سخت و زمان بر خواهد بود. در سیاستگذاری و بودجهریزی دولت این مهم مورد تأکید واقع شده است.
رانت در روش جدید عرضه اولیه
عشقی در پاسخ به پرسشی در مورد توزیع رانت در روش جدید عرضه اولیه اعلام کرد: نمیتوان گفت رانت برای عده خاصی است. روش قبلی هم با توجه به تجاربی که بود معایب و مزایایی داشت. مشکل اصلی که در عرضه سهمهای کوچک وجود داشت این بود که وقتی سهام کوچکی عرضه میشود و متقاضیان به چند میلیون نفر میرسد مدیریت سهامداران به معضلی تبدیل شده و این شرکت تا ابد گرفتار تعداد زیاد سهامداران میشود. عرضه اولیه چنین شرکتهایی به روش قبلی منفعتی هم برای سرمایهگذاران ندارد و چیزی جز دردسر برای سهامداران و شرکت ندارد. رییس سازمان بورس تاکید کرد که در عرضههای خرد باید سیاستی وجود داشته باشد که به نفع کل بازار باشد. به دنبال آن هستیم که تا جای ممکن عرضهها به صورت عمومی باشد.وی در ادامه در پاسخ به سوالی مربوط به افزایش ظرفیت بازار سرمایه اعلام کرد: شرکتهای ثبت شده زیادی داریم، اما نکته مهم حجم فعالیت این شرکتهاست. با توجه به اینکه صنایع مختلفی در بازار وجود دارند وقتی سهم صنایع در بورس را از کل صنایع حساب کنیم، عدد قابل توجهی مشاهده میشود؛ بنابراین شرکتهای بزرگ اکثراً در بورس پذیرش شدند. البته با حضور گسترده مردم در سالهای گذشته در زمانهایی زیرساختهای ما پاسخگوی درخواستها نبود، اما از سال گذشته زیرساختها در حال ارتقا هستند.
ورود استارتاپها به بورس تسهیل میشود
عشقی در پاسخ به شرایط پذیرش استارتاپها در بورس گفت: امیدواریم با تمهیداتی که اندیشیده شده ورود شرکتهای تکنولوژی محور را در بورس داشته باشیم. الان نزدیک به ۲۰ شرکت در صف عرضه هستند و ورود شرکتهای دیگر نیز در حال بررسی است.
تحقیق و تفحص از سازمان بورس
عشقی با اشاره به استقبال سازمان بورس از طرح تحقیق و تفحص مجلس از سازمان گفت: با توجه به ابهامات شکل گرفته امیدواریم بعد از این تحقیق و تفحص اشکالات موجود احصا و اصلاحات لازم انجام شود. هماکنون کارگروه مربوطه در حال شکلگیری است، اما فکر نمیکنم این موضوع روی نهادهای مالی اثر خاصی داشته باشد.
لزوم اجرای مصوبات شورای عالی بورس
وی در پاسخ به سوالی درباره عدم اجرای برخی تصمیمات شورای عالی بورس گفت: به عنوان سازمان بورس ملزم به اجرای تمام تصمیمات شورای عالی بورس هستیم. تصمیمات شورای عالی توسط بخش خصوصی یا دولتی اتخاذ نمیشود بلکه تصمیمات نهایی خروجی اجماع اعضای شورای عالی است. برخی اهداف بانکمرکزی ممکن است با اهداف فعالان بورس هم خوانی نداشته باشد در این راستا کمیته مشترک با بانک مرکزی برای هماهنگی نهایی تصمیمات بانک مرکزی و بورس تشکیل شده است.
عرضه خودروهای موجود در سازمان اموال تملیکی در بورس کالا
رییس سازمان بورس در پاسخ به سوالی درباره عرضه خودروهای موجود در سازمان اموال تملیکی در بورس کالا گفت: درصورتی که یککالا تقاضای پذیرش در بورسهای کالایی بدهد این پذیرش به شرط حایز شدن شرایط انجام میشود. در این خصوص نیز وزارت خانههای مربوطه مثل وزارت اقتصاد تصمیمگیری میکنند. اما زیر ساختهای لازم برای این عرضه در بورس کالا وجود دارد. فعلا قیمت و شرایط ابن عرضه اعلام نشده است و مذاکرات لازم برای پذیرش این خودروها در حال انجام است.
واریز منابع صندوق توسعه ملی به صندوق تثبیت بازار
عشقی درباره وضعیت نهایی واریز منابع صندوق توسعه ملی به صندوق تثبیت بازار گفت: ابن صندوق برای حمایت از بازار تشکیل شده ودولت نیز عزم جدی برای بزرگ شدن این صندوق دارد. اخیرا در ستاد اقتصادی مصوب شد که یکمبلغ مشخص برای واریز به صندوق تثبیت لحاظ شود. همچنین برای اینموضوع یکمبلغ قابل توجه نیز در بودجه ۱۴۰۱ لحاظ شده است.رییس سازمان بورس با اشاره دوگانه کنترل تورم در شرایط کلان اقتصاد کشور و عبور بورس از رشد تورمی گفت: بازار سرمایه باید در نهایت به تشکیل سرمایه و تامین مالی تولید کمک کند. یکی از دلایلی که از ورود نقدینگی در بازار استفاده خوبی نشد این بود که منابع سرگردان وارد بخش واقعی تولید نشد. برنامه ما این است که در صورت حل شدن مشکل نقدینگی و بازگشت اعتماد به بازار، پذیرش شرکتهای جدید و تقویت شرکتهایی که در حوزه تامین مالی فعالند در دستور کار قرار خواهد گرفت. در این صورت شاهد شکلگیری یک بازار با ثبات خواهیم بود.وی افزود: با تلاشهای سازمان بورس، مجموعه سیاستگذاری دولت و مجلس و کمک رسانهها و فعالان بازار سرمایه، در راستای شفافیت و ثبات بازار تلاش میکنیم. اصلاح ساختارها و رایزنیها در خصوص بودجهریزی و سیاستگذاری از جمله فعالیتهایی هستند که در دستور کار ما قرار گرفته است.
حذف قیمتگذاری دستوری
وی با اشاره به قیمتگذاری دستوری گفت: اکنون با توجه به اقدامات صورت گرفته و تلاشهای انجام شده از سوی دولت و سازمان بورس، قیمتگذاری دستوری از سایر کالاهای بورس کالا حذف شده است که این صنایع سهم بزرگی از بورس را به خود اختصاص میدهند. عشقی با تاکید بر اینکه این مسیر باید ادامه پیدا کند و تلاش خود را برای لغو قیمتگذاری در سایر کالاها انجام خواهیم داد، افزود: چالش صنایع حاضر در بورس منحصر به قیمتگذاری دستوری نیست، در این مسیر برخی از فرآیندها مشکلدار هستند که باید درصدد رفع آنها هم برآییم.رییس سازمان بورس با بیان اینکه در بخش پالایشگاهها از دولتی بودن آن رنج میبریم، گفت: اکنون صادرات محصولات پالایشگاهها توسط دولت انجام میشود، در حالی که این پالایشگاهها خصوصی شدهاند و ۸۰ درصد آن دیگر در اختیار دولت قرار ندارد. وی معتقد است که برخی از صنایع با چالشهای دیگری در این بازار همراه هستند و نمیتوان آن را فقط به بحث قیمتگذاری دستوری ربط داد. عشقی اعلام کرد: برای مثال در صنعت خودرو فقط با مشکل قیمتگذاری دستوری همراه نیستیم بلکه در این مجموعه با برخی مشکلات در زمینه ساختار مدیریتی و مالی مواجه هستیم که باید آنها را مورد اصلاح قرار داد. بحث قیمتگذاری دستوری و لغو آن را از طریق رایزنیها با سیاستگذاران مختلف انجام میدهیم.
واگذاری اموال مازاد دولت از طریق بازار سرمایه
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا واگذاری اموال مازاد دولت از طریق بازار سرمایه انجام میشود یا خیر، گفت: اموال مازاد دولت، املاک و مستغلات مازاد دولت است که فعالیت اصلی آن توسط سازمان خصوصیسازی و وزارت اقتصاد در حال پیگیری است. عشقی با بیان اینکه براساس صحبتهای انجام شده قرار است تا واگذاری املاکی که امکان عرضه آن در بورس کالا وجود دارد بهطور حتم از طریق این بازار انجام شود، گفت: در وضعیت فعلی از نظر زیرساختی با مشکلی مواجه نیستیم، همچنین توافقی با وزارت اقتصاد انجام شده است که در دستورالعملهای مربوطه قرار است تا این واگذاری از طریق بورس و نیز سامانههای دولت انجام شود. اکنون مذاکرات در حال انجام است تا اموالی که امکانپذیرش در بورس کالا را دارند از طریق این بورس صورت گیرد.
تصمیم سازمان بورس برای حذف دامنه نوسان
مجید عشقی با اشاره به نشست روز گذشته هیاتمدیره سازمان بورس با رییس قوه قضاییه اظهار کرد: در این نشست مباحث تخصصی زیادی مطرح شد که امکان پاسخ دادن به همه این مباحث در این جلسه امکانپذیر نبود، اما همه این مباحث در سازمان مورد بررسی قرار میگیرد. وی در مورد دامنه نوسان در بورس توضیح داد: دامنه نوسان ابعاد مختلفی دارد که سازمان در حال بررسی آن است تا متناسب با شرایط بازار در مورد آن تصمیمگیری شود. این مطلوب است که مانند بورسهای بزرگ دنیا دامنه نوسان پویایی داشته باشیم، اما درحال حاضر با عدم تعادل در بازار مواجه هستیم و اگر دامنه نوسان وجود نداشته باشد، این نوسانات شدیدتر میشود.رییس سازمان بورس و اوراق بهادار ادامه داد: این موضوع در هیاتمدیره سازمان در حال بررسی است و اگر شرایط آماده باشد، روشهای مختلفی برای باز کردن دامنه نوسان وجود دارد که از جمله آن میتوان به باز کردن دامنه نوسان برای سهام شرکتهایی اشاره کرد که تعادل و بازارگردان دارند.
وضعیت سهام عدالت
مقرر شده کارگروهی تشکیل شود تا ساختار فرآیند اجرایی سهام عدالت را مورد بررسی قرار دهیم و به سرعت اقدامات اصلاحی را شروع کنیم و این سهام عدالت را که دارایی خوبی برای مردم است بحث مالکیت و مدیریت آن را به صاحبان اصلی منتقل کنیم. از نظر زیرساختی برای عرضه اموال دولتی مشکلی نداریم.
بورسکالا؛ بازاری شفاف و رقابتی
وقتی محصولات شرکتهای بورسی در یک بازار شفاف و رقابتی فروش میرود اطمینان در بازار و همینطور بین سهامداران حاکم میشود. به جد پیگیریم که محصولات شرکتهای بورسی در بورس کالا عرضه شود. سازمان بورس از تحقیق و تفحص استقبال میکند. به دلیل مسائل سال گذشته در بازار، ابهاماتی وجود دارد که امیدواریم با تحقیق و تفحص آسیبها مشخص شود تا مجددا مشکلات رخ ندهد. به هر نتیجهای برسیم اصلاحات لازم را انجام خواهیم داد. مشکل خودرو فقط قیمتگذاری نیست، باید ساختار مدیریتی و مالکیتی صنعت خودرو اصلاح شود. قیمتگذاری دستوری در بسیاری از موارد در بورس کالا لغو شده است.
شفافیت در انتشار صورتهای مالی
در انتشار صورتهای مالی شرکتها از لحاظ زمانی پیشرفت خوبی داشتیم و بیش از ۹۹ درصد شرکتها صورتهای مالی را در زمان خود منتشر کردند و مشکلی نداشتیم. در بحث انتشار اطلاعات اغماضی نمیکنیم و اساس شفافیت بر این است که دارایی شرکتها در سامانه کدال منتشر شود. همچنین اصرار کردیم که شرکتها به صورت جداگانه در خصوص زمین و ساختمان و دعاوی مربوط اطلاعیه بدهند. اگر لازم باشد در خصوص مسائل دیگر هم این کار را خواهیم کرد. از لحاظ کمیت گزارشات مشکلی نداریم، ولی روی کیفیت گزارشها کار میکنیم.
توضیحاتی درباره ماینرهای شرکت بورس
مجید عشقی بیان کرد: ماینرها کلا متعلق به شرکت بورس بوده و بعد از دو سه ماه فعالیت، راکد بودهاند. این ماینرها متعلق به شخص خاصی نیست. تخلفی صورت گرفته و در کمیته تخلفات هم بررسی شده. رای قطعی صادر شده و ما از طریق کمیته تخلفات خودمان و سایر دستگاهها پیگیر موضوع هستیم. ضمن اینکه ابعاد آن عدد ناچیزی بود و آنقدر گسترده نیست که در مورد آن به صورت مستمر صحبت کنیم. قطعا برخورد خواهد شد و اگر نیاز به صلب صلاحیت باشد انجام میشود.