تداوم خروج نقدینگی از تالار شیشهای
شاخص کل بازار بورس در چهارمین روز کاری هفته یعنی سهشنبه، ۲۳ آذرماه با سههزار و ۷۵۱ واحد کاهش، در جایگاه یک میلیون و ۲۹۱ هزار واحدی قرار گرفت. در معاملات این روز بیش از پنج میلیارد و ۳۳۱ میلیون سهم، حقتقدم و اوراق بهادار به ارزش ۳۱ هزار و ۹۵۹ میلیارد ریال داد و ستد شد. همچنین شاخص کل (هموزن) با سههزار و ۷۳۴ واحد کاهش به ۳۴۵ هزار و ۴۶۴ واحد و شاخص قیمت (هموزن) با ۲دو هزار و ۳۴۹ واحد افت به ۲۱۷ هزار و ۲۹۹ واحد رسید. شاخص بازار اول، ۲ هزار و ۹۳۷ واحد و شاخص بازار دوم، ۶ هزار و ۹۶۱ واحد کاهش داشتند. علاوه بر این در بین همه نمادها، فولاد مبارکه اصفهان با نماد «فولاد» با ۴۳۹ واحد، پتروشیمی پردیس با نماد «شپدیس» با ۴۱۹ واحد، پالایش نفت بندرعباس با نماد «شبندر» با ۴۰۲ واحد، گسترش نفت و گاز پارسیان با نماد «پارسان» با ۳۵۴ واحد، پتروشیمی نوری با نماد «نوری» با ۲۷۸ واحد، پتروشیمی فناوران با نماد «شفن» با ۲۲۴ واحد، بورس کالای ایران با نماد «کالا» با ۱۳۹ واحد و پالایش نفت اصفهان با نماد «شپنا» با ۱۳۹ واحد تاثیر مثبت بر شاخص بورس داشتند. در مقابل ایرانخودرو با نماد «خودرو» با ۷۲۳ واحد، شرکت سرمایهگذاری غدیر با نماد «وغدیر» با ۶۱۱ واحد، سایپا با نماد «خساپا» با ۳۸۱ واحد، ملی صنایع مس ایران با نماد «فملی» با ۲۹۹ واحد، معدنی و صنعتی گل گهر با نماد «کگل» با ۱۷۴ واحد، بورس اوراق بهادار تهران با نماد «بورس» با ۱۷۱ واحد، گروه بهمن با نماد «خبهمن» با ۱۵۴ واحد، خدمات انفورماتیک با نماد «رانفور» با ۱۴۶ واحد، پارس خودرو با نماد «خپارس» با ۱۴۴ واحد و شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی با نماد «شستا» با ۱۴۱ واحد با تاثیر منفی بر شاخص بورس همراه شدند. برپایه این گزارش، در این روز شرکت ایرانخودرو با نماد «خودرو»، شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی با نماد «شستا»، سایپا با نماد «خساپا»، فولاد مبارکه اصفهان با نماد «فولاد»، پالایش نفت بندرعباس با نماد «شبندر»، گروه دارویی برکت با نماد «برکت» و ملی صنایع مس ایران با نماد «فملی» در نمادهای پرتراکنش قرار داشتند. گروه خودرو هم در معاملات امروز صدرنشین برترین گروههای صنعت شد و در این گروه یک میلیارد و ۷۹۱ میلیون برگه سهم به ارزش سه هزار و ۵۹۸ میلیارد ریال داد و ستد شد.
روند اصلاحی فرابورس
در چهارمین روز هفته شاخص فرابورس بیش از ۷۲ واحد کاهش داشت و روی کانال ۱۸ هزار و ۵۹۰ واحد ثابت ماند. همچنین در این بازار یک میلیارد و ۶۹۱ میلیون برگه سهم به ارزش ۷۳ هزار و ۶۰۲ میلیارد ریال داد و ستد شد. در این روز شرکت پلیمر آریا ساسول با نماد «آریا»، بیمه اتکایی ایرانیان با نماد «اتکای»، تولیدات پتروشیمی قائد بصیر با نماد «شبصیر» تولید برق عسلویه مپنا با نماد «بمپنا»، صنایع مادیران با نماد «مادیرا»، مجتمع جهان فولاد سیرجان با نماد «فجهان» و کلر پارس با نماد «کلر» با تاثیر مثبت بر شاخص فرابورس همراه بودند. همچنین فولاد هرمزگان جنوب با نماد «هرمز»، پتروشیمی زاگرس با نماد «زاگرس»، گروه سرمایهگذاری میراث فرهنگی با نماد «سمگا»، فرابورس ایران با نماد «فرابورس»، مدیریت انرژی امید تابان هور با نماد «وهور»، صنایع پتروشیمی تخت جمشید با نماد «شجم»، پالایش نفت لاوان با نماد «شاوان»، توسعه سرمایه و صنعت غدیر با نماد «سغدیر» و توکاریل با نماد «توریل»، تاثیر منفی بر شاخص فرابورس داشتند.
سهام عدالت چگونه شد؟
پایان معاملات روز گذشته بازار سهام، ارزش سهام عدالت در مقایسه با روز گذشته، تغییر زیادی نداشت و تنها دو هزار تومان افزایش داشت. ارزش سبد ۵۳۲هزار تومانی، یک میلیون تومانی و ۴۹۲هزار تومانی سهام عدالت به ترتیب به ۱۱ میلیون و ۴۳۹هزار تومان، ۲۱ میلیون و ۵۵۱هزار تومان و ۱۰ میلیون و ۶۰۸هزار تومان رسید. با احتساب این موضوع، ارزش ۶۰درصد قابل فروش سبد ۵۳۲هزار تومانی سهام عدالت به ۶ میلیون و ۸۶۳هزار تومان رسیده است.
نوسان در صندوقهای سرمایهگذاری
بیشترین ارزش معاملات صندوقهای سرمایهگذاری قابل معامله در روز گذشته به صندوق اعتماد آفرین پارسیان با ارزش ۱۸۵میلیارد تومان تعلق داشت و بعد از آن صندوق با درآمد ثابت کیان بود که دومین صندوق پرمعامله لقب گرفت. صندوق با درآمد ثابت کمند نیز در جایگاه سوم معاملات صندوقهای ETF قرار گرفت. حقیقیها معادل ۳۸میلیارد تومان واحدهای صندوق اعتماد را از حقوقیها خریدند (۱۱.۴درصد از معاملات صندوق) و اشخاص حقوقی نیز بخشی از مالکیت صندوق پارند پایدار سپهر را به ارزش ۲۶میلیارد تومان به نفع خود تصاحب کردند (۲۲.۲درصد معاملات) . دارندگان صندوق گروه زعفران سحرخیز رشد ۵.۹درصدی دارایی خود را به چشم دیدند. از طرف دیگر مالکان صندوق بذر امید آفرین با زیان ۱.۷درصدی در یک روز مواجه شدند. هیجانات امروز همچنین باعث شد که بیشترین نوسان قیمت (۶.۷درصد) نیز در رابطه با صندوق سحرخیز در تابلو معاملات نقش ببندد. دو صندوق واسطهگری مالی و پالایشی یکم روی هم ۲۲۰میلیارد تومان معامله شدند یعنی ۱۲درصد از خرید و فروشهای صندوقهای قابل معامله به این دو صندوق دولتی اختصاص داشت. از سویی دیگر جمع معاملات صندوقهای طلایی به بیش از ۳۴میلیارد تومان رسید. همچنین بیشترین افت قیمت (۲.۵درصد) این گروه به صندوق پشتوانه سکه طلای زر افشان اختصاص یافت. کل ارزش معاملات صندوقهای معاملهپذیر در نهایت به رقم هزار و ۸۷۰میلیارد تومان رسید و ورود پول حقیقی ۵۰میلیارد تومان شد، این در حالی است که گردش امروز بازار سهام در حدود دو هزار و ۵۴۵میلیارد تومان و مقدار خروج پول حقیقی ۴۴۵میلیارد تومان بود.
ابهام در ارقام بورسی بودجه
علی صادقین، کارشناس بازار سهام در گفتوگو با تجارت نیوز درخصوص وضعیت بازار میگوید: بازار در این روز نسبتا از دو روز گذشته بهتر است و امیدوارم هر چه قدر به پایان بازار نزدیک میشویم قیمت آخرین معامله بهتر شود و حتی وضعیت بهتری برای فردا ایجاد کند. نگرانی بازار تا حدودی از افزایش شدید نرخ انرژی و سوخت برای پتروشیمی، پالایشی و فولاد مرتفع شده است. با توجه به اینکه برای سوخت گاز ظاهرا سقفی در نظر گرفته شده شاهد وضعیت بهتری در بازار هستیم. این کارشناس توضیح میدهد: بازار همچنان مستعد ریزش هست و شاخص با این وضعیت میتواند وارد کانال 1.1 میلیون واحد هم بشود. دلایل اصلی برای ریزش عدم اعتماد عمومی نسبت به بازار سرمایه، عدم توجه کافی به بورس از سوی سیاستگذار علیرغم وعدههای داده شده و همچنین عدم حمایت از صندوقهای پشتیبان بازار است. علاوه بر این همچنان شاهد تداوم فروش اوراق در بورس هستیم و چشمانداز افزایش بیشتر این عرضه تا پایان امسال برای تامین کسری بودجه وجود دارد. وی ادامه میدهد: علیرغم اینکه در دو هفته گذشته نرخ بهره کاهش داشته ولی چشمانداز معناداری برای کاهش این نرخ تا پایان امسال وجود ندارد و حتی در بودجه هم در خصوص نرخ بهره بین بانکی ابهامات پابرجاست. همچنان در زمینه بودجه ابهاماتی در حوزههای تعیین نرخ خوراک، نرخ بهره مالکانه، عوارض حوزه فلزات، قیمتگذاری دستوری و دخالت در بازار هست. همگی این موارد باعث شده حجم معاملات و به ویژه معاملات خرد در سطح پایینی باشد. در مجموع امروز را از روزهای قبل برای بازار بهتر تلقی میکنیم. اگر چه شاخص کل و هم وزن همچنان منفی هستند.