از منشیهای نسخهنویس تا امکان اشتباه در دارونویسی
ایسنا|
از اول دی ماه نسخهنویسی کاغذی بنا بر آنچه که از قبل اعلام شده بود، لغو شد و قرار بر این شد تا نسخهها به صورت الکترونیک باشد. گامی که حذف دفترچههای کاغذی بیمه را به مرحله پایانی رساند. اما همیشه گذر کردن از روشی به روش دیگر همراه با چالشها و البته مشکلاتی خواهد بود. مساله اما اینجاست که بر خلاف آنچه اعلام شده در بسیاری از روستاها و شهرهای کوچک همچنان از نسخ کاغذی استفاده خواهد شد. اما با اینکه تقریبا نیمی از ماه دی گذشته و این طرح اجرایی شده اما هنوز سر درگمیهایی هم برای بیماران وجود دارد. نسخهها با توجه به کد ملی ثبت میشوند، اما وقتی فرد به داروخانه مراجعه میکند و کد ملیاش را میگوید هیچ نسخهای با نام او پیدا نمیشود و اینجاست که سردرگمی بیماران شروع میشود. به هر حال هر چند اجرایی کردن این طرح شاید نتایج مثبتی هم به همراه داشته باشد، اما در حال حاضر بیش از هر چیز این سردرگمی بیماران است که مد نظر قرار میگیرد و باید برای رفع آن فکری کرد.
تشریح چالشهای نسخه الکترونیک
نایبرییس انجمن داروسازان ایران ضمن تشریح نحوه ارایه خدمت در داروخانهها در قالب سیستم نسخه الکترونیک، چالشهای موجود در این سیستم و راهکارهای حل آنها را تشریح کرد.
دکتر سید علی فاطمی درباره نحوه ارایه خدمت در داروخانهها با الکترونیکی شدن نسخهنویسی و نسخهپیچی، گفت: در حال حاضر تمام نسخ سازمان بیمه سلامت به صورت الکترونیک به داروخانهها ارایه میشود و وضعیت نسخ الکترونیک این سازمان مناسب است. باید توجه کرد که در نسخهپیچی الکترونیک برای بیمهشدگان سازمان بیمه سلامت، نیاز است که هم کد ملی فرد را وارد کنیم و سامانه هم یک کد رهگیری به داروخانه میدهد و معمولا مشتری سرگردانی کمتری دارد. زیرا بعد از نوشتن نسخه از سوی پزشک، کد رهگیری صادر شده و در اختیار بیمار قرار داده میشود. البته کار داروخانه و مطب با این اقدام بیشتر میشود. زیرا هم باید کد ملی را داشته باشیم و هم کد رهگیری را، اما خوبی این اقدام این است که مطمئن میشویم که نسخه داخل سامانه نشسته است.
۳۰ تا ۴۰ درصد نسخ تامین اجتماعی؛ همچنان کاغذی
او افزود: در عین حال سازمان تامین اجتماعی اعلام کرد برای عدم سرگردانی مردم، فعلا میپذیریم که ۲۰ درصد نسخمان به صورت کاغذی باشد که البته اکنون عملا این میزان بیش از ۲۰ درصد است و در داروخانهها بین ۳۰ تا ۴۰ درصد نسخی که از بیمه تامین اجتماعی میآید، کماکان کاغذی است؛ یعنی بیش از سقفی که تامین اجتماعی مشخص کرده، پزشکان نسخه کاغذی مینویسند. به نظرم باید این میزان به صورت پلکانی کاهش یابد.
تکمیل نسخه الکترونیک تا ابتدای اردیبهشت ماه
فاطمی با بیان اینکه ظاهرا تا ابتدای اردیبهشت فرصت صدور نسخه کاغذی تمدید شده است، ادامه داد: باید به تدریج نسخ کاغذی کمتر و کمتر شود. زیرا نسخه الکترونیک برای داروخانهها محاسن زیادی دارد؛ بسیاری از خطاهای دارویی کاهش مییابد و ...، اما وقتی این شرایط بینابینی باشد، هم بیمار اذیت میشود، هم داروخانه.
او گفت: در عین حال برخلاف سامانه بیمه سلامت، سامانه سازمان تامین اجتماعی برای نسخ کد رهگیری صادر نمیکند و فرد با کد ملی میآید و میگوید دکتر برایم نسخه الکترونیک نوشته است، اما وقتی در سامانه چک میکنیم، میبینیم که نسخهای وجود ندارد، در نتیجه بیمار سرگردان میشود؛ چراکه مثلا برخی پزشکان نسخ را نگه میدارند و همه آنها را به صورت یکجا وارد سیستم میکنند یا ممکن است پزشک فراموش کند که نسخه را وارد سامانه کند یا اینکه مشکلی در سامانه رخ دهد و نسخه وارد نشود. این مشکل باعث میشود که بیمار مجددا به مطب پزشک بازگردد و بیمار سرگردان میشود، اما اگر کد رهگیری نیاز باشد و در زمان نوشتن نسخه صادر شود، میتوان مطمئن شد که نسخه الکترونیک صادر شده و در سیستم وجود خارجی دارد. هرچند که کار داروخانهها را بیشتر میکند، اما باعث سرگردانی کمتر بیماران میشود.
برخی پزشکان
زیر بار نسخهنویسی الکترونیک نمیروند
فاطمی با بیان اینکه در ابتدای سال ۱۳۹۹ مشارکت در نسخه الکترونیک پنج درصد بود، گفت: این درحالی است که اکنون در بیمه سلامت به ۱۰۰ درصد رسیده و در تامین اجتماعی هم بیش از ۶۰ تا ۷۰ درصد نسخ الکترونیک شدهاند که امیدواریم تا پایان سال به صورت پلکانی افزایش یابد و تا اردیبهشت ماه نسخه کاغذی بهطور کامل جمع شود. خوشبختانه با مجوزی که مبنی بر ادامه کار با نسخه کاغذی تا سقفی مشخص از سوی سازمان تامین اجتماعی داده شد، به مردم شوک وارد نشد و دچار سرگردانی نشدند. زیرا برخی پزشکان زیر بار نسخه الکترونیک نمیروند و باید به تدریج این موضوع را رفع کرد. باید در فرصت باقیمانده فکری شود که همه پزشکان وارد نسخهنویسی الکترونیک شوند.
بیمههایی که هنوز به پروژه نسخه الکترونیک ورود نکردهاند
نایبرییس انجمن داروسازان ایران گفت: متاسفانه سایر بیمهها مانند بیمه وزارت نفت، بیمه کمیته امداد، نیروهای مسلح و ... هیچکدام هنوز به نسخه الکترونیک متصل نشدهاند. البته باید توجه کرد که مشکلاتی که سیستم نسخهنویسی الکترونیک در کشور مبتلابه آن است، همچنان پابرجاست. مهمترین مشکلی که دارد، مشکل در زیرساختهای ارتباطی و پشتیبانی است که درست کار نمیکنند و قطعی دارند که در داروخانه بیشتر خودش را نشان میدهد.
نظام پزشکی مقدمات امضای الکترونیک را فراهم کند
فاطمی گفت: بحث امضای الکترونیک همچنان وجود دارد که باید با همکاری نظام پزشکی بحث امنیت امضای الکترونیک درست شود. در حال حاضر پزشکان با نام کاربری و رمز عبور نسخه الکترونیک مینویسند و گاهی دیده شده برخی پزشکان این نام کاربری و رمز عبور را به منشی خود میدهند که نسخه را بنویسد. حال در مواردی شاهد بودیم که منشی مطب دارویی را اشتباه وارد سیستم کرده است. مثلا دندانپزشکی که میخواسته مسکن دهد، اما منشی به اشتباه داروی مربوط به عارضه قلبی را وارد کرده است. باید تعریف شود که پزشکان بر اساس تخصصشان چه داروهایی را میتوانند تجویز کنند. مثلا در موردی پیش آمده که به جای ۵۰ قرصی که باید تجویز میشده، ۵۰ آمپول نوشته شده و اگر دارو به بیمار داده میشد، ممکن بود منجر به از بین رفتن بیمار شود. برخی پزشکان به داروخانهها اعلام میکنند که من نام کاربری و رمز را میدهم و نسخهپیچ نسخه را وارد کند، اما کار بسیار پر مسوولیتی است واگر دارویی اشتباه شود، چه کسی میخواهد مسوولیت آن را بپذیرد؟ اگر امضای الکترونیک راهاندازی شود، این مشکلات رفع میشود که نظام پزشکی باید مقدمات این کار را فراهم کند. در حال حاضر در سامانههای نسخه الکترونیک پزشکان آزادند که هر دارویی را انتخاب کنند، اما بیمه متناسب با تخصص پزشک داروها را تحت پوشش قرار میدهد. باید در انتخاب داروها از سوی پزشک هم این ملاحظات وجود داشته باشد.
چالش امنیتی سامانههای نسخه الکترونیک
فاطمی گفت: در عین حال بحث امنیت سامانههای نسخه الکترونیک هم مطرح است که هنوز گواهی امنیتی نسخه الکترونیک صادر نشده است. باید گواهی امنیتی برای حفظ این سیستم به صورت جدی پیگیری شود تا مورد دستبرد و هک قرار نگیرد.
لزوم کدینگ یکسان داروها در سامانههای نسخه الکترونیک
وی با بیان اینکه چالش دیگر در نسخه الکترونیک، بحث کدینگ یکسان داروهاست، گفت: در حال حاضر کدینگ داروها در سیستمهای نسخه الکترونیک یکسان نیست و این وظیفه وزارت بهداشت است که این اقدام را انجام دهد. داروخانهها مجبورند همزمان به چند سامانه مراجعه کنند که بسیار وقتگیر است. یعنی بیمه تامین اجتماعی را جداگانه و بیمه سلامت را جداگانه ببینند. اگر کدینگ استاندارد برای داروها اجرا شود و هر دارو در همه سامانههای بیمهای و داروخانهای و سامانه تیتک یک کد مشخص داشته باشد و یک سیستم باشد که به پرونده الکترونیک سلامت بیمار متصل باشد و کدینگ یکسان داشته باشد، مشکلات ما بسیار کم میشود. فاطمی درباره امکان ارتباط داروخانه با پزشک نسخهنویس در صورت بروز اشتباهی در نسخه، گفت: این امکان در سامانه پیشبینی شده و داروساز میتواند با هماهنگی پزشک دارویی را که اشتباه شده، تصحیح کند. در عین حال پیشبینیهای خوب دیگری هم در سامانه شده است. به عنوان مثال اینکه نسخههای تیپیک یک پزشک در سامانه تعریف شده است. زیرا بسیاری از پزشکان نسخ مشابه مینویسند تا بتوانند برای بیماران مختلف با یک تشخیص، یک نسخه را تکرار کنند و مجبور نباشند برای هر بیمار در سیستم دارو را سرچ کنند. او گفت: البته هنوز داروهای ترکیبی وارد سیستم نشدهاند. البته بسیاری از آنها مشمول بیمه هم نیستند. اگر قرار باشد دارویی تحت پوشش بیمه قرار گیرد، باید مواد اولیه و شرایط آن در سامانهها ثبت شود. فاطمی تاکید کرد: زیرساختهای ارتباطی و پشتیبانی هم بسیار مهم است که تقویت آن بر عهده خود سازمانهای بیمهگر است. باید این ارگانها باهم بنشینند و این مشکلات را رفع کنند تا از ابتدای اردیبهشت سیستم نسخه الکترونیک بدون ایراد کارش را انجام دهد. در عین حال امیدواریم سایر بیمهها هم به این سیستم متصل شوند. همچنین بیمههای مکمل درمان هم باید در این سیستم دیده شوند. در حال حاضر بحث بیمههای مکمل باری به دوش داروخانههاست که برای پرداخت هزینه از داروخانه پرینت میخواهند. اگر این بیمهها هم به سیستم متصل شوند، مشکل بیماران بسیار کمتر میشود.