چین برای افزایش نقش تکنولوژی در اقتصادش تلاش میکند
چین در سالهای اخیر پیشرفتهای چشمگیری در دنیای فناوری داشته و شرکتهای این کشور سهم بزرگی در این حوزه دارند. اما چین میخواهد سهم بیشتری در این بازار داشته باشد و البته بخش بزرگتری از اقتصادش را به دنیای تکنولوژی اختصاص دهد. در همین راستا، میخواهد سهم اقتصاد دیجیتال را از طریق نسل بعدی فناوریها مانند اینترنت 6G و کلان داده یا بیگ دیتا (Big Data) افزایش دهد. چین در بسیاری از حوزههای فناوری با ایالات متحده رقابت میکند، از دنیای نیمهرسانا گرفته تا هوش مصنوعی. اما کار به همینجا ختم نمیشود و این کشور میخواهد رویکرد تهاجمیتری برای نسل بعدی فناوریها داشته باشد و سهم آنها را در اقتصادش افزایش دهد.
افزایش سهم اقتصاد دیجیتال در چین
در سندی که اخیرا منتشر شده، یکی از دستگاههای اجرایی چین گفته که سهم صنایع کلیدی و اصلی اقتصاد دیجیتال، 7.8 درصد در تولید ناخالص داخلی (GDP) در سال 2020، به 25 درصد در سال 2025 میرسد. این هدف، بخشی از برنامه توسعه چین در فاصه سالهای 2021 تا 2025 محسوب میشود. چین سال گذشته میلادی حوزههایی را مشخص کرد که میخواهد تحقیقات در آنها را افزایش دهد و به خودکفایی برسد. حالا در سند اخیر، این حوزهها دقیقتر مشخص شدهاند و تقریبا میدانیم چین روی چه زمینههایی میخواهد سرمایهگذاری کند. برای مثال، چین میخواهد فروش فروشگاههای آنلاین ملی از 11.76 تریلیون یوان در سال 2020، به 17 تریلیون دلار در سال 2025 برسد. انتظار میرود صنعت نرم افزار و فناوری اطلاعات سهمش از 8.16 تریلیون یوان در سال 2020، به 14 تریلیون دلار در سال 2025 برسد.
اینترنت پرسرعت برای کاربران چینی
طبق سند جدید، این کشور میخواهد روی ارتباطات اینترنتی هم سرمایهگذاری زیادی داشته باشد و دسترسی هرچه بیشتر کاربران به آنها را ممکن کند. در همین راستا، چین میخواهد تعداد کاربران اینترنت گیگابیتی که سریعترین سرعت ارتباط اینترنتی کنونی محسوب میشود را نزدیک به 10 برابر کند. بنابراین از 6.4 میلیون کاربر اینترنت گیگابیتی در 2020، این کشور تعداد کاربران را تا 2025 به 60 میلیون نفر میرساند. در حقیقت بخش بزرگی از برنامه چین برای افزایش سهم فناوری در تولید ناخالص داخلی، افزایش سرعت و دسترسی بیشتر افراد به اینترنت است. این کشور میخواهد استقرار تجاری شبکه 5G را بهطور گستردهتری ادامه دهد و سرعت بالاتری را ارایه کند. در حال حاضر شبکه 5G در چین و برخی کشورها حضور دارد، اما هنوز آنطور که باید و شاید، به سهم مناسبی دست پیدا نکرده است.
چین و سرمایهگذاری روی شبکه 6G
5G تنها شبکهای نیست که چین میخواهد روی آن سرمایهگذاری کند. طبق سند اخیر، این کشور به دنبال افزایش پشتیبانی از تحقیق و توسعه برای شبکه 6G است. چین میخواهد استانداردهای بینالمللی برای شبکه 6G ایجاد کند؛ شبکهای که از سال 2019 مشغول کار روی اصول و پایههای آن است و میخواهد تا سال 2030 بهطور تجاری راهاندازیاش کند. 5G هنوز در اول راه قرار دارد، بنابراین با استانداردهای خاصی برای 6G روبرو نیستیم یا حتی هنوز بهطور دقیق نمیدانیم 6G چیست. اما چین روی این فناوری کار میکند و میخواهد برایش استانداردهای بینالمللی ایجاد کند تا بالاتر از هر کشور دیگری، مخصوصا رقیبش اصلیاش یعنی ایالات متحده قرار بگیرد. در حقیقت دومین اقتصاد بزرگ جهان میخواهد نقش بزرگتری در شکلدهی استانداردهای بینالمللی در سراسر جهان داشته باشد، رویکردی که به گفته تحلیلگران نشان از جاهطلبی چین در دنیای فناوری از اینترنت موبایل گرفته تا هوش مصنوعی دارد. استانداردهایی که به صورت بینالمللی مورد موافقت قرار میگیرند، نحوه عملکرد فناوریها را نشان میدهند و برای کشور ایجادکننده آنها، یک مزیت خواهد بود.
تلاش برای خودکفایی و نظارت سختگیرانهتر
چین به تلاش برای خودکفایی در حوزههای مختلف از جمله نیمهرساناها ادامه میدهد. البته در سند اخیر، بخشهای دیگری مانند رایانش ابری، فروشگاههای آنلاین غولپیکر و همچنین ایجاد دیتا سنترها هم به چشم میخورد. پکن علاوه بر تلاش برای خودکفایی در این حوزه، به وضع قوانین سختگیرانه برای کنترل شرکتهای داخلیاش ادامه میدهد. این کشور در طول یکسال اخیر، فشارها روی شرکتهای فناوری را افزایش داده و قوانین جدیدی را در زمینه ضدانحصار و محافظت از دادههای کاربران تصویب کرده است. اما کار به همینجا ختم نمیشود، چرا که این کشور میخواهد قوانین جدیدی را تصویب کند تا سازگار با گسترش اقتصاد دیجیتال باشد. دولت پکن همچنین میخواهد وظایف و مسوولیتهای رگولاتورهای مختلف را شفاف کند و همکاری میان ادارات مختلف را افزایش دهد. به نظر میرسد چین میخواهد در سالهای آینده، به یکی از بزرگترین بازیگران دنیای فناوری تبدیل شود و به حکمرانی ایالات متحده در این بازار، پایان دهد. باید منتظر ماند و دید چین در دستیابی به هدفش موفق خواهد بود یا اینکه شکست میخورد.