تالار شیشهای
راز و رمز هدر نرفتن منابع تزریقی به بازار
مهدی صبایی، رییس هیات عامل صندوق تثبیت بازار سرمایه گفت: تصمیم جدید هیاتمدیره فرابورس درخصوص نحوه اجرای تبصره ۳ ماده ۱۵ دستورالعمل فعالیت بازارگردانی باعث افزایش نقدشوندگی در بازار میشود. صبایی در ادامه افزود: وظیفه صندوق تثبیت، ورود به بازار در مواقع بحرانی است که با هدف کنترل و کاهش ریسک انجام میشود و نقدشوندگی مهمترین محور برای حمایت از بازار در مواقع بحرانی است. وی تصمیم فرابورس را در خصوص ۴ برابر شدن دامنه نوسان با درخواست بازارگردان برای نمادهایی که ۵ روز صف باشند در جهت نقدشوندگی بازار اقدام بسیار خوبی دانست و گفت: چنین تصمیمهایی به ایجاد تعادل پایدار در بازار سرمایه کمک میکند و باعث میشود قدرت صندوق تثبیت برای اجرای وظایف حمایتی بیشتر شود.
رییس هیات عامل صندوق تثبیت بازار هرگونه تصمیمی را که منجر به افزایش نقدشوندگی شود را قابل تقدیر دانست و افزود: برداشته شدن حجم مبنا در بازار پایه مشروط به تشکیل صف فروش مستمر، تصمیم دیگری از هیاتمدیره فرابورس بود که توانست بخشی از صفهای فروش بازار پایه را جمعآوری و نمادها را به تعادل نزدیک کند. صبایی با تاکید بر اینکه همچنان عدم تعادل در بسیاری از نمادهای بازار باعث کاهش اثربخشی اقدامات این صندوق میشود، گفت: مصوبه اخیر هیاتمدیره فرابورس در راستای افزایش نقدشوندگی سهام، تعمیق بازار و تسریع قرار گرفتن قیمت سهم در محدوده تعادلی میشود. به گفته وی چنین تصمیمهایی حضور موثرتر صندوق تثبیت و همچنین بازارگردانها در نمادهای فرابورس برای افزایش نقدشوندگی بازار سرمایه را به دنبال دارد. صبایی با اشاره به اینکه صندوق تثبیت هرچند بازارگردان نیست اما مدیریت ریسک بازار در روزهای بحرانی را برعهده دارد، گفت: هدایت منابع این صندوق در بازار باید اثربخش باشد و در زمان بحران سهم را به نقطه تعادل نزدیک کند. وی شرط لازم را برای این موضوع اتخاذ تصمیمهایی در سطح هیاتمدیره بورسها برای تغییرات ریزساختارهای بازار دانست و اظهار داشت: وقتی شرط لازم بازار یعنی قرار گرفتن قیمت سهم در نقطه تعادلی اتفاق بیفتد، صندوق تثبیت و بازارگردانها به خوبی میتوانند به وظیفه خود عمل کنند. وی با اشاره به اینکه در شرایط امروز بازار، بسیاری از نمادها مدتها است از نقطه تعادلی خود فاصله دارند، گفت: قیمت سهام باید در محدوده تعادلی قرار داشته باشد تا صندوق تثبیت و بازارگردان در زمانهای بحرانی بتوانند وارد شوند اما هرگونه حرکت بازارگردان و صندوق تثبیت، قبل از پایداری قیمت تعادلی در بازار باعث هدر رفتن منابع میشود. این مسوول تصمیمات اخیر فرابورس را گامی موثر در متعادلسازی قیمتها در بازار دانست و افزود: چنین اقداماتی باعث روان شدن معاملات میشود که میتواند به نهادهایی مثل بازارگردانها و صندوق تثبیت کمک کند.
پرداخت سود ۲۵۳ شرکت از طریق سجام
حسین قشمی، مدیر سیستمهای تسویه و پرداخت سمات با اشاره به آمار توزیع سود در سال ۹۹ از طریق سامانه سجام اظهار کرد: این آمار در سال گذشته به دلیل آشنایی محدود ناشرین با نحوه توزیع سود از طریق سجام، چشمگیر نبود و توزیع سود ۱۲۳ شرکت از طریق سجام انجام شد. از ابتدای سال تاکنون ۲۵۳ شرکت از طریق سجام پرداخت سود داشتهاند که حدود ۴۱ میلیون تراکنش بوده است، به بیانی دیگر، ۴۱ میلیون سود از طریق سجام توزیع شده است. او اعلام کرد: حدود ۳۰ شرکت هم با توجه به اعلام سررسید پرداخت سود در سامانه کدال، در نوبت پرداخت تا پایان سال از طریق سامانه سجام قرار دارند که البته امکان افزوده شدن به این آمار است. مدیر سیستمهای تسویه و پرداخت سمات پرداخت سود از طریق سامانه سجام را در راستای تکریم سهامداران و خدمترسانی بهتر به آنان برشمرد و گفت: با این اقدام، سهامداران برای دریافت سود به بانکهای مختلف مراجعه نخواهند کرد. در همین راستا، اقدامات مفیدی در زیرساختها انجام شده است به گونهای که تا پایان سال حدود ۳۰۰ شرکت میتوانند از طریق سامانه سجام سود را به حساب سهامداران واریز کنند. بنابراین، لازم است این شرکتها توزیع سود خود را به شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه بسپارند. او با اشاره به دستور ریاست سازمان بورس و اوراق بهادار، مبنی بر پرداخت سود سنوات گذشته به سهامدارانی که نتوانستند این سود را دریافت کنند، ابراز کرد: ممکن است حتی برخی از سهامداران اطلاعی از این سود نداشته باشند و اینکه آنها مبالغ قابل توجه نبوده باشد، اما پرداخت آنها از طریق سجام امکانپذیر است.
قشمی افزود: از آنجا که دیتای مطالبات سود سنوات گذشته در اختیار ناشران است و باید در اختیار شرکت سپردهگذاری مرکزی قرار بگیرد و براساس درخواست خود ناشر، توزیع سود و فرایند آن در سجام پیادهسازی شود، طراحی فرآیند و آمادهسازی زیرساخت توزیع سود سنوات گذشته، در دستور کار شرکت سمات قرار گرفته است و به محض آماده شدن این زیرساخت همانند زیرساخت توزیع سود در سال جاری که همه ناشران میتوانند آن را از این طریق انجام دهند، پس از تست اولیه، اطلاعرسانی از طریق رسانهها خدمت سهامداران انجام خواهد شد. این مقام مسوول با بیان اینکه در سال آینده با پرداخت سود از طریق سامانه سجام، مطالباتی باقی نمیماند، تأکید کرد: سودی که از این طریق توزیع میشود افزون بر ۹۵ درصد رجیستری سهامداران شرکتها است، زیرا تعداد سجامیهای یک ناشر که به ما برای پرداخت سود مراجعه میکند، بالای ۹۵ درصد است.