اشتباه محاسباتی در سود سهام عدالت
حسین قربانزاده، رییس سازمان خصوصیسازی به آخرین وضعیت پرداخت سود سال ۹۹ سهام عدالت به حساب سهامداران اشاره کرد و گفت: تاکنون رقم کلی نهایی و زمان واریز آن مشخص شده است. وی اضافه کرد: براساس محاسبات انجام شده، احتمالا تا پایان سال رقمی حدود ۶۰۰ هزار تومان به حساب هر سهامدار پرداخت شود. قربانزاده گفت: ۴۹ میلیون سهامداری که دارای سهام عدالت هستند، بعد از ابلاغ رهبر انقلاب و نیز آییننامه شورای عالی بورس قادر به انتخاب دو روش مدیریت مستقیم و غیرمستقیم بودند. معاون وزیر اقتصاد و دارایی افزود: بعد از انتخاب نوع روش مدیریت، سهامداران مستقیم خود سهامدار شرکتهای سرمایه پذیر و سهامداران غیرمستقیم، سهامدار شرکتهای سرمایهگذاری استانی شدند. وی گفت: شرکتهای سرمایه پذیر دارای سهامداران عدالت به دو دسته شرکتهای بورسی و غیربورسی تقسیم میشود که شرکتهای بورسی دارای ۳۶ شرکت بورسی و شرکتهای غیربورسی شامل ۱۳ شرکت هستند. قربانزاده افزود: سود سال ۹۹ سهام عدالت شرکتهای غیر بورسی حدود ۲ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان و سود شرکتهای بورسی رقمی حدود ۲۹ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان است. رییس سازمان خصوصیسازی ادامه داد: جمع سود دو شرکت بورسی و غیربورسی عددی معادل حدود ۳۱ هزار میلیارد تومان است که این رقم باید میان ۴۹ میلیون سهامدار توزیع شود، بر این اساس تا پایان سال به هر سهامدار احتمالا رقمی حدود ۶۰۰ هزار تومان پرداخت میشود. وی با تاکید بر اینکه جمع سود شرکتهای بورسی و غیربورسی نسبت به سال ۹۸ حدود سه برابر افزایش پیدا کرده است، افزود: جمع سود سال ۹۸ که سال گذشته به حساب سهامداران پرداخت شد، حدود ۹ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان بود که امسال این عدد به بیش از ۳۱ هزار میلیارد تومان رسیده است. معاون وزیر اقتصاد و دارایی گفت: در زیرمجموعه شورای عالی بورس، کارگروهی برای تعیین تکلیف موضوعات مرتبط با سهام عدالت تشکیل شده است که در آن نمایندگانی از سازمان خصوصیسازی، سازمان بورس و اوراق بهادار، اتاق تعاون، وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی، دستگاههای نظارتی و کانون سهام عدالت حضور دارند. وی افزود: در این کارگروه در تلاش هستیم که جزییات نحوه پرداخت سود سهامداران غیرمستقیم مشخص و قوانین آن رعایت شود تا سهامداران آن بتوانند هر چه زودتر به سود مدنظر دست پیدا کنند
سازمان خصوصیسازی پیگیر تعیین تکلیف
باقیمانده سود سال ۹۸ سهام عدالت
وی همچنین در خصوص زمان پرداخت باقیمانده سود سال ۹۸ سهام عدالت به حساب مشمولان نیز، گفت: برخی از شرکتهای بزرگ مانند دخانیات، مخابرات و … سود سالهای گذشته خود را بهطور کامل پرداخت نکردند، سازمان خصوصیسازی مکلف به پیگیری از این شرکتها است و موارد حقوقی لازم در مورد آنها را اعمال کرده است تا این شرکتها هر چه زودتر باقیمانده سود سال گذشته را پرداخت کنند. قربانزاده گفت: اقدام حقوقی مربوط به این شرکتها را انجام دادیم و ماده ۴۸ قانون محاسبات عمومی را بر این شرکتها اعمال کردیم، براین اساس دیگر امکان ثبت صورت جلسات برای آنها وجود ندارد و این شرکتها باید هر چه زودتر معوقات را پرداخت کنند. رییس سازمان خصوصیسازی افزود: اکنون در حال مذاکرات با هیاتمدیره این دو شرکت بزرگ هستیم تا بتوانند سود معوقه را در قالب دریافت تسهیلات از بانک پرداخت کنند، اما تاکنون زمان دقیقی برای پرداخت این سود اعلام نشده است.
پرداخت سود تا پایان سال 1400
احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد گفت: شورای عالی بورس جلسهای را به صورت اختصاصی در مورد سهام عدالت برگزار کرد که جمعیتی حدود ٥٠ میلیون به عنوان سهامداران مستقیم و غیرمستقیم این سهام هستند. هنوز دستور جلسهای درخصوص جاماندگان سهام عدالت در دستور کار قرار نگرفته است. خاندوزی به مصوبات جلسه شورای عالی بورس اشاره کرد و گفت: مهمترین مصوبه جلسه امروز شورای عالی بورس در حوزه سهام عدالت و مربوط به پرداخت سود سال ٩٩ این سهام بود. وزیر امور اقتصادی و دارایی اعلام کرد: مجامع عمده شرکتها در نیمه نخست سال ١٤٠٠ برگزار شد اما سود دارندگان سهان عدالت به روش مستقیم و غیرمستقیم تاکنون پرداخت نشده است که بر این اساس مقرر شد با تعاملی که میان شرکتهای سرمایهگذاری استانی و کانون سهام عدالت صورت میگیرد، به سرعت و تا قبل از پایان اسفند ماه امسال سود سهام عدالت سال ٩٩ به همه دارندگان این سهام پرداخت شود. وی به رقم واریزی سود سهام عدالت اشاره کرد و گفت: برآورد دبیرخانه شورای عالی بورس این است که حدود ٥٥٠ هزار تومان سود به ازای هر یک از دارندگان سهام عدالت و تا قبل از پایان سال ١٤٠٠ پرداخت شود. خاندوزی تاکید کرد: سود سهام عدالت برای سهامدارانی که دارای سهام یک میلیونی هستند نزدیک به یک میلیون تومان است اما برای مشمولان دارای سهام ٥٣٠ هزار تومان حدود ٥٥٠ هزار تومان سود پرداخت میشود. وزیر امور اقتصادی و دارایی به دیگر مصوبات این جلسه تاکید کرد و گفت: مصوبات دیگر این جلسه در خصوص نمایندگی شرکتهای سهام عدالت در شرکتهای اقتصادی بود. وی ادامه داد: برای مثال شرکتهایی مانند پالایش نفت تهران، ملی صنایع مس ایران، معدنی و صنعتی چادرملو و نیز شرکتهایی که جزو سهام عدالت هستند به عنوان نمایندگی سهام عدالت با مشارکت کانونها انتخاب شوند که سه عضو، تعیینکننده انتخاب نماینده خواهند بود. خاندوزی اظهار داشت: تا پیش از این نقش آفرینی مردم در مدیریت شرکتها نادیده گرفته شده بود و اقدامات از سوی وزارتخانههای دولتی انجام میشد. وزیر امور اقتصادی و دارایی تاکید کرد: یک قدم مثبت برداشته شد مبنی بر اینکه نظرات کانونها لحاظ شود و امیدواریم که از ٣١ تیر ماه ١٤٠١ به بعد اختیار مدیریت شرکتها به شکل کاملتری به کارگروه واگذار شود تا از این طریق به سمت اقتصاد مردمی و مشارکت ظرفیتهای مردمی پیش رویم.
اشتباهات درباره سود سهام عدالت
در اظهارات مسوولان دو موضوع ضد و نقیض وجود دارد. نخست اینکه پس از آزادسازی سهام عدالت از خرداد سال قبل، دیگر این سهام در اختیار سازمان خصوصیسازی نیست. در واقع سازمان خصوصیسازی نمیتواند از شرکتها درخواست کند که سود خود را به سازمان بدهند تا سازمان به حساب سهامداران واریز کند. از خرداد پارسال سهامداران سهام خود را به دو روش مستقیم و غیرمستقیم آزادسازی کردهاند. مدیران سابق سازمان خصوصیسازی نیز در سال گذشته اعلام کردند که آخرین سودی که این سازمان به حساب سهامداران واریز میکند، سود سهامداران در سال ۹۸ است. عبارت خلاف واقع دوم در خصوص مبلغ سود سهام عدالت است. از آنجایی که قربانزاده میگوید جمع کل سود سه برابر پارسال است، قاعدتا باید میزان دریافتی سهامداران نیز سه برابر شود. در سال گذشته برای دارندگان سهام یک میلیون تومانی مبلغ ۳۷۰ هزار تومان سود واریز شد، البته این مبلغ ۹۰ درصد کل سود بود و ۱۰۰ درصد آن حدود ۴۱۱ هزار تومان برآورد میشود. اگر میزان سود واریزی را همان ۳۷۰ هزار تومان در نظر بگیریم، با سه برابر شدن جمع کل سود، کسی که سهام عدالت یک میلیون تومانی دارد باید سال جاری یک میلیون و ۱۱۰ هزار تومان سود دریافت کند. همچنین فردی که برگه سهام ۵۳۲ هزار تومانی دارد باید در امسال مبلغ ۶۰۰ هزار تومان سود بگیرد. در واقع رییس سازمان خصوصیسازی میزان افزایش کل سود را سه برابر اعلام کرد اما میزان سود واریزی را کمتر از دو برابر افزایش داد.