تحلیلگران میگویند وقت خرید بیتکوین است
پس از آنکه شرکت متا یا همان فیسبوک سابق، اعلام کرد که در سال گذشته میلادی بخش واقعیت مجازی (VR) و واقعیت افزوده (AR) آن با ضرری بالغبر ۱۰ میلیارد دلار مواجه شده است، بیتکوین و اتریوم با افت قیمت مواجه شدند. این در حالی است که تحلیلگر سرشناس بیتکوین و ارزهای دیجیتال، میگوید دادههای درونزنجیرهای نشان میدهند که بیتکوین علیرغم مشاهده سطوح «ترس شدید» در شاخص ترس و طمع، هنوز وارد روند نزولی نشده است و شدیدبودن احساس ترس میتواند به معنی مناسببودن شرایط برای خرید بیشتر باشد. ارزهای دیجیتال از جمله بیتکوین پس از انتشار گزارش شرکت متا پلتفرم یا همان فیسبوک سابق، کاهش یافت. فشار فروش نسبتاً شدیدی را تجربه کردند و روند روبهرشد قیمت آنها که در دو روز هفته گذشته در پیش گرفته شده بود، متوقف شد. این گزارش حاکی از آن بود که شرکت متا در سه ماهه چهارم سال میلادی گذشته عملکرد ناامیدکنندهای داشته است و در سه ماهه ابتدایی سال میلادی جاری نیز عملکرد درخشانی نخواهد داشت. سهام خود شرکت متا نیز در معاملات بیش از ۱۸ درصد کاهش یافت. در حال حاضر، قیمت بیتکوین با افتی ۴.۵ درصدی به ۳۷,۰۳۱ دلار رسیده است. بهای اتریوم نیز با کاهش ۳.۸ درصدی، ۲,۶۹۰ دلار معامله میشود. بر اساس دادههای گردآوریشده، حجم معاملات بیتکوین در صرافیهای متمرکز اصلی به کاهش خود ادامه داد.
حجم معاملات بیتکوین در صرافیهای متمرکز در طول زمان
آلتکوینها نیز روزهای خونینی را پشتسر گذاشتند و توکنهای مرتبط با امور مالی غیرمتمرکز (DEFI) بیشترین متضررین بازار بودهاند. از جمله این ارزهای دیجیتال میتوان به لوپرینگ (loopring)، کرو (curve) و سولانا (solana) اشاره کرد. پس از انتشار خبر سوء استخراج بالقوه بیش از ۱۲۰,۰۰۰ اتریوم با ارزشی بالغ بر ۳۲۶ میلیون دلار، در پل میان زنجیرهای ورمهل افت قیمتی اتریوم از بیتکوین نیز بیشتر شد. این پل که با هدف اتصال سولانا و چند شبکه بزرگ دیگر شروع به کار کرد، هماکنون در تلاش است با هکر موردنظر، بهصورت درون زنجیرهای مذاکره کند. اکنون بیتکوین با سدّ مقاومت ۳۸,۰۰۰ دلاری مواجه و به حمایت ۳۵,۰۰۰ دلاری خود دلگرم است. بیتکوین در حفظ روند صعودی اخیر خود ناموفق ظاهر شد و نتوانست بالای سطح قیمتی ۳۸,۰۰۰ دلار باقی بماند. هفته گذشته و پیش از افت قیمت فعلی، شاخص قدرت نسبی (RSI) در نمودار روزانه به محدوده خرید بیش از حد نزدیک شده بود. علاوه بر این، در حال حاضر میانگین متحرک ۱۰۰ روزه در نمودار چهار ساعته، مقاومت ۳۸,۲۲۰ دلاری را نشان میدهد. قیمت بیتکوین از نوامبر (آبان ماه) روند نزولی خود را آغاز کرده است و در هفته گذشته نیز در کانال ۳۵,۰۰۰ دلار تا ۳۸,۰۰۰ دلار تثبیت شد. برای تغییر این روند نزولی، خریداران باید قیمت را با حرکتی قدرتمندانه به بالای سطح ۴۰,۰۰۰ دلار برسانند.
اکنون فرصت خوبی برای خرید بیتکوین است
با وجود این، ویلی وو، تحلیلگر سرشناس بیتکوین و ارزهای دیجیتال، گفته است دادههای درونزنجیرهای نشان میدهند که بیتکوین علیرغم مشاهده سطوح «ترس شدید» در شاخص ترس و طمع، هنوز وارد روند نزولی نشده است و شدیدبودن احساس ترس میتواند به معنی مناسببودن شرایط برای خرید بیشتر باشد. وو در پادکستی با نام «What Bitcoin Did» که پیتر مککورماک، مجری آن، منتشر کرد، نظرات خود را درباره بیتکوین بیان کرد. ویلی وو به معیارهای کلیدیای مانند تعداد زیاد هولدرهای بلندمدت (کیف پولهایی که بهمدت پنج ماه یا بیشتر بیتکوین انباشت کردهاند) و نرخ رو به رشد انباشت اشاره کرده که نشان میدهد جهت بازار تغییر نکرده و نزولی نشده است. ویلی وو افزود: «از لحاظ ساختار درونزنجیرهای، حتی با اینکه شاخص ترس و طمع نشاندهنده اوجگیری احساس ترس است، چشمانداز بازار نزولی نیست. بدون شک مردم خیلی ترسیدهاند که این معمولاً فرصت خوبی برای خرید است.» ویلی وو گفته است در کوتاهمدت «اغلب این نوع اصلاحهای نزولی را نمیتوان بدون افزایش قیمت تصور کرد». علاوه بر این، شکستهشدن روند و سقوط تا 20 هزار دلار هم امکانپذیر به نظر نمیرسد. چنین ریزشی تکرارکننده سقوط ۱۲ ماهه سال ۲۰۱۸، آن هم در مدت کوتاه ۳ ماه خواهد بود. قیمت بیتکوین از زمان رسیدن به بالاترین سطح تاریخی خود، یعنی 69 هزار دلار در نوامبر (آبان)، حدود ۴۴ درصد کاهش یافته است و این تحلیلگر معاملات آتی سرمایهگذاران بزرگ را دلیل اصلی این کاهش مستمر و عملکرد ثابت قیمت در سه ماه گذشته ذکر کرده است. ویلی وو میگوید هجوم رو به افزایش معاملهگران تازهوارد و خروج سرمایهگذاران از بازارهای آتی بیتکوین در چند سال گذشته، بهطور قابلتوجهی ساختار بازار بیتکوین را تغییر داده است. در ساختار جدید، قیمت بهطور مستقیم با «ریسکپذیری و ریسکگریزی معاملهگران بزرگ که بازار ارزهای دیجیتال را با بازار بورس مقایسه میکنند»، همبستگی دارد. ویلی وو میگوید: «اگر در سالهای ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۰ بهصورت درونزنجیرهای به کارهایی که سرمایهگذاران انجام میدادند نگاه میکردید، متوجه میشدید آنها در حال انباشت بیتکوین هستند؛ اما این کار تأثیری روی قیمت نمیگذارد، زیرا قیمت را معاملهگران بازارهای آتی صرافیها تعیین میکردند.» این تحلیلگر همچنین به دلایل کلیدی برای صعودی باقیماندن روند بیتکوین اشاره کرده است. ویلی وو گفته عواملی مانند تعداد زیاد هولدرهای بلندمدت که بیش از ۵ ماه است دارایی خود را نفروختهاند، معاملهگرانی که فروش بیتکوین در نزدیکی سطح40هزار دلار را متوقف کردهاند و نرخ ثابت انباشت، از اصلیترین دلایل برای ادامهداربودن روند صعودی است. این تحلیلگر افزود: «اکثر بیتکوینهای در گردش، بیش از پنج ماه است که دستنخورده باقی ماندهاند. افرادی که این کار را انجام دادهاند پنج ماه است بیتکوین خود را نگه داشتهاند و قصد ندارند آن را با ضرر بفروشند. این افراد زمانی فروشنده خواهند بود که سود در انتظار آنها باشد. هر زمان که بیتکوین از بالاترین قیمت تاریخی خود عبور کرد و یک روند واقعاً قوی شروع شد، شاهد این اتفاق خواهیم بود.» او گفته اگر «تازهواردها» یا هولدرهای جدید بیتکوین در اکثریت باشند، یک نشانه نزولی برای بازار است. ویلی وو در پایان گفت: «روند نزولی سال ۲۰۱۸ در اوج دورانی بود که افراد جدید بیتکوین خریده بودند و این چرخه باز هم تکرار میشود. این هولدرها یا دارایی خود را میفروشند، یا سرسختانه نگه میدارند. آنهایی که تصمیم به نگهداری از بیتکوینهای خود گرفتهاند نیز در روند صعودی بعدی که قیمت بالاتر رفت، دارایی خود را خواهند فروخت.»
عملکرد بهتر NFTها از بیتکوین و ارزهای دیجیتال
با وجود سقوط قیمت ارزهای دیجیتال در هفتههای اخیر، بازارNFTها همچنان با قدرت در حال رشد است. به نظر میرسد علاوه بر نوظهوربودن این فناوری و شوق مردم برای تجربه آنها، عوامل روانشناختی نیز روی گسترشNFTها تأثیر داشته است. بازار توکنهای غیرمثلی یا همان NFTها، سال جدید را با قدرت شروع کرد وNFTها حتی از سقوط گستردهتر بازارهای مالی که موجهای آن بسیاری از بازارها مانند بورس امریکا و ارزهای دیجیتال را تحتتأثیر قرار داد، هم متأثر نشدند. ارزهای دیجیتالی مانند بیتکوین که نقش رهبران این بازار را دارند، از ابتدای سال ۲۰۲۲ تا به امروز با سقوطهای چند ده درصدی مواجه شدهاند. این کاهشها ناشی از همان ترسهای کلانی است که اکثریت بازار سهام امریکا را در ژانویه (دی) با افزایش فشار فروش مواجه کرد. با وجود نگرانیها از افزایش نرخ بهره بانکی در امریکا و تأثیر آن بر بازار داراییهای دیجیتال، NFTها، بازاری که مجموعهای از کلکسیونها و آثار هنری دیجیتال را برای فروش میگذارد، شروع خوبی در سال ۲۰۲۲ داشته است. توماس بیالک، یکی از نویسندگان وبسایت The Block، در رابطه با این پدیده نوشته است: «با نگاهی به عملکرد کف قیمتی محبوبترین مجموعههای NFT در سه ماه گذشته، میتوان دریافت که تفاوت قابلتوجهی بین قیمت این NFTهای سرشناس، قیمت اتریوم و قیمت بیتکوین وجود دارد.» واگرایی بین این دو بازار نشاندهند، میزان پویایی اکوسیستم ارزهای دیجیتال است. این پویایی یعنی میتوان همزمان از بخشهای خاصی از بازار انتظار روند صعودی داشت، در حالی که بقیه بازار درگیر رکود شده است. سم بنکمن فرید، بنیانگذار صرافی «FTX»، گفته مسلماً از میزان مقاومتNFTها نسبت به سقوط بازار از ابتدای سال تاکنون، شگفتزده شده است. او میگوید بسیاری از این رویدادها به عوامل روانشناختی مربوط میشود. او با اشاره به میزان سهولت خریدوفروشNFTها برای یک معاملهگر، گفت: «این موضوع که این توکنها «غیرمثلی» هستند باعث میشود تا قابلیت نقدشوندگی کمتری داشته باشند.» از نظر بنکمن فرید، ماهیت عمومی بودن NFTها، فروش آنها را در مقایسه با توکنهایی که افراد در یک صرافی مانندکوین بیس نگه میدارند، دشوارتر میکند. مدیرعامل FTX ادامه داد: «از میزان رشد اخیرNFTها نیز کمی شگفتزده شدهام. این واقعیت که هرکسی میتواند بفهمد شما مالک یک NFT هستید، فروش آن را سختتر میکند؛ زیرا دستکشیدن از یک دارایی در مقابل چشمهای عموم، سختتر از انجام تغییرات در سبد سرمایهگذاریای است که فقط خودتان آن را میبینید. علاوه بر این، بهتر استNFTها را شبیه به یک کالای لوکس در نظر بگیریم که برای بهنمایشگذاشتن خریداری میشوند.» علاوه بر این، بهگفته آرتور چئونگ، بنیانگذار و مدیرعامل دیفاینس کپیتال، مردم در مقایسه با داراییهایی مانند توکنهای معمولی که نقدشوندگی بیشتری دارند، کمتر مایل هستند که NFTهای خود را با ضرر بفروشند.