تعطیلی شهرهای قرمز ضروری است

۱۴۰۰/۱۱/۱۸ - ۰۲:۵۱:۲۴
کد خبر: ۱۸۶۷۲۰
تعطیلی شهرهای قرمز ضروری است

تعادل|

 فاصله زیادی به سه رقمی شدن مرگ‌های کرونایی نداریم. گویا امیکرون هم قرار است مانند سویه دلتا هم شمار مبتلایان را افزایش دهد و هم شمار فوت‌شدگان را. در این شرایط اما نه مردم و نه مسوولان پروتکل‌های بهداشتی را جدی نمی‌گیرند. تعطیلی محل‌های تجمع در دستور کار نیست، جشنواره فجر در حال اجراست. سالن‌های سینما و کنسرت فعالیت می‌کنند و البته که فروشگاه‌های بزرگ و مال‌ها نیز تعطیل نشده‌اند. فقط مدارس و مهد کودک‌ها در شهرهای قرمز تعطیل شده‌اند، اما دانشگاه‌ها با حضور دانشجویان به کار خود ادامه می‌دهند و البته که ماسک زدن و رعایت فاصله اجتماعی هم بسیار کم شده است. حالا بیمارستان‌ها در حالت آماده باش قرار دارند، هر روز بر تعداد افرادی که جان خود را بر اثر کرونا از دست می‌دهند افزوده می‌شود. 85 مرگ آخرین آماری است که از سوی وزارت بهداشت و درمان اعلام شده است. 

     شهرهای قرمز باید تعطیل شوند

مسعود مردانی در رابطه با شرایط امیکرون در کشور به تعادل می‌گوید: هر روز تعلل کردن برای تعطیلی مشاغل غیر ضروری، نشست‌های علمی و فرهنگی، تجمعات و ... می‌تواند شرایط را بحرانی‌تر کند. در حال حاضر با توجه به اینکه بیش از 120 شهر کشور به رنگ قرمز کرونایی درآمده‌اند، باید هر چه سریع‌تر در این رابطه تصمیمات درستی اتخاذ شود. نباید بگذاریم که با شرایط بحرانی شده و بعد به فکر این باشیم که این بحران را کنترل کنیم.

او می‌افزاید: همین حالا هم زنگ خطر کرونا به صدا درآمده هر روز آمار مراجعان به مراکز درمانی و بیمارستان‌های بیشتر می‌شود و ادامه این روند می‌تواند باعث بالا رفتن آمار مرگ و میر در کشور شود. از سوی دیگر درگیر شدن کودکان به سویه امیکرون هم می‌تواند وضعیت را بحرانی‌تر کند، چرا که اگر آمار ابتلا کودکان با همین سرعت افزایش پیدا کند، در مورد تعداد تخت‌های بیمارستانی مخصوص کودکان با مشکلات زیادی مواجه خواهیم شد.  مردانی اظهار می‌دارد: دولت هر چه سریع‌تر باید برای تعطیلی مشاغل غیرضروری و تجمعات تا پایان سال اقدام کند. در غیر این صورت ممکن است دوباره با مرگ و میرهای سه رقمی مواجه شویم و شرایط بیمارستان‌ها نیز بحرانی شود، اگر موارد ابتلا افزایش پیدا کند، تعداد موارد بستری هم افزایش می‌یابد و تخت‌های بیمارستانی اشغال می‌شوند و به این ترتیب تعداد افرادی که بر اثر بیماری فوت می‌کنند هم افزایش خواهد یافت. دبیر کمیته اپیدمیولوژی و پژوهش کمیته علمی کشوری مقابله با کووید۱۹ با تاکید بر ضرورت واکنش سریع بیمارستانی و ایجاد آمادگی لازم در بیمارستان‌ها در صورت سرریز بیماران با شیوع تصاعدی کرونای اُمیکرون، گفت: در حال حاضر زمان دو برابر شدن موارد ابتلا در کشور، کمتر از چهار روز است؛ به‌طوری که در عرض یک هفته تعداد مبتلایان جدید چهار برابر و در عرض دو هفته ۱۶ برابر می‌شود.

   تمام کشور کانون امیکرون است

دکتر مسعود یونسیان نیز در گفت‌وگو با ایسنا، درباره کانون‌های امیکرون در کشور، گفت: فکر نمی‌کنم در حال حاضر بحث کانون‌های بیماری مطرح باشد، موضوع شناسایی و کنترل کانون بیماری زمانی مطرح می‌شود که آلودگی از یک جای خاصی از کشور آغاز شود و به تدریج پیش رود، اما طبق اطلاعات فعلی و بر اساس تحلیل‌های موجود، اکنون آلودگی در کل کشور و در همه استان‌ها پیش می‌رود. در مدت بیش از یک ماهی که اعلام شده اُمیکرون وارد کشور شده و سرایت‌پذیری بالایی هم دارد، هیچ محدودیتی وجود نداشته؛ نه فاصله‌گذاری و نه رعایت پروتکل‌های بهداشتی و نظارت بر رعایت آنها وجود نداشته است. در نتیجه جابه‌جایی‌های آزادانه باعث شده که بیماری در کل کشور پیش می‌رود. بنابراین در شرایط فعلی خیلی مفید نیست که دنبال این باشیم که کدام استان کانون اُمیکرون است، بلکه در حال حاضر تمام کشور کانون بیماری محسوب می‌شود.

    ضرورت واکنش سریع بیمارستانی 

او درباره ضرورت وجود تیم‌های واکنش سریع برای مقابله با اُمیکرون نیز گفت: درست است که ما بحث پیشگیری را مقدم می‌دانیم، اما تاکید بر پیشگیری اولیه تا قبل از وقوع واقعه موثر است. زمانی که واقعه رخ داد و نتوانستید از آن پیشگیری کنید، متخصصین بهداشت اعلام می‌کنند که باید به فکر فراهم کردن اقدامات درمانی برای جلوگیری از عوارض بیشتر بیماری باشیم.

یونسیان تاکید کرد: بر این اساس در شرایط فعلی توصیه من این است که بیمارستان‌ها به فکر ترمیم کادر درمان خود باشند، کادر تازه نفس بیاورند، اگر نارضایتی در پرسنل وجود دارد یا بیمارستان به تعهداتی که داشتند، عمل نکردند، باید دولت هرچه سریع‌تر وارد عمل شده و رضایت کارکنان را جلب کند. در عین حال بحث تامین و در نظر گرفتن دارو، اکسیژن و... بسیار مهم است. همچنین توزیع تخت‌ها بین موارد اورژانس و غیر اورژانس بسیار مهم است؛ چراکه اگر در حال حاضر نیرو، تخت، دارو، اکسیژن و سایر اقلام و تجهیزات مورد نیازمان را تامین نکنیم، وقتی که در بحران قرار می‌گیریم، فرصتی برای این کار وجود ندارد. اگر قرار است واکنش سریعی انجام شود، باید در حوزه ایجاد تسهیلات درمانی و بیمارستانی برای موارد شدید باشد.

    بعید است تعداد مبتلایان رسمی روزانه  به ۱۰۰ هزار نفر برسد

او درباره افزایش تعداد مبتلایان به بیماری نیز گفت: از آنجایی که ظرفیت تست‌مان محدود است و در روز نمی‌توانیم بیش از ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزار تست انجام دهیم، در نتیجه نمی‌توانیم همه موارد بیماری را شناسایی کنیم. بر این اساس طبیعی است که از یک زمانی به بعد دیگر نه تست داریم که انجام دهیم و نه ضرورتی دارد که حتما در آن شرایط تست انجام دهیم. زیرا بسیاری از افراد علامت‌دار توصیه‌ها و اقدامات درمانی را دریافت کرده و به منزل می‌روند. یونسیان با بیان اینکه بعید است که آمار مبتلایان روزانه ما که با تست مشخص می‌شود، به ۱۰۰ هزار نفر برسد، گفت: زیرا اولا برای همه افرادی که مشکوک هستند و علائم دارند، ‌تست نداریم و در عین حال قطعا تست‌مان هم حساسیت ۱۰۰ درصد ندارد. بنابراین احتمالا تعداد مبتلایان رسمی‌مان در یک سقفی توقف می‌کند، اما نباید خشنود شویم که اگر روزانه روی ۶۰ هزار مبتلا توقف کردیم، به این معناست که واقعا تعداد مبتلایان هم همین میزان است. زیرا اینطور نیست. البته این موضوع مختص کشور ما نیست. هر کشوری هرچقدر هم که پیشرفته باشد، بالاخره یک ظرفیتی دارد. وقتی میزان نیاز و تقاضا از ظرفیت گذشت، نمی‌تواند پاسخگو باشد.

    چرایی کم‌شماری تعداد مبتلایان

یونسیان با بیان اینکه هرچه بیماری و اپیدمی پیشرفته‌تر می‌شود، درصد کم‌شماری تعداد بیماران هم کمتر می‌شود، گفت: زیرا با پیشرفت بیماری، به تدریج کمبود نسبی تست پیدا می‌کنیم. به عنوان مثال ممکن است بین دو پیک کم‌شماری ما نصف موارد باشد، اما در اوج قله پیک کم‌شماری ما ۱۰ تا ۲۰ برابر باشد.

    افزایش ۴ برابری مبتلایان به کرونا  طی یک هفته

او درباره میزان افزایش روزانه و هفتگی بیماران مبتلا به کووید ۱۹ در کشور، گفت: در حال حاضر زمان دو برابر شدن موارد ابتلای در کشور کمتر از چهار روز است. به‌طوری که در عرض سه تا ۳.۵ روز تعداد موارد ابتلای‌مان دو برابر می‌شود. سه تا ۳.۵ روز دیگر دو برابر دیگر می‌شود. بر این اساس در عرض یک هفته تعداد بیماران جدید چهار برابر و در عرض دو هفته ۱۶ برابر می‌شود.

   کی به قله پیک ششم می‌رسیم؟

یونسیان افزود: البته این افزایش تعداد موارد تا یک جایی بالا می‌رود و بعد به دلیل اینکه برخی افراد قبلا مصون شده و واکسن دریافت کرده‌اند، دیگر تعداد افراد حساس که بتوانند مبتلا شوند، کم می‌شود. در اینجا به نوک قله رسیده و به تدریج میزان ابتلا کاهش می‌یابد. هنوز نمی‌توان گفت که اوج قله دقیقا چه زمانی خواهد بود. خیلی مهم است که اوج قله ما سه روز دیگر است یا ۱۳ روز دیگر. هرچه عقب بیفتد، به‌شدت روی تعداد ابتلای روزانه ما موثر است و نمی‌توان پیش‌بینی کرد.

     برخورد با اُمیکرون در شرایط عمد تا واکسینه

او درباره میزان تاثیر افزایش مبتلایان بر روی افزایش بستری و مرگ‌ومیر ناشی از بیماری نیز گفت: متاسفانه رسیدن به مرگ‌ومیر سه رقمی خیلی محتمل است. البته انتظار نمی‌رود که تعداد بستری و مرگ‌هایمان به میزان پیک پنجم برسد. زیرا در حال حاضر شرایط‌مان از نظر واکسیناسیون خیلی بهتر است. در زمان پیک پنجم عمده جمعیت‌مان هنوز مصون نشده بودند؛ به‌طوری که یا مصون نشده بودند یا تازه واکسیناسیون را شروع کرده بودند. سرعت واکسیناسیون در کشور از ابتدای شهریور بالا رفت. در حالی که قله پیک‌ پنجم در انتهای مرداد ماه بود. بنابراین ما در پیک پنجم در یک شرایط عمدتا غیرواکسینه با دلتا برخورد کردیم، اما درحال حاضر با شرایط عمدتا واکسینه داریم با اُمیکرون برخورد می‌کنیم.

     جزییات پیشنهاد تعطیلی دو هفته‌ای

وی درباره مصوبه کمیته علمی مبنی بر تعطیلی دو هفته‌ای فعالیت‌های اجتماعی، گفت: کمیته علمی یک نهاد مشورتی است و تصمیماتش ضمانت اجرایی ندارد. این تصمیمات برای اجرایی شدن باید از سوی ستاد ملی کرونا تعیین تکلیف شوند. در کمیته علمی پیش از این بحث شد که خیلی زودتر باید تعطیلی موقت اعمال می‌شد؛ البته نه تعطیلی موقت کل کشور، بلکه تعطیلی موقت بسیاری از فعالیت‌هایی که خیلی اورژانس نبوده و به معیشت مردم وابسته نبودند. در جلسه اخیر کمیته روی این موضوع تاکید شد تا تسریع شود و فعالیت‌هایی مانند جشنواره، فعالیت‌های فرهنگی، سینماها، راهپیمایی‌ها و... حداقل به مدت دو هفته محدود و تعطیل شوند. بعد در پایان هفته اول تصمیم‌گیری شود که آیا این تعطیلی و محدودیت‌ها را برای هفته دوم تمدید کنند یا خیر.