اقتصاد کلان
اجرای همسانسازی حقوق بازنشستگان در 1401
سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ۱۴۰۱ از همسانسازی حقوق بازنشستگان در سال آینده خبر داد. رحیم زارع در توضیح مصوبات کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۱ گفت: کمیسیون تلفیق تصویب کرد که از محل بند و تبصره ۲ لایحه بودجه همسانسازی بازنشستگان در سال آینده انجام شود. وی افزود: همچنین مبلغ ۵ هزار میلیارد تومان برای اجرای قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری و تبدیل کارانههای پرستاری از سر جمع مالیات سیگار اختصاص پیدا کرد. زارع اضافه کرد: در سال ۱۴۰۱ مقرر شد مربیان قرآنی تبدیل وضعیت شده که منابع این کار از سر جمع بودجه عمومی تامین میشود. سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۱ گفت: مبلغ ۲۰۰ میلیارد تومان تسهیلات قرض الحسنه برای دانشجویان کمیته امداد و سازمان بهزیستی اختصاص داده شد. وی ادامه داد: ۵۰۰ میلیارد تومان از محل تسهیلات قرض الحسنه تبصره ۱۶ برای اشتغال زندانیان حین و بعد از حبس تصویب شد.
مصوبه مجلس برای شفافیت وامگیرندگان
یک عضو کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی از مصوبه این کمیسیون در راستای ایجاد شفافیت در اعطای تسهیلات کلان بانکی خبر داد. مالک شریعتی نیاسر از مصوبه کمیسیون تلفیق در خصوص الزام بانکها به ارایه مشخصات کامل تسهیلات گیرندگان کلان به صورت برخط به بانک مرکزی جهت اطلاعرسانی به عموم مردم خبر داد. بر اساس مصوبه کمیسیون تلفیق، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران موظف است با استفاده از سامانه اطلاعاتی خود و عنداللزوم اطلاعات دریافتی از بانکها و موسسات اعتباری غیربانکی (موضوع جز ۲ این بند) بر اساس تعاریف و مصادیق تعیین شده توسط شورای پول و اعتبار، مانده تسهیلات و تعهدات اشخاص مرتبط و میزان پرداختی هریک از بانکها و موسسات اعتباری غیربانکی را به تفکیک هر یک از اشخاص با تعریف شورای پول و اعتبار (مرتبط یا ذینفع واحد)، نرخ سود، مدت بازپرداخت، دوره تنفس، وضعیت بازپرداخت (جاری، سررسید گذشته، معوقه یا مشکوک الوصول)، نوع و میزان وثیقه دریافت شده، بر تارنمای بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در دسترس عموم قرار داده و به صورت فصلی به روز رسانی نماید. همچنین بانکها و موسسات اعتباری غیربانکی موظفند اطلاعات مندرج در جزء ۱ این بند را به صورت فصلی در اختیار بانک مرکزی قرار دهند. در صورت استنکاف از ارسال کلیه یا بخشی از اطلاعات در مورد مقرر، موسسه اعتباری حسب مورد به تشخیص بانک مرکزی، به یکی از جرایم مندرج در ماده ۴۴ قانون پولی و بانکی کشور یا اجزای ۳ یا ۴ بند الف ماده ۱۴ قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران محکوم میگردد. بانک مرکزی موظف است گزارش همکاری یا تخلف بانکها و موسسات اعتباری غیربانکی را به صورت فصلی به کمیسیون اصل۹۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و دیوان محاسبات کشور ارایه نماید.
آخرین خبرها از مالیات خرید و فروش ارز
با افزایش قابل توجه قیمت ارز در ماههای پایانی فصل پاییز یکی از اقدامات دولت و بانک مرکزی برای مدیریت این بازار و نوسانات آن، اخذ مالیات از خرید و فروش ارز بود که بررسیها بیانگر این است که در این زمینه تاکنون ۱۰۰۷ مودی شناسایی شدهاند که هیچگونه پرونده مالیاتی نداشتند. در آذرماه امسال همزمان با افزایش قیمتها در بازار ارز و شکلگیری صف مقابل صرافیها اقدامات مختلفی چون تغییر شرایط تخصیص ارز سهمیهای، وعده راهاندازی سامانهای آنلاین برای دریافت ارز، اعلام نیازهای ارزی جدید از کانون صرافان به بانک مرکزی، دستگیری و مسدود شدن حساب اخلالگران ارزی از سوی دولت و بانک مرکزی برای مدیریت نوسانات صورت گرفت. اخذ مالیات از خرید و فروش ارز نیز از دیگر اقدامات در آن زمان بود که طبق آن، کلیه خریداران و فروشندگان ارز طبق قانون مالیاتهای مستقیم مشمول مالیات شدند و کلیه اشخاص فعال در این بخش مکلف به ثبت نام و پرداخت مالیات تعیین شده هستند. از سوی دیگر، سازمان امور مالیاتی با اعلام بانکمرکزی نسبت به برقراری مالیات علی الحساب به میزان ۱۰ درصد از فروش ارز آنها اقدام خواهد کرد. در این بین، لازم به ذکر است که طبق اعلام سازمان امور مالیاتی، این مالیات شامل فروشندگان و خریداران ارز از طریق روشهای قانونی تهیه ارز از جمله معاملات از طریق سامانه نیما و همچنین خرید ارز مسافرتی نمیشود و صرفا به معاملات ارزی اشخاصی تعلق میگیرد که با اعلام بانک مرکزی و نهادهای نظارتی از روشهای غیرقانونی با اهدافی همچون سفته بازی و قاچاق ارز صورت میپذیرد. آخرین اعلام وزیر اقتصاد در این زمینه حاکی از آن است که تا اواخر آذرماه امسال معادل ۱۰۰۰ نفر از سوداگران ارزی شناسایی شدند که برخی از این افراد ۱۰۰۰ تا ۲۰۰۰ میلیارد و یکی از آنها ۹۰۰۰ میلیارد تومان خرید و فروش ارزی داشته است و ۶۰۰ نفر از این افراد اصلا پرونده مالیاتی نداشتند. علاوه بر این، محمد مسیحی- معاون سازمان امور مالیاتی نیز به تازگی در نشست خبری خود اعلام کرد که تاکنون بانک مرکزی اطلاعات اولیه ۱۰۰۷ مودی را به سازمان امور مالیاتی ارسال کرده است که برخی از افراد اصلا پرونده مالیاتی نداشتند و قرار شده تا برای این افراد پرونده تشکیل شود. البته، صحبتهای اخیر مسیحی حاکی از آن است که ارقام بزرگی در حوزه مالیات بر خرید و فروش ارز وجود دارد که به زودی اعلام خواهد شد.