چه خبر از تالار نقرهای؟
در هفته گذشته شاهد رویدادها و اظهارنظرهای مختلفی در حوزه بورس کالای ایران بودیم که از مهمترین عناوین آنها میتوان به فروش کالاهای تولیدی خارج از بورس کالا را ممنوع کردیم، غزل خداحافظی شهرداری تهران با مزایده غیرشفاف املاک، کشاورزان برای عرضه محصولاتشان در بورس کالا، تشویق شوند و سامانه جدید عرضه بورس کالا به زودی راهاندازی میشود اشاره کرد. در هفته گذشته وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه مبادلات کالاها در بورس کالا با شفافیت همراه میشود، گفت: این مساله را در هیات امنای سازمان تأمین اجتماعی مصوب کردهایم تا بهجز کالاهایی که به موجب قانون استثنا شدهاند، باقی کالاها و محصولات هر چه قابلیت عرضه در بورس کالا دارند دیگر اجازه فروش در خارج از بورس را نداشته باشند. حجتالله عبدالملکی با بیان اینکه ما معتقدیم که باید جهش در تولید محقق شود و عرضه و فروش هم باید بهطور حتم با شفافیت همراه شود که این شفافیت از طریق بورس کالا رخ میدهد، گفت: ورود کالاها به بورس کالا، سیاست ما است اما باز هم تاکید میشود به استثنای کالاهایی که ستاد تنظیم بازار آنها را مشخص میکند، سایر کالاها در بورس کالا به فروش خواهد رسید. فربد زیارتی کارشناس امور شهری به مزایای عرضه املاک نهادهای از جمله شهرداری تهران در بورس کالا اظهار داشت: شهرداری تهران قصد دارد در رویکرد جدید به واگذاری املاک به شیوههای سنتی پایان دهد و همه فرآیند واگذاری املاک را به اتاق شیشهای بورس کالا بسپارد. سال گذشته بورس کالا با راهاندازی تابلوی املاک و مستغلات این فرصت را به وجود آورد که همه نهادهای دولتی، خصوصی یا عمومی همچون شهرداریها بتوانند املاکشان را در بستر بورس کالا واگذار کنند که بدون شک اگر عرضه املاک از طریق بورس کالا رونق بگیرد، بروز فساد و شبهه در حوزه واگذاری املاک نهادهای مختلف به دلیل شفافیت کامل آماری به صفر میرسد و شیوههای سنتی و مزایدههای پاکتی کنار میرود. به گفته وی با توجه به اینکه کل فرآیند واگذاری در بورس کالا ثبت میشود، اولاً فرآیند واگذاری در همه بخشها شفاف است و ثانیاً امکان رصد و پیگیری در هر مرحله از فرآیند معامله وجود دارد. در معاملات بورس کالا مشخص است چه کسانی در مزایده حضور داشتهاند و برنده حراج با درج چه قیمتی موفق به خرید شده است. عضو کمیسیون کشاورزی مجلس گفت: بخش کشاورزی در هر کشوری نیازمند حمایت دولت است که در این مسیر، بورس کالا میتواند سازوکاری برای بهبود کیفیت عرضه محصولات کشاورزی و حمایت از کشاورزان باشد؛ در این حوزه، دولت باید برای آن دسته از کشاورزانی که محصولات خود را در بورس کالا عرضه میکنند، حمایت و تشویقی قرار دهد تا سایر کشاورزان از مزایای بورس مطلع شوند.
غلامرضا نوری قزلچه، نماینده مردم بستان آباد در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: آنچه مسلم است برای رهایی از عمده گرفتاریهای امروز بخش کشاورزی باید کشاورز و تولیدکننده و مصرفکنندگان در بستری شفاف به معامله بپردازند که در همین زمینه، بورس کالا میتواند زمینهای برای تسریع و شفافیت عرضه محصولات کشاورزی باشد. برمک هوشیار مدیر توسعه فناوری اطلاعات بورس کالای ایران با اعلام این خبر که سامانه جدید عرضه بورس کالای ایران به زودی راهاندازی میشود، گفت: طراحی سامانه جدید عرضه، یکی از پروژههایی است که در راستای طرح جامع یکپارچهسازی سامانههای عملیاتی موسوم به «سامانه سیمرغ» پیادهسازی شده و این سامانه که به لحاظ تکنولوژی و فرآیندی بهطور ویژه ارتقا یافته است به زودی جایگزین تمام سامانههای قبلی بورس کالا میشود.
مدیر بازرسی و امور اعضا بورس کالای ایران در نامهای به شرکتهای کارگزاری شرایط خرید محصول شمش فولادی را ابلاغ کرد. در این نامه آمده است: خرید محصول شمش فولادی تا اطلاع ثانوی بدون اعمال سقف سهمیه بهین یاب برای تمامی مشتریان دارای مجوز محصول امکان پذیر است همچنین اشاره شده است که شرایط خرید از مازاد محصول شمش فولادی به صورت غیر بهین یاب و برای تمام مشتریان دارای کد بورسی مقدور خواهد بود.
در هفته گذشته مدیریت توسعه بازار مشتقه بورس کالای ایران از راهاندازی قرارداد آتی زعفران نگین با سررسید تیر ۱۴۰۱ خبر داد.براساس اطلاعیه مدیریت توسعه بازار مشتقه بورس کالا، آغاز راهاندازی قرارداد مذکور با سررسید تیر سال آینده در روز شنبه ۳۰ بهمن امسال خواهد بود که معاملات آن تا ۱۴ تیر ۱۴۰۱ ادامه خواهد داشت. همچنین مدیریت پذیرش و بازاریابی بورس کالای ایران با صدور اطلاعیههای جداگانهای از پذیرش کنسانتره سرب و روی شرکت فرآوری موادمعدنی کیان بروجن در بازار فرعی بورس خبر داد.بر این اساس ۱۵۰۰ تن کنسانتره سرب و ۳۰۰۰ تن کنسانتره روی شرکت فرآوری موادمعدنی کیان بروجن راهی بازار فرعی بورس کالای ایران میشود.
همچنین ۹۵۸۰ تن دی اکتیل فتالات و ۱۰۵۶ تن دی اکتیل ترفتالات پنج شرکت در بازار فرعی بورس پذیرش شد.به این ترتیب شرکت شیمیایی فخر آباده ۳۱۰۰ تن، شرکت مولدان صنایع شیمی ۲۸۸۰ تن، شرکت روانگرد گرمسار ۱۹۲۰ تن و شرکت فرآیند شیمی سمنان ۱۶۸۰ تن دی اکتیل فتالاتخود را در بورس پذیرش کردند.همچنین ۱۰۵۶ تن دی اکتیل ترفتالات شرکت فرا تاو صنعت ورتا نیز با تصمیم در جلسه اخیر کمیته عرضه در بازارفرعی بورس پذیرش شد.
از سوی دیگر قیر، شمش و میلگرد فولادی ۴ شرکت در بازار اصلی بورس کالا مورد پذیرش قرار گرفت.به این ترتیب قیر شرکت پالایش قیر پارس صنعت خاورمیانه و شمش فولادی شرکتهای تعاونی ذوب و ریختهگری فولاد سپید دشت و صبا راد محور در بازار اصلی پذیرش شدند و به زودی روی تابلوی بورس کالای ایران میروند. میلگرد فولادی شرکت فولاد کاوه اروند که عرضهکننده آن گسترش خدمات فولاد فراطرح است نیز در جلسه اخیر کمیته عرضه پذیرش شد.