اخبار

۱۴۰۰/۱۲/۱۲ - ۰۲:۳۱:۵۴
کد خبر: ۱۸۷۳۸۷

صادرات ایران به عراق  8.2  میلیارد دلار شد

اعلام سخنگوی گمرک ایران از روند افزایشی تجارت ایران و عراق حکایت دارد. سید روح‌الله لطیفی، با اشاره به جریان تجارت خارجی ایران و عراق توضیح داد: در ۱۱ ماهه امسال، بیش از ۲۸ میلیون تن کالا به ارزش هشت میلیارد و ۲۲۲ میلیون دلار صادر شد که نسبت به مدت مشابه ۱۷درصد در وزن و ۲۰درصد در ارزش رشد داشته است که ۲۵ درصد وزن و ۱۹ درصد ارزش کل صادرات ۱۱۲ میلیون و ۶۵۸ هزار تنی به ارزش ۴۳ میلیارد و ۵۱۷ میلیون دلاری کشور را در این مدت به خود اختصاص داده است.  وی گفت که اشتراکات فراوان بین دولت ایران و عراق باعث شده است تا صادرات غیر نفتی ما از ۱۴۵میلیون دلار در سال ۱۳۸۰ به ۹ میلیارد دلار در سال ۱۳۹۸ برسد و مجددا در سال جاری نیز همین میزان قابل پیش بینی است.  به گفته لطیفی، صادرات ایران در سال ۱۳۸۰ تقریبا ۱۴۵میلیون دلار بود و در سال ۱۳۸۴ اولین جهش را با یک میلیارد و ۲۲۴میلیون دلار را شاهد بودیم و در سال‌های بعد با شیبی مناسب به دو میلیارد و ۷۶۲ میلیون دلار رسید و جهش دوم در سال ۱۳۸۸ با صادرات چهار میلیارد و ۵۶۰ میلیون دلاری رخ داد.  وی با بیان اینکه سومین جهش صادرات به عراق، ضمن حفظ مسیر رشد، در سال ۱۳۹۱ بود، ادامه داد: بر این اساس صادرات کشورمان در این سال به ۶ میلیارد و ۳۳۷میلیون دلار رسید و جهش آخر نیز در سال ۱۳۹۷ با هشت میلیارد و ۹۹۰ میلیون دلار بوده است که همچنان در این محور، صادرات غیرنفتی در حال انجام است.  سخنگوی گمرک درباره واردات از عراق نیز گفت: واردات ۱۱ ماهه کشور از عراق به دو میلیون و ۲۰۰ هزار تن و به ارزش بیش از یک میلیارد دلار رسیده است که این میزان از لحاظ حجم، بیشتر از واردات کشورمان از عراق در ۲۰ سال گذشته بوده است که سرجمع واردات ایران در دو دهه ۸۰ و ۹۰ یک میلیون و ۳۱۲ هزار و ۸۹۴ تن کالا به ارزش یک میلیارد و ۳۳۳ میلیون و ۳۹۴ هزار و ۸۶۱ دلار بوده است.  لطیفی یادآور شد که اجرای کنوانسیون تیر و حمل یکسره کالا بین دو کشور، فرماندهی واحد مرزی، صادرات حرفه‌ای، بسته‌بندی مناسب، برنامه‌ریزی تولید براساس بازارهای هدف و تولید کالاهای با ارزش افزوده بیشتر و تامین نیازهای کشور از مسیر عراق می‌تواند توسعه تجارت بین دو کشور را به همراه داشته باشد.

کمبود روغن در راه است؟

چالش در زمینه تامین روغن آفتابگردان جهانی است و تردید نداشته باشید که قیمت جهانی دانه‌های روغنی سویا و پالم نیز همچنان روند صعودی خواهند داشت.

رییس هیات‌مدیره انجمن صنفی روغن نباتی ایران، گفت: اوکراین یکی از اصلی‌ترین تامین‌کنندگان روغن آفتاب‌گردان ایران محسوب می‌شود، اما وقوع جنگ در این کشور برای ما چالشی در این زمینه ایجاد نخواهد کرد چراکه می‌توان این نیاز را از دیگر کشور‌ها تهیه و تامین کنیم.

به گزارش ایلنا، ابوالحسن خلیلی در پاسخ به این پرسش که آیا جنگ روسیه و اوکراین باعث خواهد شد که ما در تامین روغن آفتاب گردان با چالش مواجه شویم؟ گفت: منابع تامین روغن ما متعدد هستند و اوج‌گیری تنش در اوکراین باعث کمبود نخواهد شد که ما در کشور با کمبودی مواجه شویم.

وی ذخایر استراتژیک روغن در کشور را قابل توجه خواند و بیان کرد: در حال حاضر قیمت جهانی دانه‌های روغنی و سایر غلات افزایش پیدا کرده که این مساله تنها بازار ما را با را چالش مواجه نخواهد کرد و یک موضوع جهانی است. خلیلی با معرفی منابع تامین روغن ایران، گفت: روسیه، اوکراین، مالزی جزو کشور‌های تامین‌کننده روغن ما محسوب می‌شوند. همچنین دانه‌های روغنی از برزیل، کانادا و ورغن آفتابگردان از آرژانتین و اوکراین وارد کشور می‌شود.

همچنین در این رابطه، داریوش محمودی دبیر پیشین انجمن صنفی روغن نباتی در گفت‌وگو با ایلنا، گفت: در شرایط فعلی ذخایر ما قابل توجه است و می‌توانیم نیاز خود را تا ماه‌های آینده تامین کنیم. ما در زمینه تامین روغن آفتابگردان به اوکراین وابسته هستیم که به نظر می‌رسد می‌توان این نیاز را از منابع دیگر تامین کنیم. وی در ادامه بیان کرد: می‌توانیم به امکانات روسیه در تامین روغن آفتابگردان بیشتر توجه کنیم. به نظر من نباید در این شرایط به این موضوعات بپردازیم چراکه تصور منفی یا مثبت در بازار ایجاد کند و التهاب در بازار ایجاد شود. محمودی با معرفی مسیر‌های عمده واردات روغن، گفت: روغن آفتابگردان از روسیه و اوکراین، روغن با پایه پالم از مالزی، روغن با پایه سویا از امریکایی جنوبی وارد می‌شود.

وی با بیان اینکه کمتر از ۱۰ درصد از نیاز ما در زمینه روغن در داخل کشور تولید می‌شود، گفت: در زمینه روغن به دیگر کشور‌ها وابسته هستیم. محمودی در پاسخ به این پرسش که آیا می‌توان ترکیه را جایگزین اوکراین برای واردات روغن آفتابگردان کنیم؟ گفت: در شرایط فعلی شاید این امکان وجود داشته باشد، اما باید به این نکته توجه کرد که ترکیه نیز تولیدکننده نیست و دانه‌های روغنی را از اوکراین وارد و آن را پالایش می‌کند.

به گفته وی؛ چالش در زمینه تامین روغن آفتابگردان جهانی است و تردید نداشته باشید که قیمت جهانی دانه‌های روغنی سویا و پالم نیز همچنان روند صعودی خواهند داشت. محمودی در پایان ذخایر استراتژیک روغن را قابل توجه دانست و افزود: باید سیاست‌های دولت در زمینه تخصیص و تامین ارز برای واردات روغن سرعت بیشتری بگیرد. به نظر من بهتر است که روغن با ارز آزاد وارد شود و تجار خود اقدام به واردات کنند و منتظر دریافت ارز نمانند.