بورس به استقبال توافق رفت
معاملات بورس که از چند ماه گذشته روزهای پر فراز و نشیب و پرنوسانی را تجربه کرد، اکنون به گفته اکثر کارشناسان در بهترین موقعیت برای ورود نقدینگی و سرمایهگذاری قرار گرفته است.از مدتها قبل چنین صحبتی در بازار مطرح شده بود که قیمت سهام شرکتها تحت تاثیر تداوم روند نزولی در کمتر از ارزش ذاتی خود قرار گرفتهاند و سهامداران میتوانند با ورود سرمایههای مازاد خود به بازار سرمایه، بازدهی معقولی را از این بازار در مقایسه با سایر بازارهای سرمایهگذاری کسب کنند.
شدت نوسان ایجاد شده در معاملات بازار سهام در یک ماه گذشته و تحت تاثیر حمایتهای همهجانبه دولت، مسوولان حاضر در کابینه دولت سیزدهم و همچنین اقدامات انجام شده از سوی سازمان بورس و اوراق بهادار کاهش پیدا کرد و زمینه افزایش میزان ورود نقدینگی به این بازار فراهم شد.
با توجه به اینکه بازار سرمایه اکنون در انتظار تعیین تکلیف برجام است اما با این حال تا حدودی از شتاب ایجاد شده در روند نزولی بازار کاسته شده و اکثر کارشناسان بازار سرمایه ایجاد چنین روندی را در بازار ناشی از کاهش ترس سهامداران از سرمایهگذاری در بازار به دلیل حمایتهای دولت اعلام کردند و بارها نسبت به این موضوع تاکید داشتند که بازار سرمایه تحت تاثیر چنین حمایتهایی میتواند بار دیگر با شتابی کمتر از گذشته به روزهای صعود خود بازگردد.
ادامه چنین حمایتهایی، زمینه ساز بازگشت رشد به معاملات بورس و کاهش هیجانات ایجاد شده در این بازار بود اما طولی نکشید که بازار سرمایه تحت تاثیر جنگ اوکراین و روسیه بار دیگر با نوسان همراه شد و سهامداران در هفتهای که گذشت از ترس تغییرات قیمتی بازارهای جهانی دست به برخی از رفتارهای هیجانی زدند که همین امر بیتاثیر در کاهش بازدهی شاخص بورس در چند روز اخیر نبود.
اعمال چنین رفتاری از سوی سهامداران فقط ناشی از رفتارهای هیجانی بوده است و تصمیم به موقع مسوولان سازمان بورس و وزارت اقتصاد در راستای ایجاد ثبات در فرمول محاسباتی نرخ گاز صنایع و تعیین سقف قیمتگذاری قیمت گاز، افزایش قیمت گاز هاب اروپا را به دلیل تنش بین اوکراین و روسیه را بیتاثیر کرد و از لحاظ علمی نتوانست هیچگونه تاثیری را بر روی معاملات بازار داشته باشد.
در چند وقت گذشته در بسته حمایتی دولت از بازارسرمایه فرمول محاسبه نرخ خوراک گاز شرکتهای صنایع پتروشیمی و گاز سوخت صنایع از جمله مسائلی بود که سبب نگرانی همه سهامداران و فعالان حاضر در بازار سرمایه بود که اعتراضات گستردهای را نسبت به این تصمیم با خود به همراه داشت اما با توجه به پیگیریهای انجام شده از سوی وزارتاقتصاد و سازمان بورس تصمیمات فوری را اتخاذ و مانع از تصویب آن در کشور شدند.
به دنبال چنین تصمیماتی از سوی مقامات ارشد کشور اکنون در لایحه بودجه ۱۴۰۱، برای نرخ خوراک سقف ۵ هزارتومان و گاز سوخت صنایع ۲ هزار تومان در نظر گرفته شده است.
در هر زمان دیگری ممکن بود که بازار سرمایه تحت تاثیر این عوامل با نوساناتی شدید همراه شود اما این اتفاق تاثیر چندانی بر بازار نداشت و شاخص کل در ابتدای هفته جاری با رشد بیش از 17 هزار واحدی مواجه شد.در جریان معاملات روز گذشته بورس، بازار سرمایه روز سبزی داشت و شاخص کل به یک قدمی کانال یک میلیون و 300 هزار واحد رسید.
اکثر بزرگان بازار با لیدری نماد خودرو راهی صف خرید شدند که بیشترین تاثیر مثبت بر روی شاخص متعلق به نماد فملی بود.خودرو و خساپا از ابتدای معاملات با صف خرید سنگین مواجه بودند. در گروه پالایشی نیز نماد شبندر در لحظات پایانی راهی صف خرید شد و سایر نمادهای این گروه نیز با افزایش تقاضا روبرو بودند. همچنین فملی، فولاد و فخوز نیز از گروه فلزات اساسی در دقایق پایانی با رشد قابل توجهی مواجه شدند.شستا نیز معاملات جالب توجهی داشت و بیش از سه میلیارد برگه سهم آن میان سهامداران حقیقی و حقوقی معامله شد. این نماد پس از دو ماه، روز چهارشنبه بازگشایی شد و به تابلوی معاملات بورس بازگشته بود.ارزش معاملات با رشد چشمگیری مواجه شد و به بیش از پنج هزار میلیارد تومان رسید. شستا، فملی و خودرو؛ به ترتیب بیشترین ارزش معاملات را به خود اختصاص دادند. اکثر کارشناسان بورس، افزایش ارزش معاملات را نخستین سیگنال برای بهبود اوضاع بورس میدانند و معتقدند که ارزش معاملات خود را برای چند روز باید در بالای 5 هزار میلیارد تومان تثبیت کند تا فعالان بورس نسبت به بهبود اوضاع این بازار امیدوار شوند.
این در حالی است که ورود پول هوشمند و بازار گرمی حقوقیها در آخرین روزهای کاری سال جاری نشان میدهد که بازار سهام پس از پشت سر گذاشتن نوروز ۱۴۰۱، با رویکردی هر چند ضعیف اما رو به مثبت بر روی سهمهای ریالی مانور خواهد داد.