تخفیف عوارض ساختمانی به تهرانی‌ها

۱۴۰۰/۱۲/۱۵ - ۰۱:۵۱:۲۰
کد خبر: ۱۸۷۴۸۰
تخفیف  عوارض ساختمانی به تهرانی‌ها

گروه راه و شهرسازی|

در پی اعلام برنامه شهرداری تهران برای ساخت 180 هزار واحد مسکونی در تهران، حمیدرضا صارمی معاون شهردار تهران از ارایه تخفیف عوارض ساختمانی به 11 گروه از شهروندان و سازندگان تهرانی با هدف تحول در تولید مسکن طی سال آینده خبر داد.

او همچنین با برشمردن و تشریح سویه‌های جمعیت شناختی کمبود مسکن در پایتخت اعلام کرد، سالانه 223 هزار نفر به استان تهران مهاجرت می‌کنند. او همچنین وجود واحدهای خالی در تهران را منکر شد و وجود احتمالی چنین واحدهایی را به مناطق شمالی پایتخت محدود کرد.

حال آنکه بخش قابل توجهی از خانه‌های خالی در منطقه 22 تهران قرار دارند و در همین حال، به تازگی مدیریت شهری رای به اصلاح طرح تفصیلی این منطقه داد که به معنی افزایش ساخت و ساز در آن است.

به گزارش «تعادل»، در عین حال، از نگاه کارشناسان، صرف ساخت آپارتمان در مناطق مختلف تهران، نمی‌تواند معضل مسکن را در این کلانشهر رفع کند.

همانطور که ایجاد خطوط بیشتر مترو و مسیرهای تازه اتوبوس نتوانسته است بر مشکلات ترافیک و آلودگی هوا فایق‌ آید. بی‌گمان، جذابیت‌های اقتصادی، فرهنگی، و سیاسی پایتخت از سویی، و دافعه‌هایی همچون عدم توسعه یافتگی، نبود شغل و... در سایر شهرهای کشور از سوی دیگر، به عنوان موتور مهاجرت و رشد پرشتاب جمعیت تهران شده است.

از همین رو، مادامی که رشد مهاجرت به تهران از رشد ساخت و ساز در این کلانشهر بیشتر باشد، مساله و مشکل همچنان باقی خواهد ماند. در عین حال، مادامی که مناطق شهری و روستایی کشور از توسعه نامتوازن رنج ببرند و در نرخ رشد اقتصادی، فرهنگی و سیاسی آنها از نرخ رشد این شاخص‌ها در پایتخت کشور کمتر باشد، همچنان شاهد مهاجرت به تهران خواهیم بود.

    استارت کاهش بعد خانوار از سال 65

معاون شهردار تهران اما درخصوص ضرورت رونق ساخت و ساز در تهران، گفت: یکی از مشکلاتی که ما در کشور با آن مواجهیم، کاهش بعد خانوار از سال 1365 تاکنون است، چراکه وقتی بعد خانوار کاهش پیدا می‌کند، فشار تقاضا برای واحد مسکونی بالا می‌رود.

در عین حال، سالانه یک میلیون نفر به جمعیت ایران و یک میلیون و 200 هزار خانوار در کشور اضافه می‌شوند، بنابراین ما سالانه به حدود یک میلیون واحد مسکونی برای سکونت خانوارهای جدید نیاز داریم. 

به گزارش فارس، معاون شهردار تهران ادامه داد: باید بدانیم که در سال 1360 جمعیت شهرنشین و روستانشین کشور برابر و پس از آن شهرنشینی افزایش یافت و طبق پیش بینی‌های صورت گرفته تا سال 1430 شهرنشینی به 85 درصد خواهد رسید.میانگین متوسط رشد جمعیت درکشور 1.24 و در تهران با 1.78 است و این رقم برای تهران 79 درصد سهم ولادت و 21 درصد سهم مهاجرت است.

    مهاجرت سالانه 223 هزار نفر  به استان تهران 

صارمی با بیان اینکه سهم مهاجرت در میانگین رشد جمعیت براساس سرشماری‌های سال 90 و95 در شهر تهران 21 درصد است، اظهار کرد: سالانه 223 هزار نفر به استان تهران مهاجرت می‌کنند که تنها 20 درصد آنها به شهر تهران می‌آیند و فشار این مهاجرت بر شهرهایی مانند فردیس، پردیس، رباط کریم، پیشوا و ساوجبلاغ است اما همین فشار مهاجرت به شهرهای اقماری، عوارض بسیاری را به پایتخت وارد می‌کند، چراکه این جمعیت برای کار، تحصیل و ... به شهر تهران می‌آیند و همین موضوع موجب ورود روزانه یک میلیون وسیله نقلیه از استان البرز و سایرشهرهای استان تهران به پایتخت می‌شود که با احتساب خودروهای افراد ساکنان در پایتخت، به تردد 3.5 میلیون خودرو در روز منجر می‌شود که ترافیک و آلودگی هوا را به دنبال دارد. 

 

    3 میلیون و 685 هزار آپارتمان در تهران

وی با اشاره به اینکه تعداد واحد‌های مسکونی موجود در شهر تهران، حدود 3 میلیون و 685 هزار واحد است، گفت: سالانه با احتساب عمر 50 سال برای ساختمان‌ها، 2 درصد از بناهای شهر، تخریب و دچار استهلاک می‌شوند، ضمن اینکه حدود 365 هزار واحد مسکونی ناپایدار نیز در شهر وجود دارد که در صورت وقوع زلزله، فاجعه‌ای بزرگ را رقم می‌زند. حال در این وضعیت، ما در شهر تهران، سالانه 51 هزار مورد ازدواج داریم که این زوج‌ها به مسکن نیاز دارند.

    آمار خانه‌های خالی قابل استناد نیست

معاون شهرسازی و معماری شهردار تهران ادامه داد: گفته می‌شود که شهر تهران، 300 هزار واحد مسکونی خالی دارد، اما این موضوع چندان قابل استناد نیست، ضمن اینکه این خانه‌های خالی مربوط به محلات قیطریه، فرمانیه، زعفرانیه، میرداماد، دروس، قلهک، پونک و آریاشهر و جنت آباد است. از طرفی، میانگین تولید سالانه مسکن در پایتخت از سال 1381 تا 1400، سالی 98 هزار واحد بوده و از سال 93 تا امروز سالی 64 هزار واحد، این یعنی در یک بازه زمانی 7 ساله به‌طور میانگین، با کاهش سالانه حدود 35 هزار واحدی در تولید مسکن مواجه بوده‌ایم.

    تحول اساسی در حوزه تولید مسکن 

 صارمی اضافه کرد: با توجه به واحدهای مسکونی موجود در شهر تهران، وجود واحدهای ناپایدار، میزان ازدواج، ضریب استهلاک ساختمان‌ها و کسر میزان مرگ و میر و جبران ضریب استهلاک، ما در شهر تهران سالانه به احداث 150 هزار واحد مسکونی نیاز داریم.

همه این موارد نشان می‌دهد که در سال آینده باید تحول اساسی در حوزه مسکن شکل بگیرد و برای جبران عقب ماندگی‌ها در تولید مسکن باید حداقل حدود 180 هزار واحد مسکونی در تهران تولید شود.

وی تصریح کرد: همایش الزامات و راهکارهای تولید، مانع زدایی و پشتیبانی مسکن و ساختمان در شهر تهران نیز می‌تواند، نقطه عطفی برای رونق ساخت و ساز در پایتخت باشد و من تعهد می‌دهم که در خرداد ماه سال 1401، صدور پروانه برای احداث ساختمان‌های انبوه، به 2 ماه تقلیل می‌یابد.

معاون شهردار تهران افزود: یکی از برنامه‌های ما برای سال آینده، ارایه تخفیف عوارض به 11 گروه از جمله زنان سرپرست خانوار، خانواده شهدا و جانبازان، نخبگان علمی، سازندگانی که از روش BIM (مدل‌سازی اطلاعات ساخت) استفاده می‌کنند. است و این نیز یکی از مشوق‌هایی است که رقابت برای ساخت و ساز را افزایش می‌دهد.

    همکاری مشترک 

در ادامه، حسن محتشم عضو هیات‌مدیره انجمن انبوه‌سازان استان تهران که دبیری همایش الزامات و راهکارهای تولید، مانع زدایی و پشتیبانی مسکن و ساختمان در شهر تهران را بر عهده دارد، گفت: این همایش قرار است روز 16 اسفند ماه سال جاری در محل باغ موزه دفاع مقدس برگزار شود و هدف از برگزاری آن، همکاری مشترک بین شهرداری تهران و سازندگان در راستای رفع موانع تولید مسکن در شهر تهران است.

وی ادامه داد: نگاهی که امروز در شهرداری حاکم شده، بسیار ارزشمند است و به دنبال تسهیل امور برای رونق ساخت و ساز در شهر تهران با هدف اشتغال زایی، کنترل افزایش بی‌رویه قیمت مسکن و تأمین مسکن برای افراد کم استطاعت است. اکنون شهرداری تهران به عنوان یک دولت محلی پروژه‌های مختلفی در حوزه بافت فرسوده، پروژه‌های پیمانکاری و پروژه‌های مشارکتی دارد که ما می‌توانیم برای به سرانجام رساندن آنها، همکاری مفید و موثری باهم داشته باشیم.

محتشم با اشاره به پروژه نهضت ملی مسکن در کشور و ساخت سالانه یک میلیون واحد مسکونی در کشور، اظهار کرد: شهرداری تهران با توجه به مسوولیتی که برعهده دارد، ساخت سالانه حدود 180 هزار واحد مسکونی در شهر تهران را تقبل کرده، از آنجایی که احداث این تعداد مسکن بسیار قابل توجه است، همکاری انبوه‌سازان و سازندگان با این نهاد ضرورت دارد.

    مسکن؛ پیشران اقتصاد است 

مجیدغفوری روزبهانی، مشاور عالی معاونت شهرسازی و معماری شهرداری تهران نیز با اشاره به اینکه مسکن، پیشران اقتصاد است، اظهار کرد: طی 10 سال گذشته، عقب افتادگی زیادی در حوزه ساخت مسکن داشته‌ایم تا جایی که امروز دست یابی یک زوج جوان به مسکن تبدیل به رویا شده است، لذا اکنون رونق حوزه مسکن به حل بسیاری از مشکلات اقتصادی و اشتغال کمک می‌کند.

وی اضافه کرد: نکته‌ای که وجود دارد این است که وقتی تولیدکنندگان از حوزه تولید عقب‌نشینی می‌کنند، دلالان روی کار می‌آیند و نظم بازار را برهم می‌زنند. بنابراین اکنون ضرورت دارد که فرق دلال با تولیدکننده مشخص شود.