اقتصاد کلان
بودجه اواسط هفته به مجلس میرسد
سخنگوی شورای نگهبان گفت: اعضای شورا در حال بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۱ هستند و تلاش داریم تا اواسط این هفته، لایحه بودجه به مجلس ارسال شود.
هادی طحاننظیف در مصاحبه با خبرگزاری صدا و سیما، افزود: ماده واحده و تبصره لایحه بودجه چند روز قبل به شورا ارسال شد و اعضا نیز در نوبتهای صبح، عصر و شب به صورت جامع و دقیق در حال بررسی آن هستند. سخنگوی شورای نگهبان گفت: البته هنوز جداول لایحه بودجه به شورا ارسال نشده و تاکید ما این است که نمایندگان آن را زودتر ارسال کنند، چرا که در پیوستهایی از جداول، معمولا مواردی وجود دارد که باید با شرع و قانون اساسی منطبق شود.طحاننظیف ادامه داد: طبق قانون، شورای نگهبان برای بررسی لایحه بودجه ۱۰ روز فرصت دارد و حتی امکان تمدید این ۱۰ روز نیز وجود دارد، اما اگر این مدت را در نظر بگیریم این بررسی به سال آینده کشیده میشود، بنابراین همه اعضا با پشتوانه پژوهشکده شورا تلاش میکنند، در سریعترین زمان ممکن لایحه بودجه ۱۴۰۱ را به مجلس تقدیم کنند، به ویژه اینکه ممکن است برای بررسی رفع ابهامات و ایرادات، رفت و برگشتی بین مجلس و شورا وجود داشته باشد.حجتالاسلام والمسلمین اعرافی عضو حقوقدان شورای نگهبان گفت: اگرچه لایحه بودجه ۱۴۰۱، را براساس تطبیق شرع و قانون اساسی بررسی میکنیم، اما در مجموع فرآیند بررسی در مسیر مصالح عامه است.اعرافی افزود: برای فرآیند بودجهنویسی اقدامات مناسبی صورت گرفته است، اما در عین حال معتقدیم کار اصلی باید روی اصلاح ساختار بودجه از سوی دولت و مجلس باشد.حجتالاسلام والمسلمین سید احمد خاتمی دیگر عضو حقوقدان شورای نگهبان با اشاره به تلاش اعضای شورا برای بررسی دقیق و سریع لایحه بودجه و ارسال آن به مجلس گفت: با اینکه زمان مهم است، اما اعضا هیچ چیز را فدای دقت نمیکنند.وی بیان کرد: بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۱ علاوه بر مبتنی بودن بر شرع قانون اساسی، نباید خروجی آن فشار بیشتر روی مردم باشد.
حذف ارز دارو ممکن نیست
رییس کمیسیون امورداخلی کشور و شوراها در مجلس شورای اسلامی، تاکید کرد: حذف ارز ترجیحی در حوزه دارو امکان پذیر نیست چراکه قیمت آن سرسام آور خواهد شد اما در سایر کالاها دولت این اقدام را میتواند انجام دهد به شرطی که قیمت کالاهای مصرفی مردم افزایش نیابد.محمد صالح جوکار با اشاره به مجوز مجلس به دولت برای حذف ارز ترجیحی، درباره ساز وکار پیشبینی شده برای این مساله، بیان کرد: بودجه برشی از برنامه پنج ساله است که شاخصها و احکامی که در برنامه پنج ساله در حوزههای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، علمی و آموزشی کشور دیده شده را تحقق ببخشد.وی در ادامه اظهار کرد: در لایحه بودجه سال آتی نگاه بر این بود که هم رشد اقتصادی داشته باشیم و هم جلوی رشد تورم را بگیریم تا فشار بیشتری بر مردم وارد نشود؛ این نگاه مثبت بود اما چگونگی اجرای بودجه در عمل خیلی مهم است تا با گرانیها مواجه نشویم و بتوانیم بگوییم از وضعیت موجود به یک وضعیت مطلوب رسیدهایم و مثلا به رشد 3 یا 4 درصد اقتصادی برسیم. جوکار تاکید کرد: کالاهای مورد نیاز مردم نباید گرانتر شود. در حوزه دارو نیز اصلا امکان حذف ارز ترجیحی وجود ندارد چراکه قیمتها به شکل سرسام آوری افزایش خواهد یافت. اما در سایر کالاها نیز حذف ارز ترجیحی منوط به چگونگی مدیریت دولت است.
یک میلیارد تومان مالیات خانه خالی
مدیرکل دفتر طراحی و تحلیل فرآیندهای مالیاتی اعلام کرد: حدود ۵۰۰۰ نفر از مالکان خانه خالی در درگاه سازمان امور مالیاتی اعلام کردند که خانه آنها خالی نبوده و عدم پذیرش را انتخاب کردند. حدود ۵۰۰ نفر دیگر از مالکان نیز، پذیرش مالیات خانه خالی را اعلام کردند اما تاکنون نصف این افراد مالیات خود را پرداخت کردهاند.
جهانگیر رحیمی ضمن تشریح آخرین وضعیت پرداخت مالیات بر خانههای خالی، اظهار کرد: اخذ مالیات بر خانههای خالی در جزو دو بند ط تبصره ۶ بودجه امسال به سازمان امور مالیاتی تکلیف شده اما باید به این موضوع نیز توجه شود که این مالیات پیش از این در قانون دایمی مالیاتهای مستقیم پیشبینی شده و برای اخذ آن زمان تعیین شده تا پس از پایان هر سال، سازمان امور مالیاتی در تیرماه باید نسبت به صدور برگه مطالبه و انجام سایر مراحل تشخیص اقدام کند و به مشمولان مالیات واحدهای مسکونی خالی از سکنه این موضوع را اعلام کند. بنابراین، پیش از فرا رسیدن موعد قانونی، به سازمان امور مالیاتی برای اخذ این مالیات تکلیف شد و سازمان هم نتایج اقدامات صورت گرفته را در درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی منتشر کرد.
مدیرکل دفتر طراحی و تحلیل فرآیندهای مالیاتی با بیان اینکه مالیات محاسبه شده برای خانههای خالی شناسایی شده، معادل ۴۰۰۰ میلیارد تومان است، ادامه داد: در این زمینه، حدود ۵۰۰۰ نفر از مالکان خانههای خالی در درگاه سازمان امور مالیاتی اعلام کردند که خانه آنها خالی نبوده و عدم پذیرش را انتخاب کردند. از سوی دیگر، حدود ۵۰۰ نفر از آنها نیز پذیرش مالیات خانه خالی را اعلام کردند اما همه این افراد مالیات خود را پرداخت نکردهاند بلکه نصف این افراد مالیات خود را پرداخت کردند. برخی دیگر از مشمولان مالیات خانه خالی نیز وارد درگاه سازمان امور مالیاتی شدند و هیچ عکسالعملی نداشتهاند. رحیمی بیان کرد: تعدا زیادی از مالکان خانه خالی که در درگاه سازمان امور مالیاتی مشمولیت این مالیات را نپذیرفتند به دلیل، ثبت نکردن اطلاعات واحد مسکونی در سامانه املاک و اسکان است. از ۴۰۰۰ میلیارد تومان مالیاتی که برای واحدهای مسکونی خالی از سکنه محاسبه شده، تاکنون فقط ۱ میلیارد تومان مالیات خانه خالی پرداخت شده است.