اخبار
جزییات ۱۰ قلم اول واردات در ۱۴۰۰
واردات بیش از چهار میلیارد دلاری گوشی تلفن همراه با رشد ۷۰ درصدی، این کالا را همچنان در صدر واردات ایران حتی بالاتر از کالاهای اساسی نگه داشته است.گوشی تلفن همراه مدتهاست که در صدر واردات قرار دارد و این روند برای پایان تجارت ایران در سال ۱۴۰۰ هم حفظ شده است. کل تجارت خارجی ایران در سال ۱۴۰۰، حدود ۱۰۰ میلیارد دلار بوده که از این رقم صادرات کشور ۱۲۲میلیون تن به ارزش ۴۸میلیارد دلار صادرات و بیش از ۴۰ میلیون تن به ارزش ۵۲ میلیارد دلار واردات بوده است که بخش قابل توجهی از واردات به کالاهای اساسی اختصاص دارد. گزارشی که از سوی لطیفی سخنگوی گمرک ایران در مورد ۱۰ قلم اول واردات در سال گذشته به ایسنا اعلام شده نشان میدهد که گوشی تلفن همراه با چهار میلیارد و۱۶۲ میلیون دلار به وزن ۶۰۰۰ تن در صدر واردات قرار داشته است که نسبت به سال ۱۳۹۹ از نظر ارزش ۷۱ درصد رشد دارد.
این در حالی است که در ۱۰ ماهه سال گذشته حدود ۳.۳ میلیارد دلار واردات گوشی ثبت شده بود که بر این اساس واردات این کالا در دو ماه آخر بیش از ۸۰۰ میلیون دلار افزایش داشته است. با وجود حواشی که در مورد احتمال ممنوعیت واردات گوشیهای بالای ۶۰۰ دلار مطرح بود، این اتفاق نیفتاد و طبق قانون بودجه امسال این واردات همچنان انجام میشود ولی به روال پارسال حقوق ورودی گوشیهای با ارزش کمتر از ۶۰۰ دلار با شش درصد و با ارزش بالای ۶۰۰ دلار با ۱۲ درصد، محاسبه میشود، با این تفاوت که نرخ محاسبه حقوق ورودی از ۴۲۰۰ به نرخ سامانه مبادلات الکترونیک یعنی نرخی نزدیک به بازار نزدیک شده است. اما مابقی کالاهایی که در ۱۰ قلم اول واردات قرار دارند، عمدتا کالاهای اساسی و البته وارداتی با ارز ترجیحی هستند. بر این اساس ۹.۷میلیون تن ذرت به ارزش بیش از ۳.۳ میلیارد دلار وارد شده که از نظر وزن یک درصد کاهش اما ارزش ۳۴ درصد رشد داشته است. گندم سومین کالای وارداتی در سال گذشته بوده که افزایش آن نیز قابل توجه است. بیش از هفت میلیون تن به ارزش بالغ بر ۲.۵ میلیارد دلار واردات گندم صورت گرفته که از نظر وزن ۸۱۴ و ارزش ۱۰۴۰ درصد افزایش دارد.
دانههای روغنی با ۲.۱ میلیون تن به ارزش حدود ۱.۴ میلیارد دلار کالای بعدی وارداتی ایران بوده که وزن آن ۵۵ درصد و ارزش ۹۹ درصد رشد دارد.
در سال گذشته در دو گروه روغن خام وارد شده که در یک بخش ۸۹۴ هزار تن به ارزش ۱.۳ میلیارد دلار و در دیگر گروه ۵۳۳ هزار تن به ارزش ۷۰۵ میلیون دلار روغن خام سویا بوده است. کنجاله سویا واردات ۲.۳ میلیون تنی به ارزش ۱.۳ میلیارد دلار داشته که ۲۸.۵ درصد از نظر وزن و ۶۰.۵ درصد از نظر ارزش افزایش دارد.
جو دیگر کالای اساسی وارداتی با ارز ترجیحی است که از نظر وزنی ۷۹ درصد و از نظر ارزش ۱۱۵ درصد افزایش واردات دارد، این در حالی است که در سال گذشته ۳.۳ میلیون تن به ارزش یک میلیارد دلار واردات جو انجام شده است. در سایر اقلام وارداتی که در ردههای بعدی قرار دارند تراکتور جادهای به عنوان ماشینآلات تولید کالاهای اساسی ۶۸ هزار تن به ارزش ۹۷۶ میلیون دلار واردات داشته که رشد آن چشمگیر است. ۷۴۷۵ درصد در وزن و ۱۰هزار و ۸۴۹ درصد در ارزش رشد واردات این اقلام است. واکسنهای پزشکی نیز با ۶۶۷ میلیون دلار در رتبه دهم واردات کالاهای اساسی قرار دارند که ۱۲۲۱ درصد از نظر ارزش و ۲۶۳ درصد وزن رشد داشته است.
کاهش ۵۰ درصدی مصرف گوشت قرمز
رییس شورای تامین دام کشور گفت: تقاضا برای خرید گوشت قرمز کاهش ملموسی دارد و میزان مصرف در ایام نوروز و رمضان نسبت به سالهای گذشته کاهش چشمگیری پیدا کرده است. در سالهای گذشته اگر خانواری برای ایام نوروز 10 کیلو گوشت خریداری میکرد در سال جاری میزان خرید خود را نصف کرد.
منصور پوریان در گفتوگو با ایلنا، قیمت گوشت را تابع عرضه و تقاضا ندانست و افزود: از ابتدای هفته اول فروردین عرضه دام سبک از سوی دامداران استانهای فارس، کرمانشاه و خوزستان روند تصاعدی پیدا کرد و این افزایش عرضه تا پایان اردیبهشت ادامه خواهد داشت. اما افزایش عرضه به معنی کاهش قیمت گوشت نخواهد بود چراکه در حال حاضر بازار در شرایط رکود تورمی قرار گرفته است از اینرو قیمتها روند رو به جلو به خود گرفتند تا جاییکه حتی با توقف روند صادرات و آغاز واردات گوشت، قیمت این محصول در بازار روند کاهشی به خود نگرفت. این فعال اقتصادی با اشاره به میانگین قیمت دام سبک، افزود: در ابتدای سال قیمت دام شیب تندی به خود گرفت اما بعد از گذشت یک هفته قیمت آن به زیر کیلویی 70 هزار تومان رسید چراکه میزان عرضه افزایش پیدا کرد. اما این نکته را در نظر داشته باشید که این قیمت جبران هزینههای تولید را نمیکند. رییس شورای تامین دام کشور با بیان اینکه در ماههای آینده دامداران با کمآبی و خشکسالی مواجه خواهند شد، افزود: حدود 4 میلیون راس بره نر آماده کشتار از سال گذشته در دست دامداران باقی مانده است که باید به این میزان دام زایشهای زمستان و بهار را نیز اضافه کنیم. از دولت انتظار داریم در راستای سیاستهای حمایتی، مجوز صادرات دام سبک را صادر کند تا دامداران متضرر نشوند. پوریان میزان مصرف گوشت قرمز در کشور را کاهشی دانست و افزود: وزیر کشاورزی در سفر به استانهای ایلام و کهگیلویه و بویراحمد از نزدیک میزان دامی که در دست عشایر مانده است را مشاهده کرد. از اینرو مجوز صادرات 250 هزار راس دام سبک را دادند اما در عمل 40 هزار دام صادر شد و مجوز صادرات دام را به بهانه تنظیم بازار گوشت لغو کردند.