اخبار

۱۴۰۱/۰۱/۲۵ - ۰۲:۲۶:۵۲
کد خبر: ۱۸۸۲۲۵

پول‌های آزادشده ایران کجا خرج می‌شوند؟

عضو هیات‌مدیره اتاق بازرگانی ایران و عراق می‌گوید پیش از برنامه‌ریزی برای پول‌های آزاد شده ایران در کشورهای خارجی، اینکه این منابع به چه سازمان یا نهادی تعلق دارد، در نحوه هزینه‌کرد آنها تاثیرگذار خواهد بود.

سید حمید حسینی در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: ما در ابتدا باید ببینیم که کدام پول‌ها و به چه شکل آزاد خواهد شد و سپس باید بررسی کنیم که این پول‌های بلوکه شده به کجا تعلق داشته است. بر اساس اطلاعاتی که داریم، حدود ۲۳ درصد این پول‌ها به صندوق توسعه ملی تعلق دارد و ۱۴ درصد آن نیز برای شرکت نفت است، همچنین بخشی از پولی که در کره جنوبی بلوکه شده متعلق به وزارت دفاع است.

وی با اشاره به تفاوت جایگاه این نهادها در تامین اعتبارات دولت، گفت: این طور نیست که بگوییم هر پولی که آزاد شد مستقیما در اختیار دولت قرار گرفته و وارد خزانه می‌شود و برای اهداف اقتصادی تیم اجرایی خرج می‌شود. هر یک از این نهادها، ساختار و شرایط خاص خود را دارند و بر اساس آن باید برنامه‌ریزی کرد. قطعا بخشی از این منابع برای دولت است و امکان استفاده از آن در بخش‌هایی از اقتصاد وجود خواهد داشت اما نمی‌توان به تمام این منابع نگاهی یکسان داشت.

این فعال اقتصادی با بیان اینکه در صورت احیای برجام، شرایط اقتصاد ایران متفاوت خواهد شد، توضیح داد: کنار رفتن تحریم‌ها، قطعا قابل مقایسه با آزادسازی منابع ایران نیست. در صورت کنار رفتن محدودیت‌ها، می‌توان انتظار داشت که درآمد روزانه دولت تا ۲۰۰ میلیون دلار افزایش پیدا کند که قطعا گشایشی در تامین اعتبار و پیگیری اهداف اقتصادی ایجاد خواهد کرد. حسینی با تاکید بر لزوم برنامه‌ریزی دقیق برای روزهای کنار رفتن تحریم‌ها، بیان کرد: همانطور که مقام معظم رهبری تاکید کردند، در این حوزه باید عاقلانه رفتار کرد و با برنامه‌ای دقیق برای رسیدن به اهداف کار کرد. قطعا بخشی از این منابع به صندوق توسعه ملی خواهد رفت و می‌توان از منابع این صندوق برای توسعه زیرساخت‌ها استفاده کرد و مابقی باید از سوی دولت هزینه شود.

وی با بیان اینکه با کنار رفتن تحریم، توقعات جامعه تغییر خواهد کرد، گفت: با شکل‌گیری گشایش‌های جدید، نمی‌توان انتظار داشت که در حوزه‌هایی مانند دارو یا لوازم خانگی، سیاست‌های فعلی اجرایی شود و درها بسته باقی بماند یا در حوزه خودرو ما در نهایت باید تصمیم‌ بگیریم که چه برنامه‌ای داریم و با واردات چه خواهیم کرد؟ این توقعات مردم و فشار افکار عمومی، قطعا نیاز به تغییر سیاست‌ها از سوی دولت را به دنبال خواهد داشت. حسینی خاطرنشان کرد: از سویی بخشی از منابع قطعا صرف واردات مواد اولیه، ماشین آلات یا کالاهای واسطه‌ای برای تولید خواهد شد و از سوی دیگر با توجه به اینکه دولت درآمد ارزی دارد و برای هزینه نیاز به ریال خواهد داشت، در حوزه واردات سیاست‌هایی را تغییر می‌دهد اما اینکه این تغییرات به چه شکل باشد، قطعا تحت تاثیر سیاست‌هایی است که در این بخش تعریف خواهند شد.

مشکل تامین آرد، روغن و شکر در برخی صنایع

رییس اتحادیه تولید‌کنندگان نان‌های صنعتی از کمبود نسبی آرد، روغن و شکر خبر داد و گفت: در مواردی به این صنعت روغن سویا ارایه شده که اصلا استفاده از آن در تولید نان صنعتی ممنوع است و باعث بدبو شدن نان می‌شود. محسن لزومیان در گفت‌وگو با ایسنا، درباره صادرات نان‌های صنعتی گفت: به دلیل استفاده از آرد یارانه‌ای صادرات این محصول ممنوع است، اما در صورت آزاد شدن نرخ آرد این ظرفیت وجود دارد. البته با توجه به ماندگاری پایین نان، صادرات آن به کشورهای همسایه مثل عراق، افغانستان و غیره ممکن است.

    گمانه‌زنی‌ها  درباره آزادسازی نان صنعتی

وی با بیان اینکه شنیده‌ها حاکی از احتمال آزادسازی قیمت آرد نان صنعتی است، اظهار کرد: آزادسازی قیمت آرد فقط برای نان صنعتی هم به این صنعت صدمه می‌زند. چرا که در صورت گرانی نان صنعتی، خرید مردم کم می‌شود و همه دوباره به نان سنتی روی می‌آورند. ما معتقدیم اگر قرار بر آزادسازی است، برای همه انواع نان باید آزاد شود.

لزومیان با بیان اینکه تک نرخی شدن ارز جلوی سوءاستفاده‌ها را می‌گیرد و منجر به رقابت بین انواع تولیدکنندگان می‌شود، گفت: در حال حاضر فقط آرد به قیمت دولتی است، اما هزینه‌های 

بسته بندی، حقوق و دستمزد و غیره افزایش داشته است. ۵۵ درصد قیمت مصرف‌کننده این محصول نیز مربوط به قیمت بسته بندی، حمل و نقل و غیره است. بنابراین تولید‌کنندگان هم مجبور به به روز کردن قیمت‌ها هستند. البته میزان افزایش قیمت در کارخانه‌های با تولید انبوه کمتر است. 

رییس اتحادیه تولید‌کنندگان نان‌های صنعتی همچنین از کمبود نسبی آرد، روغن و شکر خبر داد و گفت: در مواردی به این صنعت روغن سویا ارایه شده که اصلا استفاده از آن در تولید نان صنعتی ممنوع است. گفتنی است اواخر سال گذشته صنایع کنسروسازی و صنایع بیسکوییت، شیرینی و شکلات نیز از مشکل تامین روغن خبر داده بودند.