معمای پول نفت
حسن فروزانفرد
اشکال کار اقتصاد ما از جایی شروع میشود که اساسا فروش نفت را جزیی از درآمدهای کشور به حساب میآوریم. در حالی که فروش ثروت ملی و مصرف آن در بودجه جاری و سایر بخشها نه تنها درآمد نیست که در واقع مصرف داشتههای یک ملت است، موضوعی که در ابتدا در ظرفیتهای شرکت ملی نفت دیده شده بود اما آنچه که در عمل رخ داد کاملا با این رویکرد تفاوت داشت.
برای درک دقیق این موضوع میتوان یک مثال شخصی زد. آیا این منطقی است که به فردی یک خانه یا یک زمین به ارث برسد و این فرد با پول فروش زمین خود به سفر برود؟ آیا این منطقی است که با پول فروش یک کارخانه، هزینه مدرسه رفتن بچههای خانواده را تامین کنیم؟ قطعا افراد از منابع ثروت خود برای هزینههای جاری استفاده نمیکنند و تلاش میکنند با این ثروت درآمد جدیدی به دست آورده و از آن به بهترین شکل استفاده کنند. در رابطه با نفت نیز ما باید همین سوالها را بپرسیم. آیا این منطقی است که به یک ثروت ملی، به چشم درآمد نگاه کنیم و برای مدتی طولانی از آن در امور جاری استفاده کنیم؟ برای تغییر در شرایط، ابتدا باید نگاه کلان به موضوع نفت تغییر کند.
آنچه در رابطه با پولهای نفتی در اقتصاد ایران به وجود آمده یک بیماری مزمن است که باید آن را درمان کرد. قطعا برای رهایی از این بیماری باید تلاش کرد و با یک برنامهریزی دقیق شرایط را تغییر داد. این نگاه غلط باعث شده که منابع بلوکه شده ایران در کشورهای خارجی تا حدی پیشخور شود. یعنی چون دولت در گذشته این نگاه را داشته که پولها برای هزینه کردن در اختیارش قرار خواهد گرفت، ارز حاصل از این فروش را به بانک مرکزی از پیش وعده داده و ریال گرفته و آن را مصرف کرده است. به این ترتیب اگر پولهایی تازه آزاد شوند، قطعا بخشی از آنها باید در اختیار بانک مرکزی قرار بگیرد تا بدهیهای گذشته تسویه شوند. مابقی باید از سوی دولت با برنامهریزیهای جدید مصرف شوند که امیدواریم تغییر در نگاه در همین حوزه خود را نشان دهد. متاسفانه در گذشته بسیاری از دولتها برای اهداف پوپولیستی و مردمگرایانه، اقدام به خرج کردن پولهای نفتی در بخشهای مختلف اقتصاد کردهاند و این پولها را یا از شیوههایی مانند یارانه مستقیما در اختیار مردم گذاشتهاند یا با طرحهای پر سر و صدا سعی کردهاند تاثیرگذاری خود را ثابت کنند. به این ترتیب این ثروت ملی برای اهداف کوتاهمدت مصرف شده و در نهایت تاثیرگذاری چندانی نیز نداشتهاند. انتظار و امید این است که در صورت دسترسی دوباره به پولهای نفتی، این مسیر بسته شود و به این ثروت واقعا به چشم یک ثروت نگاه شود.