وین معطل پاسخ امریکا است

۱۴۰۱/۰۲/۰۶ - ۰۲:۳۱:۱۱
کد خبر: ۱۸۸۵۳۵

خطیب‌زاده در پاسخ به اخبار منتشر شده در مورد برگزاری دور پنجم گفت‌وگوهای ایران و عربستان اظهار کرد: دور پنجم گفت‌وگوهای ایران و عربستان در پنجشنبه هفته گذشته با تلاش‌هایی که دولت عراق انجام داد و تمهیدات و مساعدت‌های دولت عمان در بغداد برگزار شد. این گفت‌وگوها رو به جلو و مثبت بود. چارچوب‌هایی که از قبل پیش بینی شده بود در این گفت‌وگوها مورد بررسی قرار گرفت. گفت‌وگوها جدی بود و اگر گفت‌وگوها به سطح سیاسی درجه یک ارتقا پیدا کند می‌توان انتظار داشت که به سرعت شاهد پیشرفت‌های جدی در حوزه‌های مختلف در چارچوب مذاکرات بین دو کشور باشیم. این دیپلمات عالی‌رتبه کشورمان در پاسخ به این سوال که با توجه به اخبار منتشر شده در ارتباط با دور پنجم گفت‌وگوها بین ایران و عربستان و اینکه آیا این احتمال وجود دارد که در آینده نزدیک شاهد دیدار وزیران امور خارجه دو کشور ایران و عربستان باشیم، تصریح کرد: هنوز در آن نقطه قرار نداریم. سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در خصوص گفت‌وگوی تلفنی اخیر امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه و جوزپ بورل مسوول سیاست خارجه اتحادیه اروپا و تأکید بورل مبنی بر اینکه طولانی شدن تنفس در مذاکرات به نفع مذاکرات نیست و اینکه مناسب است گفت‌وگوها مجددا میان نماینده اتحادیه اروپا و مذاکره‌کننده ارشد ایران برگزار شود و آیا تصمیمی در این ارتباط گرفته شده است، تصریح کرد: در مذاکرات آنچه که مربوط به ایران، اتحادیه اروپا و روسیه و چین است تمام شده و هماهنگ‌کننده گفت‌وگوها در برجام در حال پیش بردن آن چیزی است که بین ایران و امریکا باقی مانده است. البته هر دو طرف ایران و اروپا یعنی آقای بورل و آقای امیرعبداللهیان بر این باور مشترک بودند که طولانی شدن تنفس در مذاکرات به نفع گفت‌وگوها نیست و هر چه زودتر این تنفس با یک دیدار حضوری تازه شود.

وی افزود: هنوز تصمیمی درباره اینکه این دیدار در کجا و در چه سطحی انجام شود گرفته نشده اما انجام این موضوع در دستور کار است. خطیب‌زاده گفت: آنچه که مهم است این است که گفت‌وگوها متوقف نشده است. آقای باقری و مورا به صورت مرتب با یکدیگر در ارتباط هستند و از طریق هماهنگ‌کننده گفت‌وگوها، این گفت‌وگوها در حال انجام است.

سخنگوی وزارت خارجه در ارتباط با اخبار منتشر شده در خصوص اعزام یک دیپلمات از هیات حاکمه سرپرستی موقت افغانستان به محل سفارت این کشور در تهران و اینکه گفته می‌شود قرار است دو دیپلمات دیگر نیز به این مکان دیپلماتیک اعزام شوند و آیا ایران این خبر را تأیید می‌کند، گفت: رفت و آمد دیپلمات‌ها بین مرکز و سفارتخانه‌ها یک امر عادی است که در دوره‌های سه الی پنج ساله براساس تصمیم کشورهای فرستنده انجام می‌شود و امر جدیدی نبوده و ربطی به شناسایی و موضوعات دیگر ندارد. سفارت افغانستان در تهران با توجه به اینکه چندین میلیون مهاجر افغانستانی در ایران زندگی می‌کنند با آمار چند هزار مراجعه‌کننده روبرو است و خود سفارت افغانستان در ایران در این زمینه آماری را اعلام کرده و بر همین اساس به تعداد زیادی کارمند به ویژه در بخش کنسولی نیاز دارد و باید مساعدت کنیم که کارهای این سفارتخانه بعد از پایان مدت ماموریت کارکنانش متوقف نشود به خصوص در بخش کنسولی با توجه به میزان بالای مراجعه‌کنندگان به سفارت این کشور در ایران در ارتباط با مسائل کنسولی.

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به این سوال که با توجه به پذیرش دیپلمات هیات حاکمه سرپرستی موقت افغانستان از سوی ایران آیا این به منزله هموار کردن به رسمیت شناختن هیات حاکمه سرپرستی افغانستان از سوی ایران نیست، گفت: نه. وی ادامه داد: ما سفارت را به دولتی که به رسمیت نشناخته‌ایم نمی‌دهیم و مقررات و کنوانسیون‌های ببین‌المللی در این زمینه روشن است.

خطیب‌زاده افزود: از سوی دیگر هیچ کنوانسیون بین‌المللی منعی برای رفت و آمد دیپلمات‌ها قائل نیست. وی ادامه داد: این ترمیم نیرو با حفظ وضعیت حقوقی سفارت یک امر کاملا عادی است. خطیب‌زاده تصریح کرد: این اقدام به معنای تحویل سفارت نیست و مسیر شناسایی مسیر دیگری است و موضع ایران در این زمینه کاملا روشن است.

سخنگوی وزارت خارجه کشورمان همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه ایران اعلام کرده بود که مناسب است قبل از دور جدید مذاکرات بین ایران و عربستان، ریاض به مطالب مکتوب مطرح شده از سوی تهران جواب بدهد و آیا این اقدام از سوی عربستان در دور پنجم گفت‌وگوها انجام شد، تصریح کرد: در جریان دور پنجم مذاکرات ایران و عربستان دو طرف در مورد مسائل دوجانبه و منطقه‌ای گفت‌وگو کردند.

خطیب‌زاده گفت: همچنین ان‌شاءالله امسال شاهد سفر حجاج ایرانی برای شرکت در مراسم حج به عربستان خواهیم بود. سال گذشته به خاطر کرونا مراسم حج داخلی برگزار شد و گفت‌وگو حاکی از این است که احتمالا نزدیک به ۴۰ هزار نفر حجاج ایرانی به مراسم حج اعزام شوند. البته جزییات این موضوع را از سازمان حج بپرسید.

وی ادامه داد: موضوعات دیگری نیز در جریان این مذاکرات در دستور کار بوده که در حال انجام است.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در ارتباط با اخبار منتشر شده در مورد تغییر سفرای ایران در خارج از کشور نیز گفت: حدود ۴۰ نفر از سفرا در لیست تغییر هستند. جانشینان آنها نیز مشخص شده و پروسه‌های اداری این موضوع در حال طی شدن و انجام است. خطیب‌زاده در واکنش به سوال دیگری در ارتباط با حقابه هیرمند و گفت‌وگوهای ایران و افغانستان در این زمینه خاطرنشان کرد: حقابه هیرمند قراردادی است بین ایران و افغانستان که از سال‌های دور وجود داشته است و طبیعی است که جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک حاکمیت معقول و ثبات آفرین در این منطقه تلاش می‌کند که نکات اختلافی در این زمینه را از طریق مرضی الطرفین و گفت‌وگو حل کند. کمیساریای عالی آب با هم دیدارهایی داشته‌اند. برخی اقدامات ناکافی از سوی هیات حاکمه سرپرستی موقت افغانستان انجام شده و امیدواریم در ادامه مسیری که می‌بینیم این اقدامات به یک اقدام قطعی سازنده بیانجامد و هیات حاکمه سرپرستی موقت افغانستان به وظیفه خود در این زمینه عمل کند.

این دیپلمات ارشد کشورمان در پاسخ به سوال خبرنگاری در مورد هتک حرمت به قرآن کریم در برخی از کشورهای اروپایی در طی هفته‌های اخیر و اقدامات وزارت خارجه در محکومیت این موضوع تصریح کرد: اقداماتی که در برخی از کشورهای اسکاندیناوی در این زمینه مشاهده شد، منزجر‌کننده است. وزارت امور خارجه ایران بنا بر وظیفه ذاتی خود این موضوع را از سوی وزارت خارجه‌های کشورهای مقابل پیگیری کرده است. موضوع صرفا دادن بیانیه نیست بلکه گنجاندن این موضوعات در دستور کار گفت‌وگوها است. وزارت خارجه سوئد و مقاماتی که در این زمینه با آنها صحبت شد از این اقدام انجام شده در این کشور اعلام برائت کردند ولی ما انتظار داریم که به اسم آزادی، آزادی قربانی نشود و به مقدسات مسلمانان توهین نشود.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در خصوص اظهارات مسعود بارزانی یکی از مقامات ارشد اقلیم کردستان در ارتباط با لزوم تبدیل اقلیم کردستان به وضعیت کنفدرالی و اظهارات یکی از فرماندهان ارتش ترکیه مبنی بر احتمال ورود به خاک ایران برای مبارزه با گروه‌های تروریستی تصریح کرد: مرزداران غیور ما کار خود را با دقت انجام می‌دهند و کسی از این شوخی‌ها نمی‌تواند با ایران انجام دهد. جمهوری اسلامی ایران وظایف کشورها را در این حوزه به آنها یادآوری کرده و خودش هم مسوولانه در این زمینه عمل کرده است.

خطیب‌زاده افزود: در مورد مسائل داخلی عراق نیز این موضوعات باید در داخل عراق در ارتباط با آنها تصمیم‌گیری شود. ما بر عراق باثبات تأکید داریم و عراق نیز باید تلاش کند که به شمول منطقه اقلیم، طرف سازنده‌ای در تحولات منطقه‌ای باشد.